Continental
Tribuna
Ioan Holender - parcursul românului devenit cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena
Sorana MAIER
1333 vizualizari
Ioan Holender - parcursul românului devenit cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena

Ioan Holender a susţinut vineri o conferință specială a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pentru studenții Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, alături de președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, şi de rectorul Universităţii, Ioan Bondrea.
Tema conferinței a fost leadership în cultură și artă şi a cuprins diferite puncte, începând de la traseul românului nevoit să părăsească ţara din cauza regimului comunist şi ajuns apoi la conducerea uneia dintre cele mai mari instituţii de cultură europene şi până la detalii legate de calitatea unui act cultural.
Conferinţa a fost deschisă de Constantin Chiriac, care a povestit un moment din timpul vizitei sale în Japonia, când, în biroul ministrului Transporturilor a văzut un tablou şi un afiş cu Holender şi a aflat astfel că ministrul japonez fusese ambasadorul Japoniei în Austria şi îl aprecia în mod deosebit pe Holender.
"Când auzi despre un român aşa ceva, devi mai înalt", a spus directorul FITS.
Ioan Holender le-a vorbit studenţilor despre perioada comunistă când fusese exmatriculat din şcoală de către conducerea de atunci din motive politice, apoi a ajuns să aibă diferite slujbe mărunte şi a ajuns în lumea teatrului. 
A studiat canto la Conservatorul din Viena și a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962-1966 a fost angajat ca prim bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. Din 1992 până în 2010, a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena și este cel mai longeviv director al instituției, de la înființarea acesteia.
El a vorbit despre nevoia comunităţilor de a avea instituţii de cultură, spunând că teatrul şi filarmonica, de exemplu, este normal să fie finanţate de municipalităţi, nu de la centru, unde nu se cunosc la fel de bine nevoile locale, despre sistemul american în care doar o parte infimă din finanţare vine din sistemul public şi despre felul în care a condus Opera de Stat din Viena în aşa fel încât la finalul mandatului său în conturile instituţiei se aflau economii de 12 milioane de euro.
Holender a reuşit să se impună ca un director aparte, ce prefera să folosească bicicleta şi metroul în Viena, şi care a ales să ia măsuri care au revoluţionat sistemul.
Membru de onoare al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Ioan Holender este cunoscut publicului FITS pentru conferințele susținute de-a lungul edițiilor, dar și pentru prezența la Sibiu, în anul 2017, alături de ServusTV, când a realizat o ediție a emisiunii „kulTOUR mit Holender”, în care a prezentat povestea festivalului telespectatorilor din Germania, Austria și Elveția. Este consilier artistic al Metropolitan Opera New York și al Festivalului de primăvară din Tokyo și realizează emisiunea de cultură „kulTOUR mit Holender”, transmisă săptămânal în Austria, Germania și Elveția, de postul de televiziune austriac ServusTV.


comentarii
1 comentarii

Sorana , daca erai isteata in ale jurnalismului scriiai că, la sfarsitul conferintei Ioan Holender a semnat pe 5 viori si o trompeta din colectia "Loja Chitarelor "
Sorana
12.03.2018 10:50
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia