Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, vorbește într-un interviu pentru Tribuna, despre proiectele majore ale Sibiului.
Multe dintre investițiile pregătite ani de-a rândul și finanțate cu sume consistente sunt aproape de finalizare.
Proiectul pentru parcarea subterană de la Piața Cibin ar putea lua o altă formă - zona Pieței Cibin ar putea fi reconfigurată, cu spații agroalimentare la parter, parcări supraetajate și spații gastronomice și de relaxare la etaj.
Stadionul ”Municipal” va fi adus la standarde UEFA, însă lucrările sunt de durată, iar Astrid Fodor spune că știe că fanii nu mai au răbdare în privința Stadionului, dar trebuie respectate termenele de achiziție și este nevoie de lucrări de calitate.
Pe de altă parte, modificări de ultimă oră ale Ministerul Fondurilor Europene ar putea afecta unele dintre proiectele mari ale Sibiului.
Administrația locală a avansat cu lucrările în cartiere, iar numărul străzilor nemodernizate din oraș a scăzut foarte mult.
În prima parte a anului, lucrările au vizat pregătirea Sibiului pentru evenimentul istoric care a avut loc la noi în oraș în 9 mai – Summit-ul șefilor de stat și guvern din Uniunea Europeană. Printre altele, am finalizat reparații pe principalele artere din oraș – șoseaua Alba Iulia, bulevardul Corneliu Coposu, bulevardul Vasile Milea, bulevardul Victoriei, strada Andrei Șaguna și Calea Dumbrăvii – dar și în centrul istoric, unde am lucrat și la imobilul istoric din Piața Mică 22, am reparat pavajul din piețele centrale și am schimbat mobilierul urban vechi de peste 10 ani. Am desfășurat lucrări ample de amplasare a camerelor de supraveghere care alcătuiesc în prezent un sistem performant de monitorizare pentru siguranța sibienilor.
În paralel am continuat lucrările de reabilitare a patru cartiere vechi de blocuri: zona dintre străzile N. Iorga – Calea Cisnădiei – Al. Frații Buzești din cartierul Hipodrom, apoi cartierul Turnișor – zona dintre Aleea Pajiștei și Iasomiei și una între E.A. Bielz și str. Grâului, precum și cartierul Broscărie. În a doua jumătate a anului au început și lucrările în zona Henri Coandă – Oțelarilor.
Am lucrat pe strada Podului la canalizarea pluvială și am contractat și modernizarea carosabilului și a trotuarelor, artera fiind importantă pentru accesul în zona industrială est. În zona industrială vest am lucrat pe strada Europa Unită și pe strada Monaco. Aici avem contractate și lucrările de prelungire a străzii Turda și suntem în curs de contractare cu modernizarea și extinderea iluminatului public. Continuăm lucrările și pe o serie de străzi din oraș: am finalizat reabilitarea pe străzile Rozdești, Lânii, C. Darwin, Moldoveanu, Gării, un tronson al bulevardului Corneliu Coposu și Titu Maiorescu și lucrăm pe străzile Bradului, Mozaicului, Varului, Dorobanților, Petrila și Fabricii.
În domeniul parcărilor, am contractat amenajarea unui spațiu cu 100 de locuri în Valea Aurie pe care le finalizăm anul viitor și am dat în folosință mai multe spații de parcare în 10 locații din cartierele de blocuri.
Un proiect important la care am lucrat anul acesta este Stadionul Municipal. Am încheiat prima etapă care a vizat modernizarea tribunei oficiale și suntem aproape gata și cu refacerea suprafeței de joc. Pentru a treia etapă de modernizare, cea mai amplă și mai costisitoare, am finalizat proiectul tehnic și suntem în curs de contractare a lucrărilor. Această etapă va aduce Stadionul din Sibiu la standardele UEFA. Știu că fanii nu mai au răbdare, dar trebuie să înțeleagă că sunt lucrări mari, trebuie să respectăm termenele de achiziție și să facem lucrări de calitate, chiar dacă durează mai mult.
Am început anul acesta și lucrările de construcție a Liceului de Arte, un proiect important pentru Sibiu, oraș cultural. Sunt în curs, destul de avansate, și lucrările pentru amenajarea Lacului lui Binder pentru sport și agrement, împreună cu străzile care asigură accesul spre acest obiectiv: Lacul lui Binder și Tractorului.
O lucrare deosebită legată de patrimoniul istoric al Sibiului este reabilitarea Băii Populare. Menținând valoarea clădirii, vom reamenaja spațiile interioare pentru o mai bună funcționare și pentru a oferi mai multe servicii și de mai bună calitate publicului sibian. La același capitol, cel al reabilitării patrimoniului imobiliar, în prezent facem reparații ample la zidurile cetății de pe bulevardul Corneliu Coposu și la turnurile istorice de pe strada Cetății.
Acestea sunt lucrările mari ale acestui an, la care se adaugă bineînțeles lucrări în școli, reamenajări de spații verzi și zona de agrement de la Obor – noul skate park.
PARCĂRI SUBTERANE ȘI SUPRAETAJATE LA GARĂ ȘI ÎN HIPODROM. MODIFICĂRI LA PIAȚA CIBIN
În cazul parcării subterane de 400 de locuri din Piața Gării, am realizat studiul de fezabilitate și am organizat de două ori procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic, ambele fiind anulate din lipsă de oferte sau oferte conforme. Am inițiat a treia oară procedura și sper că de această dată se vor prezenta firme cu experiență în acest domeniu ca să putem avansa.
Și parcarea supraterană din cartierul Hipodrom am pornit-o. Am realizat studiul de fezabilitate și am inițiat procedura de achiziție pentru proiectul tehnic cumulat cu execuția efectivă a lucrărilor.
În cazul parcării de la Piața Cibin am realizat un studiu de fezabilitate pentru o parcare subterană însă, dat fiind faptul că în subsol există bastionul Sag, o construcție cu valoare istorică ce trebuie protejată, iar lucrările subterane ar afecta integritatea și stabilitatea acestuia, limitând și numărul de locuri de parcare pe care le putem realiza, am decis să analizăm și o altă soluție tehnică pentru o parcare supraterană. Această soluție nouă va include piața agro-alimentară Cibin la parterul structurii, iar acoperișul viitoarei clădiri ne propunem să îl amenajăm pentru evenimente gastronomice și relaxare. Fiind vorba de o investiție foarte mare pentru municipiu, dat fiind imperativul protejării zonei istorice, nu dorim să implementăm o soluție de compromis, ci una care să asigure atât funcționalitatea parcării, dar care să și protejeze patrimoniul nostru valoros.
Contractul pentru amenajarea Lacului Binder în scop de agrement și sport are termen în noiembrie 2019, dar sunt întârzieri din motive obiective, din cauza unor dificultăți tehnice ce țin de terenul de fundare. Acestea au apărut pe parcursul execuției și au necesitat modificarea soluției tehnice pentru pavilionul multifuncțional.
Pentru amenajarea malurilor râului Cibin am realizat studiul de fezabilitate și este în curs procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic. Din punctul de vedere al finanțării însă, este o problemă pe care ne luptăm acum să o rezolvăm. Prin ghidul de finanțare, municipalităților le era permis să depună mai multe proiecte, valoric - până la 150% din suma alocată. Asta am și făcut. S-a muncit enorm pentru depunerea proiectelor până la termenul limită de 31 decembrie 2018, Sibiul fiind singurul oraș din regiunea Centru care s-a încadrat în acest termen. Ulterior, Ministerul Fondurilor Europene a prelungit perioada de depunere cu 3 luni. În primăvara anului acesta Ministerul ne-a notificat că nu se poate asigura finanțarea în cotă de 150%, ci doar 100% din alocare și de aceea avem dificultăți cu acest proiect. Încercăm să determinăm Ministerul să modifice prevederea sau măcar să ne permită etapizarea proiectului cu finanțare parțială în acest exercițiu financiar și parțial în următorul exercițiu de finanțare care începe în 2021. Pentru că este un proiect pe care eu personal mi-l doresc pentru Sibiu, voi face cu echipa mea tot ce îmi stă în putință să îl văd realizat din fonduri europene.
116 STRĂZI DE PĂMÂNT MODERNIZATE ȘI 43 CONTRACTATE ÎN 5 ANI. AU MAI RĂMAS 14
Situația s-a schimbat enorm pentru că am făcut o prioritate din aceasta. În ultimii cinci ani am reabilitat 116 străzi de pământ, dar am modernizat și 41 de străzi asfaltate deja dar care aveau nevoie de reparații ample. Pe lângă aceste lucrări finalizate avem deja contractate și în curs de contractare lucrări pe încă 43 de străzi de pământ astfel încât să creștem calitatea locuirii și pentru sibienii care locuiesc aici.
Dacă tragem linie mai rămân 14 străzi de pământ pe care le avem în vedere, dar trebuie mai întâi rezolvate o serie de probleme juridice care ne împiedică deocamdată să demarăm lucrările.
Un capitol important este cel referitor la cartierele vechi de blocuri, care nu au mai fost reabilitate de când au fost construite: Dioda, Valea Aurie, Reșița II, trei zone din cartierul Hipodrom, Broscărie, Turnișor, zona Școala de Înot, Abatorului, Regele Ferdinand, Uzinei, Henri Coandă – Oțelarilor. În procedură de achiziție se află lucrările pentru finalizarea întregului cartier Hipodrom și cartierul Ștrand. De asemenea, este în lucru proiectarea pentru modernizarea cartierului Terezian, lucrările efective urmând să demareze în primăvara, respectiv vara anului viitor, în funcție de mersul achizițiilor.
Cu aceasta închidem practic capitolul de modernizare a cartierelor vechi de blocuri.
Cartierul Veterani va fi un capitol separat pe care ne vom concentra, acum că finalizăm reabilitarea cartierelor vechi. În primă fază am demarat reglementarea juridică a terenurilor și lucrări topo-cadastrale pentru a putea amenaja drumuri. Ca următor pas, voi propune Consiliului Local cofinanțarea lucrărilor de introducere a rețelelor de gaz în zonă, în colaborare cu SC Delgaz SRL. Viabilizarea din punctul de vedere a rețelelor de utilități este necesară înainte de crearea drumurilor ca să nu spargem apoi asfaltul.
În prezent se lucrează la fundația noului corp și la desfacerea tencuielilor și betoanelor în corpul existent. S-au înregistrat neconformități și întârzieri, dar constructorul și-a asumat că va remedia și va recupera întârzierile prin suplimentarea personalului de pe șantier. Prin urmare termenul contractual pentru finalizare rămâne aprilie 2020, după care urmează dotarea cu mobilierul necesar. Îmi doresc ca viitorul an școlar să înceapă în clădirea nouă.