Tribuna
Jidvei
INTERVIU. Daniela Cîmpean: „Județul Sibiu este lider la atragerea de fonduri europene în Regiunea Centru”
Sorana MAIER
3632 vizualizari
INTERVIU. Daniela Cîmpean: „Județul Sibiu este lider la atragerea de fonduri europene în Regiunea Centru”
© Răzvan NEGRU

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, vorbește într-un interviu pentru Tribuna, despre cele mai mari proiecte ale județului, despre lucrările la infrastructura de drumuri, la cea medicală, dar și despre provocările pe care le presupun această funcție.

© Răzvan NEGRU

  • Sunteți aproape de finalul mandatului de președinte al Consiliului Județean Sibiu. Cum au fost acești patru ani?

 Intenși, provocatori, cu multă muncă și mai ales cu multe reușite.

 

  • Care au fost cele mai mari proiecte pe care le-ați derulat?

 Acum patru ani, când mi-am anunțat candidatura, mi-am asumat și am făcut public un program de guvernanță locală, în care primele și cele mai importante direcții strategice se refereau la sănătate și infrastructura de transport. Un Sibiu sănătos și un Sibiu conectat pot asigura baza pentru o dezvoltare durabilă.  

Sunt foarte bucuroasă că am reușit să facem ca noul Spital Clinic Județean de Urgență să nu mai fie doar o poveste, ci un proiect foarte avansat. Avem terenul în proprietate, PUZ-ul a fost aprobat și avem Studiul de Fezabilitate. Cu alte cuvinte, am reușit să trecem cu bine toate etapele de documentare și va urma proiectarea și execuția efectivă a spitalului.

Până când vom avea un nou spital, ne asigurăm că sibienii beneficiază de servicii medicale în cele mai bune condiții posibile, dată fiind vechimea clădirilor și dispunerea lor pavilionară. Consiliul Județean Sibiu a implementat în ultimii ani și are în curs de implementare proiecte de modernizare, dotare și extindere a celor trei spitale pe care le avem în subordine, în valoare de 38,5 milioane EUR. Aș menționa aici ca exemple modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, reabilitarea Pavilionului secției Clinice O.R.L, investiții în infrastructura existentă a Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu în vederea relocării ambulatoriului de specialitate adulți și dotarea Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

În plus, 14,6 milioane EUR sunt alocați proiectelor pentru eficientizarea energetică și reabilitarea clădirilor spitalelor, investiții în derulare și care au ca scop și protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2, reducerea consumului de energie și contribuie implicit la reducerea impactului asupra schimbărilor climatice – un domeniu de asemenea strategic pentru noi.

 În ceea ce privește infrastructura rutieră, din cei aproximativ 950 km de drumuri județene, în ultimii 4 ani am intervenit cu lucrări de reparații sau modernizări pe aproximativ 350 km, valoarea lucrărilor efectuate sau în plină derulare fiind de peste 137,5 milioane euro.

 Printre cele mai mari proiecte in acest domeniu aș aminti DJ 141 Mediaș-Moșna-Pelișor-Bârghiș  în lungime de  23,88 km, DJ 142G Copșa Mică-Motiș în lungime de 10,4 km, DJ 107  Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic în lungime 33,394 km.

Luna aceasta au început lucrările la DJ 106 Agnita – Sighișoara, care va face legătura directă cu județul Mureș și va costa aproape 25 milioane EUR, asigurând legătura terestră necesară între zone de mare interes turistic aflate în cele două județe.

 În ceea ce privește legătura dintre municipiul Sibiu și orașul Cisnădie, investim în refacerea și modernizarea drumului pe care mii de sibieni îl parcurg zilnic cel puțin de două ori. Modernizarea acestui drum este inițiată și finanțată de către Consiliul Județean Sibiu, investiția fiind în valoare peste 4 milioane EUR.

  

  • Dar cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat?

Cred că cel mai greu aspect cu care ne confruntăm este schimbarea de secol... Adică, băgăm de seama cu toții că din secolul XXI a trecut deja aproape un sfert și parcă o parte din realitatea românească nu vrea să schimbe prefixul... Așteptăm încă prea mult „să ni se facă – să ni se dea” și folosim încă prea puține oportunități regionale, naționale și mai ales europene. Eu cred cu adevărat în doctrina liberală „prin noi înșine”, doar că ar trebui să o aplicăm toți, de la cetățeni și statele naționale, până la Europa Unită. Un aspect important cu care m-am confruntat se referă și la lipsa de implicare, la aplicarea extinsă a lui „merge și așa” sau “asta nu e treaba mea”, indiferent dacă vorbim de politică, administrație sau viața de zi cu zi.

  

  • Vă mai doriți un mandat în fruntea Consiliului Județean Sibiu?

 Am anunțat public că voi candida din partea Partidului Național Liberal pentru funcția de președintă a Consiliului Județean Sibiu. Cred că avem un viitor împreună în dezvoltarea județului Sibiu - Poarta de Sud a Transilvaniei, un viitor pentru construcția căruia e nevoie să ne implicăm fiecare dintre noi.

 

  • Este dificil pentru o femeie într-o astfel de funcție?

 Cred că funcția în sine este foarte solicitantă și necesită mult efort și multă implicare, pentru toți cei care au ales să servească interesul public. În afară de asta, trăim încă într-o societate în care mulți români, chiar multe românce, mai cred că a fi bărbat este o calitate și a fi femeie este mai degrabă un defect, dar și că femeia trebuie mai degrabă să crească copii și bărbatul să aducă bani în casă. Eu cred doar că suntem egali și diferiți, ceea ce face ca modul în care gândim sau facem să fie diferit. Însă ceea ce contează în cazul oamenilor politici e rezultatul, folosul public.

Nu vă ascund că am resimțit și eu provocările pe care le întâmpină româncele care îmbină familia și o carieră profesională solicitantă, din cauza acestui mod de a gândi rolurile sociale. Sunt singura femeie aflată pe o astfel de funcție din țară, iar asta spune multe despre societatea noastră în acest moment.  De asemenea, cred că e mai greu în Romania decât în alte țări pentru leadership-ul feminin, pentru că de multe ori au fost împinse în față femei doar pentru a ne lăuda cu egalitatea de gen și arăta cât de moderni suntem, fără a ține cont de valoarea individuală.

Cu cât noi, româncele, vom crede mai mult în valoarea noastră individuală, în egalitatea de gen și în aportul profesional și uman pe care îl putem aduce României normale, cu atât mai repede echilibrul va fi restabilit și competența va prima.

 

© Răzvan NEGRU
 

  • Primiți sprijin de la București? Cum este colaborarea cu Guvernul?

Colaborarea cu actualul Guvern este într-adevăr așa cum trebuie să fie în România normală, pentru că doar cu sprijin și doar împreună putem avea rezultate.

Am găsit un partener real pe proiectele de impact demarate de județul Sibiu în Guvernul României, implicit în doamna vicepremier Raluca Turcan, care este foarte receptivă și preocupată de dezvoltarea județului nostru. 

 

  • Ce proiect aveți pentru un eventual nou mandat de președinte al CJ?

 Eu zic că toate lucrurile la timpul lor. În aceste luni ne concentrăm pe proiectele importante ale actualului mandat și ne dorim să ducem cât mai multe la capăt în cel mai scurt timp posibil. În curând va veni o vreme și pentru viziunile despre viitor, acum însă mai avem de lucru pentru ca prezentul să fie așa cum ne dorim.

 

 

  • Sunteți mulțumită de echipa din Consiliul Județean?

 

Am candidat acum patru ani anunțând că doresc să arăt că se poate o administrație altfel. Asta înseamnă în primul rând o administrație orientată pe cetățean, transparentă, bazată pe profesioniști dedicați serviciului lor. Oamenii sunt baza, iar Consiliul Județean Sibiu are profesioniști buni, care se implică dincolo de apartenența politică și eu am insistat ca politica noastră comună să fie interesul Județului Sibiu. Experiența acestor patru ani mi-a demonstrat că reușitele vin odată cu o echipă motivată de ținte comune. Suntem pe această cale a creșterii durabile și sunt mândră de progresele pe care le-am făcut împreună cu colegii mei.

Cu toate acestea, deși am făcut pași importanți în această direcție, cred că mai e de lucru până a ajunge la performanța pe care județul Sibiu o revendică și o merită. Eu nu cred în schimbările mari și bruște, în veșnicele reforme românești care țin precum minunile trei zile, apoi se risipesc. Cred în schimb în creșterea lentă, naturală, sustenabilă, care face ca o sămânță să devină după multe primăveri și ierni un copac puternic. Pentru mine reforma administrației însemnă o structură mai bună, servicii mai bune, profesioniști mai implicați, mai bine pregătiți. Nu cred în concedieri masive și adus oameni noi, doar pentru că sunt noi. Cred însă că suntem cu toții perfectibili și ca înainte de a cere, trebuie să dai și să definești foarte clar ce aștepți de la ceilalți. Sunt optimistă în acest sens și cred că a meritat și va merita tot efortul de schimbare organizațională care s-a făcut și mai ales cel care mai e încă strict necesar.

 

 

  • Care sunt cele mai mari lipsuri cu care se confruntă administrațiile județene din țară în acest moment, inclusiv la nivel legislativ?

 

Câteva aspecte pe care le-aș menționa țin de predictibilitatea pe termen mediu si lung. Astfel, se simte nevoia unei viziuni coerente de la nivel național, concretizată în alocările financiare pe care le au administrațiile publice județene de susținut din bugetele lor. Încă avem multe sarcini, dar puține surse de buget din care să susținem îndeplinirea lor.

 De asemenea, lipsește o predictibilitate asumată în activitatea legislativului național. Sunt mult prea multe legi, prea stufoase și neclare, unele dintre ele se contrazic reciproc. Aplicarea principiului liberal de reglementare, cred că ar simplifica mult funcționarea sectorului public, dar și al celui privat.

Legislația achizițiilor publice are destule lacune în aplicarea punctuală a acesteia, de multe ori in realitate apărând situații care nu sunt prevăzute sau pentru care nu există o aplicare unitară specifică acelor spețe, etc.

  

  • Aveți multe proiecte cu finanțare europeană în derulare. Mai pregătiți și alte proiecte?

Județul Sibiu este lider la atragerea de fonduri europene în Regiunea Centru în cadrul Programului Operațional Regional în comparație cu alte consilii județene. În momentul de față avem în derulare 20 de proiecte cu valori de peste 107 milioane euro în care Consiliul Județean Sibiu are calitatea de solicitant sau partener. Vor fi mult mai multe. Mi-am propus să devenim campioni în ceea ce privește absorbția de fonduri europene din cadrul Pactului Verde European – cel mai extins, coerent și inclusiv program de dezvoltare durabilă lansat de Uniunea Europeană. Vreau să arătăm tuturor că în județul Sibiu se poate!!

© Răzvan NEGRU






comentarii
6 comentarii

E pe naiba campion. Judetul Sibiu si toate drumurile judeteane arata jalnic.
Sibian
14.07.2020 14:37
Campean asta e rupta de realitate. Spitalul judetean e praf de cand a ajuns ea la Consiliul judetean. Te imbolnavesti in el. Iar drumurile judetene sunt praf fata de cele din judetele vecine. Chiar nu ai rusine Campean? Cine crezi ca iti mai crede minciunile?
14.07.2020 23:57
Felicitari Dna Cimpean, aveti o echipa foarte buna in spate, sunteti profesionisti , aveti votul meu in 27 septembrie !!!
Oanta Ovidiu
15.07.2020 08:50
Atat pe fizionomie si atitudinea ei nu se vede nimic . Nu stiu , dar este o femeie urata cu junghi !
socrate
15.07.2020 21:07
Pentru toti psd-istii . Orice otrava varsati din voi nu aveti nicio sansa . De la 8 mai 1921 si pana la disparitia celui mai idiot presedinte pe care l-a avut Romania (ilici sovieticul) , a-ti tot condus=furat acest popor . Gata , dispareti , mutativa in ialomita , in slobozia , olt , dolj , gorj in locul celor care ne-au invadat .
sibian
16.07.2020 07:50
sau sa se mute in Botosani de unde e Turcan sefa PNL Sibiu ? Zic si eu pnlist postac !
@ sibian
18.07.2020 23:44
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia