Tribuna
Instituțiile culturale din Sibiu participă în cea de-a 17-a ediție a Nopții Muzeelor
Liuba STARII
4312 vizualizari
Instituțiile culturale din Sibiu  participă în cea de-a 17-a ediție a Nopții Muzeelor

Cea de-a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online. Potrivit organizatorilor, Sibiul va fi reprezentat de Complexul Național Muzeal ASTRA și Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania.

Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale și este organizată anual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat de public cu mare interes, în fiecare an. Activitățile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor.

Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie, cu organizații ce provin din toată țara, atât din București sau marile centre culturale, cât și din orașe mai mici, comune sau chiar sate. Astfel, Noaptea Muzeelor 2021 este prezentă în 185 de spații culturale din 72 de localități, provenind din 37 de județe ale țării. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes sunt răspândite numai în București, adevărate camere urbane în care publicul se poate bucura de o serie de intervenții artistice și culturale inedite și interactive. Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și marea majoritate a muzeelor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

 „De la Comana la Iași, de la București la Aiud și de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediția Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colțurile țării și este foarte efervescentă, creativă și incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată țara și ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul și comunitățile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, spune Dragoș Neamu, organizatorul evenimentului.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor sunt disponibile pe canalul Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Inițiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR). În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfășurate în marea lor majoritate în mediul online.

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania.

De mai bine de treizeci de ani, sculptorul de renume internațional Peter Jacobi a imaginat proiecte pentru un memorial Samuel von Brukenthal, ctitorul Palatului şi colecţiilor Muzeului Naţional Brukenthal. Cu ocazia aniversării a 300 de ani de la nașterea baronului, talentatul artist expune câteva dintre construcțiile și modelele sale 3D, precum și o serie de colaje.

Proiectele sale mai vechi sunt pavilioane memoriale, compoziţii abstracte – uneori în combinație cu figuri și obiecte simbolice – imaginate pentru mai multe situri. Expoziția cuprinde și contribuția artistului la concursul pentru realizarea unei statui a lui Brukenthal în faţa Palatului său din Piaţa Mare. În colaje, artistul depășește limitele artei monumentale abstracte, asumându-şi libertatea de creație a artei contemporane. Astfel, colajul nu este doar tehnică, ci și mijloc stilistic de naraţiune imagistică a culturii vizuale contemporane. Deschisă până pe 5 octombrie 2021.

Orar de vizitare: iunie – de luni până vineri, orele 10 – 17; deschis sâmbătă 12 iunie, de Noaptea Muzeelor; perioada 1 iulie – 5 octombrie, de luni până sâmbătă, orele 10 și 17 (închis duminica şi de sărbătorile legale.)

CNM ASTRA

În 2021, Noaptea Muzeului ASTRA propune, după un an mai dificil, un program variat la Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu.

Printre punctele de atracţie amintim: Caravana Noaptea Muzeelor (vizite ghidate la obiective turistice și culturale din județul Sibiu, precum Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului și Centrul Cultural Memorial ”Dr. Gheorghe Telea-Bologa, din Noul Român), expoziţii, spectacole de dans, muzică şi varietăţi.

Spectacolele sunt susţinute la scena de pe lacul din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului. Acestea vor fi completate un maraton gastronomic la Târgul de ţară.

În 2020, pandemia mondială de coronavirus a mutat  “Noaptea Muzeelor” în mediul digital. Prin urmare, evenimentele planificate pentru acest proiet s-au desfășurat, exclusiv, online.






comentarii
1 comentarii

De-ați știi câtă cultură bagă în ei cei de la Muzeul Astra, v-ați speria.
Zilnic, nu ocazional.
Iar după ce-o digeră, o elimină pentru uzul altora.
Un cititor
09.06.2021 09:57
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA