Au mai rămas două luni de vacanță de vară. În septembrie, elevii ar trebui să revină la ore. Însă, pandemia de coronavirus a adus modificări în planurile acestora, iar clopoțelul va suna doar virtual.
Monica Anisie a anunţat, recent, în cadrul unei conferințe de presă, că varianta deschiderii anului şcolar în formatul obişnuit este puţin probabilă. Potrivit ministrului Educației, cel mai bun scenariu pentru deschiderea anului de învățământ 2020-2021 este ca o parte dintre elevi să meargă la școală, iar o altă parte să continue cursurile în mediul online, urmând ca apoi să se facă rocadă, în funcție de situația epidemiologică.
“Am analizat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu anul școlar 2020-2021. Am luat în discuție aspecte privind infrastructura școlară și curriculum, dar și resursele materiale, educaționale, pe care noi dorim ca din toamnă să le avem gata. Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. De aceea, am realizat un grup de lucru interministerial, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pentru a pune la punct aceste scenarii. Deja în spațiul public, partenerii educaționali au prezentat câteva din discuțiile pe care le-am avut în acest grup interministerial, și așa cum se știe cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare, va fi acela în care unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile online, urmând să facă rocada, în funcție de situația epidemiologică. Repet, toate scenariile privind reluarea cursurilor au în vedere situația epidemiologică, care nu este una tocmai bună. Aș face un apel către populație să respecte regulile de distanțare fizică, să poarte mască și să nu fie o glumă acest virus pentru ei”, a spus Monica Anisie, într-o conferință de presă, susținută la Iași.
“Online-ul ne-a zăpăcit!”
În acest context, reporterii Tribunei au discutat cu mai mulți sibieni și au aflat părerea acestora despre o eventuală revenire în băncile școlii. Majoritatea răspunsurilor obținute susțineau reîntoarcerea la învățământul clasic, refuzând continuarea desfășurării orelor în mediul digital.
“Online-ul ne-a zăpăcit. Am doi copii și un singur laptop. Nu cred că o să facem față. Trebuie să revin la muncă și nu o să am timp să stau cu ei. Nu cred în eficiența învățământului la distanță. Mi-ar plăcea să revenim la programul normal”, spune Carmen.
Marcel este de aceeași părere: “Sunt familii diferite și situații financiare diferite. Poate cineva nu își permite un laptop sau un telefon performant. Ce să facă? Să rămână analfabet? Copiii au dreptul la învățământ și trebuie să fie școliți. Online-ul e o joacă și nu înlocuiește o școală normală”.
“Online-ul e aiurea”
Maria consideră că: ”Online-ul nu se compară cu modul clasic de predare. Este altfel perceput de copii. Elevii nu se concentrează și nu sunt atenți. Profesorii nu pot să obțină rezultate bune și să mențină calitatea predării”.
“Elevii trebuie să revină în sălile școlii. Online-ul nu e potrivit pentru ei. Copiii nu își dau interes, se plictisesc și nu sunt atenți la explicațiile învățătorilor. E greu și obositor. Școala trebuie să fie școală și să nu să se limiteze la ecranul laptopului”, remarcă Victoria.
Eugenia consideră că elevii ar trebui să se întoarcă la învățământul clasic și să revină în școli. Raul, tânărul care o însoțește, spune că: “Eficiența școlii digitale este aproape zero. Majoritatea profesorilor din România nu au pregătirea specială pentru predarea cursurilor online. E mult mai ușor să ghidezi și să navighezi o clasă în modul clasic, față în față”.
Stelian are o fiică în clasă a doua și nu este mulțumit de desfășurarea orelor în mediul digital. Bărbatul subliniază că ”e dificil să menții atenția copiilor în timp ce stau conectați online”.
Daniel este de părere că: “Online-ul e aiurea! Stau toți pe internet, nu fac școala ca lumea, lasă camera pornită și își văd de treaba lor”
“Nu îmi place și nu accept școala online. Nu o percep ca o alternativă. Copiii trebuie să meargă la școală ca să învețe și să socializeze cu alți colegi. Înțeleg că trăim într-o lume digitală, dar sunt lucruri care nu pot fi schimbate. O oră obișnuită petrecută sub supravegherea profesorului nu poate fi înlocuită cu videoconferințe pe Zoom”, conchide Dacian.
Foto: Răzvan NEGRU