Tribuna
INTERVIU. Primarul Astrid Fodor despre proiectele majore ale Sibiului: Stadionul ”Municipal”, la standarde UEFA, parcare supraterană la Piața Cibin, Lacul lui Binder și sediul Liceului de Artă
Sorana MAIER
5139 vizualizari
INTERVIU. Primarul Astrid Fodor despre proiectele majore ale Sibiului: Stadionul ”Municipal”, la standarde UEFA, parcare supraterană la Piața Cibin, Lacul lui Binder și sediul Liceului de Artă

Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, vorbește într-un interviu pentru Tribuna, despre proiectele majore ale Sibiului.

Multe dintre investițiile pregătite ani de-a rândul și finanțate cu sume consistente sunt aproape de finalizare.

Proiectul pentru parcarea subterană de la Piața Cibin ar putea lua o altă formă - zona Pieței Cibin ar putea fi reconfigurată, cu spații agroalimentare la parter, parcări supraetajate și spații gastronomice și de relaxare la etaj.

Stadionul ”Municipal” va fi adus la standarde UEFA, însă lucrările sunt de durată, iar Astrid Fodor spune că știe că fanii nu mai au răbdare în privința Stadionului, dar trebuie respectate termenele de achiziție și este nevoie de lucrări de calitate.

Pe de altă parte, modificări de ultimă oră ale Ministerul Fondurilor Europene ar putea afecta unele dintre proiectele mari ale Sibiului.

Administrația locală a avansat cu lucrările în cartiere, iar numărul străzilor nemodernizate din oraș a scăzut foarte mult.

 

 

 

  • Care au fost cele mai importante șantiere care s-au desfășurat în Sibiu în anul 2019 și care este stadiul lor acum, înainte de închiderea lor?

În prima parte a anului, lucrările au vizat pregătirea Sibiului pentru evenimentul istoric care a avut loc la noi în oraș în 9 mai – Summit-ul șefilor de stat și guvern din Uniunea Europeană. Printre altele, am finalizat reparații pe principalele artere din oraș – șoseaua Alba Iulia, bulevardul Corneliu Coposu, bulevardul Vasile Milea, bulevardul Victoriei, strada Andrei Șaguna și Calea Dumbrăvii – dar și în centrul istoric, unde am lucrat și la imobilul istoric din Piața Mică 22, am reparat pavajul din piețele centrale și am schimbat mobilierul urban vechi de peste 10 ani. Am desfășurat lucrări ample de  amplasare a camerelor de supraveghere care alcătuiesc în prezent un sistem performant de monitorizare pentru siguranța sibienilor.

În paralel am continuat lucrările de reabilitare a patru cartiere vechi de blocuri: zona dintre străzile N. Iorga – Calea Cisnădiei – Al. Frații Buzești din cartierul Hipodrom, apoi cartierul Turnișor – zona dintre Aleea Pajiștei și Iasomiei și una între E.A. Bielz și str. Grâului, precum și cartierul Broscărie. În a doua jumătate a anului au început și lucrările în zona Henri Coandă – Oțelarilor.

Am lucrat pe strada Podului la canalizarea pluvială și am contractat și modernizarea carosabilului și a trotuarelor, artera fiind importantă pentru accesul în zona industrială est. În zona industrială vest am lucrat pe strada Europa Unită și pe strada Monaco. Aici avem contractate și lucrările de prelungire a străzii Turda și suntem în curs de contractare cu modernizarea și extinderea iluminatului public. Continuăm lucrările și pe o serie de străzi din oraș: am finalizat reabilitarea pe străzile Rozdești, Lânii, C. Darwin, Moldoveanu, Gării, un tronson al bulevardului Corneliu Coposu și Titu Maiorescu și lucrăm pe străzile Bradului, Mozaicului, Varului, Dorobanților, Petrila și Fabricii.

În domeniul parcărilor, am contractat amenajarea unui spațiu cu 100 de locuri în Valea Aurie pe care le finalizăm anul viitor și am dat în folosință mai multe spații de parcare în 10 locații din cartierele de blocuri.

Un proiect important la care am lucrat anul acesta este Stadionul Municipal. Am încheiat prima etapă care a vizat modernizarea tribunei oficiale și suntem aproape gata și cu refacerea suprafeței de joc. Pentru a treia etapă de modernizare, cea mai amplă și mai costisitoare, am finalizat proiectul tehnic și suntem în curs de contractare a lucrărilor. Această etapă va aduce Stadionul din Sibiu la standardele UEFA. Știu că fanii nu mai au răbdare, dar trebuie să înțeleagă că sunt lucrări mari, trebuie să respectăm termenele de achiziție și să facem lucrări de calitate, chiar dacă durează mai mult. 

Am început anul acesta și lucrările de construcție a Liceului de Arte, un proiect important pentru Sibiu, oraș cultural. Sunt în curs, destul de avansate, și lucrările pentru amenajarea Lacului lui Binder pentru sport și agrement, împreună cu străzile care asigură accesul spre acest obiectiv: Lacul lui Binder și Tractorului.

O lucrare deosebită legată de patrimoniul istoric al Sibiului este reabilitarea Băii Populare. Menținând valoarea clădirii, vom reamenaja spațiile interioare pentru o mai bună funcționare și pentru a oferi mai multe servicii și de mai bună calitate publicului sibian. La același capitol, cel al reabilitării patrimoniului imobiliar, în prezent facem reparații ample la zidurile cetății de pe bulevardul Corneliu Coposu și la turnurile istorice de pe strada Cetății.

Acestea sunt lucrările mari ale acestui an, la care se adaugă bineînțeles lucrări în școli, reamenajări de spații verzi și zona de agrement de la Obor – noul skate park.

Vizitând centrul istoric cu primarii municipiilor din România
Vizitând centrul istoric cu primarii municipiilor din România

PARCĂRI SUBTERANE ȘI SUPRAETAJATE LA GARĂ ȘI ÎN HIPODROM. MODIFICĂRI LA PIAȚA CIBIN

 

  • În ce stadiu este administrația locală în privința noilor parcări anunțate în Sibiu, supraetajate și subterane?

În cazul parcării subterane de 400 de locuri din Piața Gării, am realizat studiul de fezabilitate și am organizat de două ori procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic, ambele fiind anulate din lipsă de oferte sau oferte conforme. Am inițiat a treia oară procedura și sper că de această dată se vor prezenta firme cu experiență în acest domeniu ca să putem avansa.

Și parcarea supraterană din cartierul Hipodrom am pornit-o. Am realizat studiul de fezabilitate și am inițiat procedura de achiziție pentru proiectul tehnic cumulat cu execuția efectivă a lucrărilor.

În cazul parcării de la Piața Cibin am realizat un studiu de fezabilitate pentru o parcare subterană însă, dat fiind faptul că în subsol există bastionul Sag, o construcție cu valoare istorică ce trebuie protejată, iar lucrările subterane ar afecta integritatea și stabilitatea acestuia, limitând și numărul de locuri de parcare pe care le putem realiza, am decis să analizăm și o altă soluție tehnică pentru o parcare supraterană. Această soluție nouă va include piața agro-alimentară Cibin la parterul structurii, iar acoperișul viitoarei clădiri ne propunem să îl amenajăm pentru evenimente gastronomice și relaxare. Fiind vorba de o investiție foarte mare pentru municipiu, dat fiind imperativul protejării zonei istorice, nu dorim să implementăm o soluție de compromis, ci una care să asigure atât funcționalitatea parcării, dar care să și protejeze patrimoniul nostru valoros.

 

  • Când vor fi finalizate proiectele pentru amenajarea Lacului lui Binder și amenajarea malurilor Cibinului?

Contractul pentru amenajarea Lacului Binder în scop de agrement și sport are termen în noiembrie 2019, dar sunt întârzieri din motive obiective, din cauza unor dificultăți tehnice ce țin de terenul de fundare. Acestea au apărut pe parcursul execuției și au necesitat modificarea soluției tehnice pentru pavilionul multifuncțional.

Pentru amenajarea malurilor râului Cibin am realizat studiul de fezabilitate și este în curs procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic. Din punctul de vedere al finanțării însă, este o problemă pe care ne luptăm acum să o rezolvăm. Prin ghidul de finanțare, municipalităților le era permis să depună mai multe proiecte, valoric - până la 150% din suma alocată. Asta am și făcut. S-a muncit enorm pentru depunerea proiectelor  până la termenul limită de 31 decembrie 2018, Sibiul fiind singurul oraș din regiunea Centru care s-a încadrat în acest termen. Ulterior, Ministerul Fondurilor Europene a prelungit perioada de depunere cu 3 luni. În primăvara anului acesta Ministerul ne-a notificat că nu se poate asigura finanțarea în cotă de 150%, ci doar 100% din alocare și de aceea avem dificultăți cu acest proiect. Încercăm să determinăm Ministerul să modifice prevederea sau măcar să ne permită etapizarea proiectului cu finanțare parțială în acest exercițiu financiar și parțial în următorul exercițiu de finanțare care începe în 2021. Pentru că este un proiect pe care eu personal mi-l doresc pentru Sibiu, voi face cu echipa mea tot ce îmi stă în putință să îl văd realizat din fonduri europene.

Ședință de lucru pe șantierul de reabilitare a Băii Populare
Ședință de lucru pe șantierul de reabilitare a Băii Populare

116 STRĂZI DE PĂMÂNT MODERNIZATE ȘI 43 CONTRACTATE ÎN 5 ANI. AU MAI RĂMAS 14

 

 

  • S-a schimbat în ultimii ani situația străzilor rămase nemodernizate? În sensul în care au mai rămas foarte puține străzi de pământ? Care este situația acum?

Situația s-a schimbat enorm pentru că am făcut o prioritate din aceasta. În ultimii cinci ani am reabilitat 116 străzi de pământ, dar am modernizat și 41 de străzi asfaltate deja dar care aveau nevoie de reparații ample. Pe lângă aceste lucrări finalizate avem deja contractate și în curs de contractare lucrări pe încă 43 de străzi de pământ astfel încât să creștem calitatea locuirii și pentru sibienii care locuiesc aici.

Dacă tragem linie mai rămân 14 străzi de pământ pe care le avem în vedere, dar trebuie mai întâi rezolvate o serie de probleme juridice care ne împiedică deocamdată să demarăm lucrările.

Un capitol important este cel referitor la cartierele vechi de blocuri, care nu au mai fost reabilitate de când au fost construite: Dioda, Valea Aurie, Reșița II, trei zone din cartierul Hipodrom, Broscărie, Turnișor, zona Școala de Înot, Abatorului, Regele Ferdinand, Uzinei, Henri Coandă – Oțelarilor. În procedură de achiziție se află lucrările pentru finalizarea întregului cartier Hipodrom și cartierul Ștrand. De asemenea, este în lucru proiectarea pentru modernizarea cartierului Terezian, lucrările efective urmând să demareze în primăvara, respectiv vara  anului viitor, în funcție de mersul achizițiilor.

Cu aceasta închidem practic capitolul de modernizare a cartierelor vechi de blocuri.

Cartierul Veterani va fi un capitol separat pe care ne vom concentra, acum că finalizăm reabilitarea cartierelor vechi. În primă fază am demarat reglementarea juridică a terenurilor și lucrări topo-cadastrale pentru a putea amenaja drumuri. Ca următor pas, voi propune Consiliului Local cofinanțarea lucrărilor de introducere a rețelelor de gaz în zonă, în colaborare cu SC Delgaz SRL.  Viabilizarea din punctul de vedere a rețelelor de utilități este necesară înainte de crearea drumurilor ca să nu spargem apoi asfaltul.

 

  • Care este situația lucrărilor pentru clădirea nouă a Liceului de Artă? Când estimați că se va muta în spațiul nou?

În prezent se lucrează la fundația noului corp și la desfacerea tencuielilor și betoanelor în corpul existent. S-au înregistrat neconformități și întârzieri, dar constructorul și-a asumat că va remedia și va recupera întârzierile prin suplimentarea personalului de pe șantier. Prin urmare termenul contractual pentru finalizare rămâne aprilie 2020, după care urmează dotarea cu mobilierul necesar. Îmi doresc ca viitorul an școlar să înceapă în clădirea nouă.

Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder © Răzvan NEGRU
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder © Răzvan NEGRU
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder © Răzvan NEGRU
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder © Răzvan NEGRU
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder © Răzvan NEGRU
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder
Șantierul pentru amenajarea Lacului lui Binder © Răzvan NEGRU

 

 comentarii
13 comentarii

Nu ati facut nimic vizibil pentru Sibiu stimata doamna, ati dat nu stiu cate interviuri ca faceti parcari etajate, nu stiu ce pe la piata Cibin etc. CHIAR NU VEDETI CAT DE RAU ARATA SIBIUL.

NU SE POATE CIRCULA PE O STRADA FARA SA DAI INTR-O GROAPA SAU CAPAC DE CANAL...

Ar trebui sa va retrageti.
Fara proiecte mari pentru Sibiu. Numai povesti...
23.10.2019 20:40
Basmele Românilor, Editura Minerva, 1981
Petre Ispirescu
23.10.2019 20:58
Nu am citit articolul până la sfârșit însă ceea ce se dorește a se face la piata Cibin mi se pare aiurea. Acea piata încă are un aer autohton. Acolo țăranii din Oltenia sa-si vândă produsele. Si nu numai ei. Mai sunt si țărani din satele din împrejurimi. Sa nu-i uitam pe cei cu castravetii de Ludos. Si multi altii. Piata aceea trebuie sa ramana o piață în adevăratul sens. Fără etaje, fără parcări etajate... Se poate face o altă piata in alta zona ă Sibiului, modernă, cu spatii de luat masa, gen mall. Lăsați piata Cibin asa cum.este ... e o atracție turistică pentru cei ce ne vizitează urbea. Am văzut multi turisti straini carora le-a plăcut această piață...
Nino Marius
23.10.2019 21:21
Bravo Doamna Primar ! Sunteți cool! Parcarea se poate face pe terenul de lângă blocurile de la gară! Cred că in spatele magazinului Apollo . Acolo se află terenul. Un teren de 1 sau 2 ha dacă nu mă însel. Se poate face o parcare etajata! Nu faceți parcarea la gară!
O mare eroare această construcție!
Leonard
23.10.2019 21:27
Comentarii cam rautacioase. Sibiul se dezvolta intr-un ritm constant de ani buni...
Sibian
23.10.2019 21:27
Faceți lucruri incredibile pentru acest oras!
Împreună cu Domnul Presedinte Klaus Iohannis ați transformat Sibiul în altfel de oras!
Vă rog să aveti grijă de banii care vor veni !
Să fie repartizați cum trebuie!
Aveți sprijinul meu 100% !
American Pie
23.10.2019 21:57
"d-na Fodor" este de departe cel mai incompetent primar pe care l-a avut Sibiul!!! are la dispozitie sume enorme de bani (Sibiul are buget excedentar de 10 ani) si nu se poate spune ca s-a realizat ceva cu adevarat in Sibiu!!! acelasi oras murdar cu strazi denivelate si gaurite, fara parcari suficiente si cu o administratie incompetenta si ignoranta!!!
un sibian
24.10.2019 08:10
...de ce trebuie stadionul la standarde uefa ??? ... ca nivelul si rezultatele domnisoarelor inchipuite care se joaca bambilici nu recomanda asta !!!
de ce nu la standardele IAAF , caci cei care se antreneaza sub tribuna si prin parc cum pot , sunt muuuult mai notabile pe plan national si international !!!
sportiv
24.10.2019 08:41
Va iesi un Stadion carpit de 2 lei tipic de provincie. Fata de ce au realizat alte orase cu prestigiu.
In malurile cibinului se vor ingropa camioane de bani rezultand o pista de biciclete cu magnifica latime de 2m (exact ca pe sate).
1 km de drum peste campsor e complicat ca o misiune pe marte.
Tot ce-a facut cucoana e skateparkul si peticirile prin cartiere si niste strazi asfaltate, dar fata de nevoiele Sibiului e foarte foarte putin.
Ca sa nu mai vorbim ca declara razboi copiilor familiilor din cart. Arhitectilor in loc sa faca pe terenul de la fosta baza ITS o cresa/gradinita moderna si incapatoare.
abia astept sa scapam de fodor si fdgr = aproape zero
24.10.2019 10:12
estia cu impresia contra Fodor am impresia ca sunt pupincuristi dea lui Trif de ani de zile tot zic ca fac dar rezultate Zero.
xxx
24.10.2019 12:33
Sa stam stramb si sa judecam drept! Pana la Klaus Iohannis nici un primar (Serbu, Condurat, etc.) nu au facut nimic vizibil pt. Sibiu. Mi-era rusine sa vina straini in Sibiu, sa se minuneze cum arata (ex. pe Teclu, parcul de vis-a-vis de Spitalul Judetean unde si fusese gasit mort un boschetar, parcul de vis-a vis de teatru si multe altele). Atunci s-a facut mult pt. ca orasul sa arate asa cum trebuie. Doamna Astrid Fodor a continuat. Sa nu fim rautaciosi.
MARIA
24.10.2019 12:53
am votat-o ca retarzii pt ca face parte dintr-o minoritate "harnicã". Asta e rezultatul, un Sibiu facut praf! Nu cred sa mai existe un popor care se autodiscrimineaza si voteaza alte minoritati la conducerea lui
Eu
25.10.2019 09:28
Multi parveniti sau adusi in Sibiu cu trenu foamei (olteni moldoveni sudisti) se gasesc ei sa comenteze despre oras.
Sibian100%.
26.10.2019 20:42
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA