Continental
Tribuna
IOAN BOCȘA. Scrisoare către noi, oamenii
47199 vizualizari
IOAN BOCȘA. Scrisoare către noi, oamenii

        Motto:

 „Nu-mi lipsesc spectatorii, îmi lipsesc oamenii”

 

Vă scriu acum (la sfârșit de martie 2020), în vremuri nemaitrăite, care nu știm încotro ne vor duce și cum se vor încheia. Singurul lucru care mă legitimează să scriu în aceste momente este calitatea mea de „martor al umanității”, martor curios, care am stat cu ochii deschiși la tot ce s-a întâmplat în jur, timp de 72 de ani. Am urmărit cu uimire progresele omenirii și unele din așa-zisele „ore astrale” ale umanității:

 • Personal, am învățat, inițial, la lumina lămpii cu petrol, apoi la bec, apoi la neon, apoi direct de pe ecrane și monitoare de tot felul.
 • Îmi amintesc că am văzut, mai demult, un permis de conducere auto din anii ’20 ai secolului trecut. La sfârșit, pe coperta interioară, era scris tot codul rutier (vreo 6-7 paragrafe). Mi-au rămas în memorie două dintre reglementări:

„Proprietarul, când iese cu mașina din curte, la șosea, are prioritate”,

„Iuțeala maximă, 25km/h”. Vă las pe dumneavoastră să faceți o comparație cu situația actuală; singurul lucru care s-a menținut este proporția dintre numărul paragrafelor codului rutier de astăzi și numărul de kilometri/oră atinși astăzi.

 • Când eram în clasa a 2-a, tatăl meu, care îmi era învățător, ne-a dus pe toți elevii în curte la un mecanic de locomotivă. Ne-am așezat cuminți pe iarbă. La un moment dat, s-a deschis un geam și gazda a scos pe pervaz o cutie roșie strălucitoare, ornată cu niște bare subțiri, aurii. După câteva fluierături ciudate, cutia a început să vorbească, apoi să cânte. Atunci am văzut și ascultat pentru prima dată un radio. Merită povestit și finalul (radioului). Într-o zi, proprietarul s-a îmbătat criță, a tot răsucit butoanele cerându-i imperativ „obiectului” să o pună să cânte pe Mia Braia. Tăcere, supărare tot mai mare, nervi, avertismente! În final, a luat ciocanul, a spart cutia și, rând pe rând, a distrus piesă cu piesă, meticulos, așa cum îi șade bine unui adevărat meseriaș.

Nu vreau să mai detaliez evoluția televiziunii, de la televizoarele alb-negru la cele cât peretele, extraplate, pline de „H”-uri și „D”-uri (oricum și televiziunea s-a banalizat în așa măsură încât, la un moment dat, am apărut pe ecrane până și eu).

 • Am fost contemporan cu primul zbor în spațiu; i-am știut pe Laika și pe Gagarin (tinerii, sigur ați dat deja căutare pe Google); am urmărit în direct, la televizor, aselenizarea echipajului american și aproape tuturor ni se pare firesc să urmeze Marte, Saturn etc.
 • Am asistat la competiția mondială a construirii de „zgârie-nori”. Unele clădiri au trecut, la propriu, de nori (mă întreb, oare nu s-a ajuns prea sus? oare n-am intrat într-o zonă în care am putea tulbura intimitatea CUIVA?)
 • Asist la (și am beneficiat de) progresul nemaiîntâlnit al aviației. Am avut și noi, românii, contribuții majore – Vuia, Vlaicu, Coandă etc. S-a depășit viteza sunetului. Ne pregătim să o depășim și pe cea a luminii (o să zburăm așa de repede încât nici nu va mai trebui să zburăm).
 • Am aflat, cu groază, despre realizarea unor arme teribile, cărora le purtăm frica și noi (cei mulți) și cei care le posedă (prea mulți), ba chiar și cei care le-au creat.

Am fost mândru și am avut toată admirația pentru spiritul nostru de a împinge cât mai departe limitele cunoașterii. La nivel „macro” se părea că suntem de neclintit, se părea că stăpânim și dirijăm lumea, dar a venit ACEST MOMENT. Am rămas profund șocat văzând șubrezenia și fragilitatea echilibrului acestei planete și implicit, a umanității. Nu ne-am ciocnit cu niciun meteorit; nu s-a topit calota glaciară și n-a crescut nivelul oceanelor cu 20 metri; n-a fost nicio catastrofă nucleară; nu ne-am apropiat periculos de mult de soare, să se fi topit și evaporat totul. A strănutat unul într-un colț de lume și n-am apucat să-i zicem „Noroc!” că a trebuit să ne punem măștile (unii) și să ne ascundem (toți), care pe unde am putut. N-a mai contat nimic – putere militară, putere financiară, rasă, nivel de dezvoltare economică, grad de civilizație.

Acum, stau și mă gândesc, oare ce să ne fi scăpat, oare n-am greșit undeva?

 • Nu cumva, scrutând în permanență universul, în căutarea altor lumi posibile, am neglijat minunata grădină verde, care ne-a fost dată?
 • Nu cumva, în goana noastră spre ceea ce credem că înseamnă progres, am uitat ce înseamnă dragostea de oameni și adevăratele noastre necesități?
 • Nu cumva, privind mereu înainte, am uitat să privim și în sus, spre EL și înăuntru, spre NOI?
 • În lume, s-au petrecut și până acum necazuri cumplite; nu cumva ne-am crezut intangibili, neîntâmplându-se în preajma noastră?
 • Oare globalizarea politică, economică, culturală, nu ar fi trebuit să plece de la componenta cea mai importantă – globalizarea iubirii față de oameni?

NU ȘTIU!

Am discutat, la telefon, cu prieteni și colegi mai tineri. M-au întrebat, oare ce ar trebui făcut în aceste momente? Le-am răspuns – să păstrăm MĂSURA. Dacă ne îngrijorăm în mod exagerat și ne cultivăm frica, ajungem la o extremă nedorită – panica. Dacă bravăm, etalându-ne gratuit și exagerat curajul, cădem în cealaltă extremă- inconștiența, situație ce-i poate afecta grav pe cei din jur.

IOAN BOCȘA

P.S.

Dacă aș fi încheiat aici, cârcotașii ar fi șușotit între ei, întrebându-se: „Oare cine i-a scris-o?” Pentru ca să fiu sigur că o să mă recunoașteți, mai inserez un gând:

În sfârşit, o veste bună: se vor ieftini cele de-ale gurii! (muzicuţele, clarinetele, naiurile, saxofoanele etc.)

                                                                                              IB

        

 

 

comentarii
10 comentarii

Mihaela Bartha Lazar
07.04.2020 15:20
Minunat! O adevărată plăcere! Felicitări, stimate domn!
Mar?i? Daniela
07.04.2020 21:46
Eiiiii! Maestre draga!Trece vremea si cu ea trecem si noi! Mi-e tare mila de generatiile care urmeaza,sper sa aiba un viitor frumos,sau macar sa aiba un Viitor!
Respect!
08.04.2020 00:06
Corect, dar si frumos, tot ce-ati scris, maestre! Privirea in Sus, in acelasi timp si spre inauntrul nostru, e f. importanta acum, macar intr-al 12-lea ceas! Minte s-avem si Doamne ajuta!
Florica
08.04.2020 04:03
Raiul pe pământ oare pirdutu-l-am ?
Gheorghe Stoica
08.04.2020 09:54
Asta înseamnă sa fi artist si om, nu doar ,,unu care cântă". Simplitatea si realismul spuse în acest mod- un ardelean adevărat! Respecte si multă sănătate!
Marius C
08.04.2020 14:41
Domnule Ioan Bocșa, constat cu bucurie că nu sunteți - doar Interpret- Dumneavoastră nu -doar interpretați- ci Creați și nu sunteți - doar Cântăreț - ci subtil-inteligent- Încântați.
Personal , aveți ceva din Părintele Arsenie Boca: la vremuri de înghesuieli ale vieții , alături de Scrierile Numitului , de exemplu, mi-a folosit și mângâiat spusa din ultima strofă a Cântecului Anei , repetată precum un Psalm aducător de Deșertăciune și Goană după Vânt ...„ că Nevasta-i numa - Una , Și Copiii-Ntotdeauna, doru face Cale-ntoarsă, Ană Zorile se varsă....lasă-mă și nu mă lasă...lasă-mă și nu mă lasă...” Deșertăciune și goană după vânt...
ANTONACHE ILIE
09.04.2020 10:58
Acum dupa ce v-am citit gandurile îmi aduc aminte de dumneavoastra si de alti doi colegii de cantec ai dumneavoastra, pasind pe o alee din fata Casei de cultura a sindicatelor din Alba Iulia, aveam cativa ani atunci...l-a momentul în care v-am privit, am gandit în mintea mea de copil =Doamne ce OM=, cu stimă și respect dupa atâția ani privind altfel viața și lucrurile, gandesc același lucru. Vă doresc sănătate!
SEIMANN ALEXANDRINA
09.04.2020 12:25
Minunate randuri! Multă sănătate, maestre!
Dana
11.04.2020 16:13
Mă bucur Maestre, că sunt contemporan cu dvs. din acelaș județ Alba, acum suntem clujeni, vă cunosc personal , am citit cu mare atenție "Scrisoarea către noi, oamenii" și consider că a-ți reflectat cât mai adevărat realitatea din trecut, prezent și viitor în 2 argumente :
1) Indiferent de descoperirile făcute, progresul tehnicii în toate domeniile, inovațiile de ultimă oră și toate mariile genii adunate la un loc, vine un moment când intervine neputința, oare de ce, cazul de azi, COVID-19.
Este exact cum a-ți spus, citez : " Nu cumva, privind mereu înainte, am uitat să privim și în sus, spre EL și înăuntru, spre NOI ?"
2) După tot ce se întâmplă, dacă nu reflectăm și nu învățăm nimic, suntem pierduți, trebuie să ne schimbăm pe viitor și să schimbăm întreg sistemul de valori ale acestei lumi : putere economică, putere financiară, putere militară, descoperiri de noi civilizații în Univers, cu exact cum a-ți spus, citez : "minunata grădină verde Pământul", care ne-a fost dată și trebuie să avem grijă de ea, relațiile interumane să fie mai importante și să nu uităm să privim în sus, spre EL. Cu respect,
Nicolae Stef
12.04.2020 15:16
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia