Tribuna
Interviu cu Horațiu Răcuciu, primarul Săliștei, despre proiectele majore ale comunității: drumuri, utilități, proiecte europene și susținerea culturii locale
Sorana MAIER
4256 vizualizari
Interviu cu Horațiu Răcuciu, primarul Săliștei, despre proiectele majore ale comunității: drumuri, utilități, proiecte europene și susținerea culturii locale
© Răzvan NEGRU

Horațiu-Dumitru Răcuciu, primarul orașului Săliște, vorbește despre proiectele majore ale comunității, despre lucrările în infrastructura de canalizare, drumuri sau lucrările la școli. În ceea ce privește nemulțumirile și problemele pe care le-a întâmpinat în cele două mandate de primar spune că legile incoerente și lipsa finanțărilor pentru comunitățile mici sunt între cele mai mari probleme. Spune că administrația locală va continua proiectele deja începute și o să inițieze altele noi, accesând, în principal, fonduri europene. Consideră importante  și proiectele culturale, care favorizează păstrarea identității noastre și transmiterea valorilor tradiționale către generația tânără.

 

 

  • Sunteți la finalul celui de-al doilea mandat. Care sunt lucrurile pentru care sunteți mulțumit, lucruri pe care le-ați făcut în aceste mandate?

Horațiu-Dumitru Răcuciu: Uitându-mă în urmă acum, spre finalul celui de-al doilea mandat, aș putea spune că am realizat multe din lucrurile pe care mi le-am propus și că da, mai sunt încă lucruri pe care mi le doresc pentru Săliște.

Referindu-mă la lucrurile pentru care sunt mulțumit, pot spune, de exemplu, că 5 sate, care nu au avut canalizare, au fost sau sunt în curs de rezolvare. La Fântânele, problema canalizării este rezolvată, iar pentru Amnaș, Aciliu și Mag s-a semnat contractul de proiectare și execuție, iar în acest moment este emisă autorizația de construcție, urmând a se începe lucrările. Pentru Vale s-a semnat, de asemenea, contract de proiectare și execuție, urmând ca în primăvara lui 2020 să înceapă lucrările.

În ce privește școlile, a fost reabilitată în întregime clădirea Școlii de Jos, și este în curs de  reabilitare acoperișul și interiorul Liceului din Săliște, iar pentru reabilitarea clădirii școlii din Săcel a fost depusă o cerere de finanțare.

La Casa de cultură „Onisifor Ghibu” au fost demarate lucrările de reabilitare.

Iluminatul public a fost modernizat, fiecare stâlp având o lampă de iluminat cu led, mult mai eficientă ca luminozitate și consum. Acest lucru s-a realizat în Săliște și sate, excepție făcând Fântânele, sat pentru care am semnat în data de 19.09.2019 contractul de finanțare pentru modernizarea sistemului de iluminat, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Am continuat, desigur, și proiecte începute de predecesorii mei, proiecte pe care împreună cu echipa le-am dus mai departe, așa cum e normal și firesc într-o comunitate care se dezvoltă.

Modernizarea drumurilor a fost un alt mare deziderat. S-au asfaltat străzi din Săliște, în proporție de 90%, din Sibiel – 80% și din Săcel – 70%. S-a modernizat drumul comunal care leagă Aciliu de drumul național, precum și drumul care leagă localitatea Săcel de localitatea Mag, iar recent a fost modernizat drumul care leagă Săliștea de Amnaș. S-au reabilitat 1,2 km din drumul județean ce tranzitează satul Galeș și au mai fost asfaltate, respectiv pavate, străzi și din Aciliu, Amnaș, Mag, Galeș.

În ce privește proiectele din fonduri atrase la bugetul local pentru diverse obiective de investiții din Săliște, valoarea a fost de peste 4 milioane de euro. Au fost reabilitate 3 drumuri de exploatare cu bani europeni, iar alte proiecte au vizat canalizarea în Mag, Amnaș, Aciliu și Fântânele, respectiv iluminatul public în Fântânele. S-a semnat contractul de finanțare și în perioada următoare vor începe lucrările la obiectivul de investiții Clubul tineretului. Au mai fost depuse încă trei proiecte, care sperăm că o să primească finanțare. Primul se referă la reabilitarea clădirii fostei grădinițe din Săliște și transformarea în creșă și grădiniță cu program prelungit, plus amenajarea unui loc de joacă în parcul „Nicolae Hențiu” din Săliște. Al doilea proiect vizează reabilitarea școlii din Săcel și amenajarea unui loc de joacă multifuncțional în satul Mag, iar al treilea are în vedere utilități pentru cartierul Tineretului.

 

© Răzvan NEGRU

  • Există lucruri care vă nemulțumesc sau lucruri pe care nu ați reușit să le realizați? Care au fost principalele probleme întâmpinate în activitatea curentă?

H. D. R.: În ce mă privește, cea mai mare nemulțumire este hățișul legislativ, inclusiv modificările legislative ce apar de la o zi la alta, și faptul că tot mai multe îndatoriri cad în sarcina administrației locale, dar nu există și resurse financiare pentru îndeplinirea lor.

Alte nemulțumiri sunt legate de împotmoliri la unele proiecte, ca de exemplu, Casa de cultură și podul de peste Râul Negru, la care procedura de achiziție a fost demarată în luna a opta din anul 2018 și s-a finalizat în luna a doua din anul 2019. În privința Casei de cultură, de la data semnării contractului, în 2016, și până în prezent, prețurile au crescut foarte mult, iar în 2016 s-a predat Casa de cultură către Compania Națională de Investiții. Lucrările s-au întins pe o perioadă prea lungă de timp și constructorul a cerut rezilierea contractului, dată fiind creșterea de prețuri de care aminteam, din 2016 și până în prezent. Cu toate acestea, reabilitarea Casei de cultură se va realiza.

Aș mai avea o nemulțumire legată de finanțările europene, deoarece orașele mici, sub 10.000 de locuitori (Săliște are circa 6.000), nu au avut posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru multe linii de finanțare, în special pe cele de dezvoltare a infrastructurii. De exemplu, în Aciliu și Amnaș, pentru alimentarea cu apă prin Programul Operațional Integrat de Mediu, finanțat prin fonduri europene prin Apă – Canal, s-a pierdut finanțarea, motivul fiind costul per persoană mai mare de 1000 de euro. Cu alte cuvinte, dacă populația din cele două sate ar fi fost numeric de trei ori mai mare, finanțarea s-ar fi acordat. O situație relativ similară este valabilă și pentru satul Vale, pentru canalizare, caz în care finanțarea pe fonduri europene nu s-a realizat, localitatea având sub 2000 de locuitori.

© Răzvan NEGRU

  • Știm că zona Mărginimii Sibiului este una cu puternice tradiții culturale. Care au fost cele mai importante proiecte în acest domeniu și care sunt lucrurile cu care se mândrește Săliștea?

H. D. R.: Pot afirma cu mâna pe inimă că tradițiile sunt la ele acasă în comunitatea noastră, iar Săliștea are cu ce să se mândrească. Corul „Reuniunea română de cântări”, Ansamblul de dansuri „Mărginenii” sau Ansamblul „Fluierașii” contribuie an de an la întărirea identității locale culturale. Ca evenimente culturale principale ar fi de menționat Zilele orașului și Întâlnirea cetelor de juni, din 28 decembrie. Există și evenimente noi, precum cel intitulat Gusturi și tradiții din Săliște. Întâlnirea cetelor de juni și Gusturi și tradiții din Săliște sunt manifestări culturale ce vor fi continuate și sperăm să organizăm cât mai multe ediții.

Avem, desigur, în vedere, și alte proiecte, prin care să valorificăm potențialul meșteșugăresc și de tradiții, inclusiv culinare, din Săliște. La acestea se adaugă diverse conferințe, lansări de carte, expoziții, activități pentru copii, ca de exemplu „Jocurile vacanței”. Peisajul natural pitoresc, lăcașele de cult deosebite sau muzeele, portul popular și gastronomia locală, oamenii gospodari și ospitalieri, împreună cu manifestările culturale amintite, constituie, îndrăznesc să spun, motive de atracție pentru turiști din diferite colțuri ale țării sau din străinătate.

 

  • Care sunt lucrurile în care credeți cel mai mult? Sau, altfel spus, care sunt valorile care definesc munca dvs.?

H. D. R.: Cred în dezvoltarea permanentă, cred în omenie, în bunul simț, în perseverență, în importanța idealurilor comune și în munca în echipă. Consider că doar împreună cu oamenii din comunitate putem face pași înainte spre mai binele tuturor. Iar dacă binele comun primează, nu pot exista opreliști pentru dezvoltare, pentru bunăstare, pentru o calitate a vieții mulțumitoare. Săliștea este locul în care m-am născut și în care trăiesc cu cel mai mare drag, și niciun efort nu mi se pare prea mare dacă țelul este bunăstarea ei.

© Răzvan NEGRU

  • Ce proiecte aveți în vedere pe viitor pentru comunitatea din Săliște și din satele aparținătoare?

H. D. R.: Cel mai mare deziderat al meu este rezolvarea integrală a problemelor de infrastructură, de canalizare, apă, și de asfaltare a străzilor. Așa cum spuneam, o să continuăm proiecte deja începute și o să inițiem altele noi, accesând, în principal, fonduri europene. În afară de proiectele pe infrastructură, importante mi se par și proiectele culturale, care favorizează păstrarea identității noastre și transmiterea valorilor tradiționale către generația tânără. Îmi doresc, pentru Săliște și satele aparținătoare, o calitate a vieții bună și, implicit, creșterea sentimentului de mândrie dat de apartenența la o comunitate frumoasă și prosperă.

© Răzvan NEGRU


comentarii
13 comentarii

Onor la primar,
Felicitări domnule primar. Nu degeaba în localitatea pe care, cu cinnste și demnitate, o administrați, și-au găsit locul atâtea nume ilustre ale Academiei Române. Un primar pe măsura trecutului unității administrativ- teritoriale. Spun asta cu respect, dar și cu mare mâhnire în suflet pentru că, din păcate, nu am avut parte, în localitatea de domiciliu, Râu Sadului, de un primar ca dumneavoastră...Păcat. Mare păcat pentru minunații locuitori ai comunei Râu Sadului....
colonel justi?ie (r) FLORIN POPA
03.12.2019 15:26
După un an de serviciu, Mihai Hanzu a demisionat, dar nu înainte de a deveni whistleblower: l-a înregistrat pe primarul din Săliște, în timp ce acesta îi spunea să se uite în altă parte, apoi a făcut sesizări la procurori. Când a văzut că nu se întâmplă nimic, a vorbit cu jurnaliștii.

h t t p s : / / w w w . v i c e . c o m / r o / a r t i c l e / 7 x g q b g / o m u l - c a r e - s - a - p u s - c u - m a f i a - l e m n u l u i - d i n - r o m a n i a
03.12.2019 15:36
Și drumul forestier de la sibiel in crint??
Pe când ???
Un cetatean
03.12.2019 19:11
Da dispensarul veterinar ?!tot in halul ăla îl lăsați ? Azi mâine cade pe trecători !
Fermierii din city
03.12.2019 19:13
Vizionati pe youtube ”Primarul Horațiu Răcuciu protejează ilegalitățile la Săliște.”!
Un salistean
03.12.2019 19:54
Vizionați pe youtube ”Mafia lemnului din Saliste”!
Primarul care iubeste padurea
03.12.2019 20:08
muzeul Galeș mucegaieste de ani de zile cu lacăt pe poartă și praf pe afișe șterse de ploaie dat cu cârpa de alegeri cănd se deschide o dată la patru ani pentru sediu de vot. Orb la toate, Costăchescu lansează monografia Muzeului din sat în fața elevilor prostiți la liceu la Săliște lăudându-și părinții, lustruindu-se pe el, ca orice biet mprunțel...
S?li?tean
03.12.2019 23:03
....mIHAIL hANZU .......un mare frustat.......care crede ca le stie pe toate, dar e vai de capul lui!
cetateanul turmentat
04.12.2019 10:18
......frustrat.......hups.....eram trumentat dar.......spun doar adevarul......
cetateanul turmentat
04.12.2019 10:25
Mare bou Mihai Hanzu asta de care povestiți, pute prostia in el.
Geo
04.12.2019 12:17
mai mare rusinea ... un mincinos , hot si nemernic .
In Amnas nu se face nimic de ani de zile , parca suntem in primitivism ... rusine
din Amnas
05.12.2019 18:05
Horațiu Răcuciu nu mai merită să fie primar la Săliște(vezi videoclipurile ”Primarul Horațiu Răcuciu protejează ilegalitățile la Săliște.” & ”Mafia lemnului din Saliste”). Locuitori din orașul Săliște luați aminte!
cititor din Saliste
06.12.2019 20:19
Se stie foarte bine de mai toti din Saliste si marginime de ce a facut el , pana si cei din Amnas stiu asta . Sa nu amintes de decoperatea de iarba din spre Amnas ... unde a facut doar gropi .
Degeaba ... lumea nu face nimic ...
din Amnas
06.12.2019 23:53
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia