Unul din obiectivele programului de formare a vizat descoperirea strategiei de învăţare bazată pe joc şi explorare. Acest obiectiv s-a realizat prin intermediul vizitei la Centrul de Cercetare HELLEUM, rezultat al cooperării între administraţia locală a Sectorului Berlin Marzahn - Hellersdorf, Departamentele Şcoală, Sport, Finanţe şi Personal, Universitatea „Alice Salomon” Hochschule Berlin, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Comisia descentralizată a Senatului pentru Educaţie, Tineret şi Cercetare.
Gazdă primitoare a fost prof. dr. Hartmut Wedekind şi membrii echipei acestuia, compusă din cercetători şi practicieni în domeniu, care s-au bucurat să împărtăşească dascălilor români din rodul muncii de peste 30 de ani în educaţie.
Centrul de Cercetare în domeniul ştiinţelor educaţiei - HELLEUM este un loc inovator de învăţare, din districtul Marzahn - Hellersdorf din Berlin. Copiii şi adulţii pot descoperi şi experimenta ştiinţele naturii şi tehnologia în atelierul de învăţare spaţios conceput în conformitate cu cele mai recente descoperiri pedagogice. În plus, reţelele acestui centru califică specialişti şi instituţii educaţionale la nivel regional şi naţional. Centrul oferă un spaţiu generos pentru prezentare de proiecte, ateliere, schimburi de experienţă, seminare şi conferinţe.
În urma vizitei desfaşurate în centrul HELLEUM, dar şi în câteva şcoli din Berlin unde sunt aplicate, de peste 15 ani, strategiile de învăţare bazate pe joc şi explorare, în cadrul atelierelor de învăţare organizate, cadrele didactice participante la programul de formare au asimilat diverse noţiuni teoretice şi sugestii practice, pe care urmează să le aplice în şcolile unde îşi desfăşoară activitatea.
“Învăţarea experienţială este un demers didactic care furnizează mediul şi instrumentele de învăţare care îi pot ajuta pe copii în înţelegerea informaţiilor şi dezvoltarea proceselor cognitive. Învăţarea experienţială este definită de David Kolb ca proces în care cunoaşterea este creată prin transformarea experienţei. Cea mai eficientă învăţare este cea pe care o poţi controla, experimentând. S-a demonstrat că procesul de învăţare este mult mai efficient atunci când se desfăşoară pornind de la experienţa proprie, prin implicarea copilului în activităţi stimulative şi plăcute. Astfel, învăţarea care are un suport motivaţional intrinsec devine un proces firesc, ce se desfăşoară într-un cadru relaxat, sub formă de joc”, ne-a declarat, la întoarcerea din Germania, prof. univ. dr. Daniel Mara, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Socio- Umane, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu.
Proiectul “Învăţarea prin joc şi explorare” este rodul parteneriatului dintre Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, şcolile gimnaziale din microregiunea Ţara Oltului şi comuna Şura Mică, Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” Sibiu, Liceul Teoretic “Constantin Noica” Sibiu, companiile Beleduc Lernspielware GmbH şi Happy Arts & Crafts SRL (membre ale grupului Hape Toys) şi Primăria comunei Cîrţa. Se intenţionează realizarea unui centru comunitar suport de formare, unde să poată fi dăruite cu bucurie, tuturor copiilor şi dascălilor care vor fi vizitatori, experienţele dobândite în cadrul programului “Play – Explore – Learn” la reţeaua de centre HELLEUM.
În perioada următoare, cei implicaţi în derularea proiectului vor pune la punct detalii despre modulele programului-pilot de formare a cadrelor didactice, centrul comunitar de formare, dar şi despre extinderea programului la scară mai largă.