Tribuna
PNL
Învăţământ obligatoriu de la 5 ani?!
Învăţământ obligatoriu de la 5 ani?!
Cei 7 ani de acasă se pot transforma în 5! Explicaţia e simplă: învăţământul poate deveni obligatoriu de la vârsta de 5 ani, ideea fiind susţinută de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, şi de Victor Ponta, primul ministru. În principiu, ar deveni obligatorie grupa mare, care să fie urmată tot în cadrul grădiniţei şi să nu existe astfel tevatura cunoscută cu grupa pregătitoare şi trecerea ei la şcoli.

Nu e an fără schimbări semnificative în învăţământul românesc. Din 2015, putem avea parte de încă una: obli­ga­tivitatea frecventării învă­ţămân­tului de la vârsta de 5 ani. Deocamdată, totul e ^n stadiul de proiect, dar până la sfârşitul acestui an vom şti dacă ai noştri copii vor fi incluşi, începând cu anul 2015, în învăţământul obligatoriu de la vârsta de 5 ani.

 

Grădiniţa nu e obligatorie, dar grupa mare poate deveni

 

În România, învăţământul preşcolar nu e obligatoriu. Adică e decizia părinţilor dacă pici de 3, de 4, de 5 ani merg sau nu la grădiniţă sau dacă frecventarea acestei forme de învăţământ se face regulat, în toate cele cinci zile, prevăzute într-o săptămână, sau doar uneori. 
În acest context, se discută de introducerea obligativităţii învăţământului de la vârsta de 5 ani, mai ales că la nivel mondial există tendinţa de scădere a vârstei la care copiii sunt obligaţi să intre în învăţământul obligatoriu. „Cred că cu toţii trebuie să ne gândim bine când îi ducem la şcoală pe copii. Propunerea şi sistemul care se impune la nivel european şi mondial merge spre vârsta de 5 ani de la care un sistem instituţio­nalizat - grădiniţă, un tip de şcoală - devine obligatoriu”, a declarat recent premierul Victor Ponta.
Cuvintele primului ministru vin pe fondul unor declaraţii anterioare făcute  de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei: "...încă de acum, analizăm şi posibilitatea de a modifica Legea Educaţiei pentru a intro­duce grupa mare în învăţă­mântul obligatoriu, proiect bi­ne primit. Pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu nu este necesară o nouă infrastructură. Grupa mare rămâne la grădiniţă. Es­te vorba doar despre obli­gati­vitatea de a merge la grădiniţă". 
Conform autorităţilor, o decizie privind introducerea învăţământului obligatoriu de la vârsta de 5 ani va fi luată până la finalul lui 2014, astfel încât să poată fi pusă în aplicare din 2015. Premierul a accentuat însă că pentru această hotărâre, sistemul trebuie bine cunoscut de părinţi: "~tiu câte dezbateri a generat clasa pregătitoare. În momentul în care vorbim de acest sistem de la 5 ani, n-aş vrea să îl introducă Guvernul că aşa se face în alte părţi. Aş vrea ca oamenii să îl cunoas­că, să ştie şi să vedem dacă ce se întâmplă pe plan mon­dial e soluţia bună şi corectă”, a spus Ponta.

Sute de copiii sibieni intră în şcoală fără să fi frecventat regulat grădiniţa

Peste 6.000 de copii din judeţul Sibiu au intrat în luna septembrie a anului trecut în clasa pregătitoare şi în clasa I. Cei mai mulţi erau familiarizaţi cu sistemul instituţional pentru că au frecventat grădiniţa, dar sunt şi cazuri în care prima zi de şcoală a însemnat primul contact cu ceea ce înseamnă să ai 15-20 sau 25 de colegi de clasă şi să asculţi de... învă­ţătoare. "La nivelul judeţului Sibiu, rata de cuprindere a copiilor în grădiniţe se situează pe la 83-84%, fiind mai ridi­cată decât cea înregistrată la nivel naţional", spune Delia Stoicescu, inspector cu în­văţământul preşcolar. 
Delia Stoicescu mai preci­zează că în mediul urban, pro­centul copiilor care frecven­tează regulat grădiniţa este mai mare decât în mediul ru­ral, aşa că în municipiul Sibiu rata este de peste 90%, iar în sate în jur de 78%. În comu­nităţile cu un număr mare de etnici romi, procentul este mai scăzut, aşa că pentru atra­gerea copiilor la grădiniţă, pentru conştientizarea părin­ţilor asupra importanţei învă­ţământului preşcolar şi pentru o minimă pregătire a copiilor care nu au frecventat grădiniţa, s-au organizat grădiniţe estivale. "Am derulat astfel de programe în Nou şi în Saroşu pe Târnave, de pildă, şi am încercat să îi ajutăm pe copiii care nu au frecventat grădiniţa pentru a fi cât de cât pregătiţi pentru intrarea în învăţământul obligatoriu. În învăţământul primar se operează cu con­cepte, iar copiii care nu frec­ventează grădiniţa, chiar dacă sunt inteligenţi, nu înţeleg totul. Le este greu să decodifice lim­bajul învăţătoarei. Cercetările în domeniu arată că abor­darea educaţiei instituţiona­lizate de timpuriu dezvoltă co­piii pe toate palierele, efortul fiind mult mai mare 
după vârsta de 6 ani", adaugă Delia Stoicescu.

 

Părinţii: "E bine, dar să fie la grădiniţă"

 

În ceea ce îi priveşte pe cei direct vizaţi de schimbările din sistemul educaţional, trebuie spus că părerile sunt împărţite. Astfel, există părinţi care agre­ea­ză ideea învăţămân­tului obligatoriu de la vârsta de 5 ani şi părinţi care privesc cu temere modificarea. "Nu e un lucru rău să fie obligatorie gru­pa mare. Copiii au de câştigat  dacă merg în comunitate. Mie personal mi se pare o idee bună", spune Ioana B., mămica unei fetiţe de 3 ani. 
"La noi tot mereu se schim­bă ceva. Dacă grupa mare devine obligatorie, copilul meu nu e direct afectat de decizie, pentru că el oricum merge la grădiniţă de la 3 ani. Însă mă tem să nu avem schimbări, cum s-a întâmplat cu grupa sau clasa pregă­titoare, care a trecut la şcoală. Copilul meu cel mare a fost în prima generaţie de clasă pregătitoare şi nu a fost uşor, pentru că de la o grădiniţă cu program prelungit a trebuit să găsim soluţii pentru un orar cu program scurt şi să suportăm costuri mai mari. Sper să nu se întâmple la fel şi cu grupa mare şi să ne trezim că se face la şcoală şi nu la grădiniţă", completează Cristina S., mama a doi băieţi.

La nivelul UE, în anul 2011, rata de cuprindere a copiilor în grădiniţe era de 93,2% şi se estimează că în 2020 va fi de 95%.

comentarii
9 comentarii

Prea multe abureli, practic ati distrus tot ce era bun, si sanatatea mai incompetentilor si tradatorilor
elv
09.04.2014 08:57
duceti copii la scoala de cind se nasc ,ca la ce natalitate avem ,in 40 -50 de ani veti mai face copii numai voi astia cu marafeti multi ,ce s-a faca amarasteni s-a creasca natalitatea fara a avea conditi si perspective de viitorin tara asta nesigura,totu se comparas cu ce este in vest europei numai cu venitu din vest nu ne comparam aia au venitu de de ajutor social cit avem noi salariu mediu pe economie plus alte facilitati de incurajare a natalitati
cenzura bolsevicilor
09.04.2014 09:09
copiii...ce sa faca amarastenii sa creasca...conditii..totul....vestul...venitul..cat...salariul...natalitatii... inca un an de scoala poate n-ar strica...
@cenzura
09.04.2014 09:18
casdcasdc
asdcsd
09.04.2014 09:39
Ministrii astia ar cam trebui dusi pe la scoala.
Gruia
09.04.2014 11:39
tampiti ne-au luat copilaria asa cum pensia vor sa sa nu o mai prindem sa lucram pana ajungem la groapa
mircea
09.04.2014 13:18
LA CITI BANI PRIMESC MINISTRI CRED CA NUMAI GARGARITE LI SE DEZVOLTA PRIN CAP,CREIERUL ESTE GOL.COPII MAI AU NEVOIE DE COPILARIE SI JOACA,DE SCOALA AU TOT TIMPUL INAINTE.LA NOI SE FACE SCOALA NU GLUMA SAU SE FACEA MAI BINE SPUS.POATE PINA SE VA FINALIZA ACEASTA PROSTIE NU VOR MAI FII MINISTRI(DNA II SALTA)SAU SE SCHIMBA GUVERNUL.LA NOI TOTUL ESTE POSIBIL.SCOALA DE LA TREI ANI SI PENSIE LA 70ANI ESTE NUMAI O PROPUNERE.
TOT EU
NISTOR CRISTINA
09.04.2014 16:01
Sa introduca educatia fizica obligatorie 2 ore pe zi la gradinite si scosul afara obligatoriu ca-n alte tari. Sa-i invete sa se mai si joace, sa se bucure de copilarie. Copiii nu se bucura de natura, sunt tinuti non stop inauntrul gradinitei. E plin de copii cocosati, obezi cu imunitate praf...
Tata copil 4 ani
09.04.2014 22:34
totul este o adevarata tevatura, o mafie,copii sunt supusi unor schimbari doar de dragul educatoarelor care pe la tara nici nu au pregatire de specialitate, spagi si iar spagi ,este singura forma dupa care se ghideaza si prin care ne coordoneaza viata copiilor nostri mafiotii
cel care nu suporta mafia
15.09.2014 21:34
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia