Continental
Tribuna
Inspectorul general de stat Mihai Nicolae Ucă, după vizita de lucru în Germania: "Verificările în teren vor continua atât în România, cât și în Germania"
Inspectorul general de stat Mihai Nicolae Ucă, după vizita de lucru în Germania:
Inspectorul general de stat Mihai Nicolae Ucă a fost, în perioada 18 – 20 mai, în vizită de lucru în Germania, alături de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, pentru a verifica condițiile de muncă ale cetățenilor români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.

Agenda vizitei de lucru a inclus întâlniri cu oficiali ai statului german: ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klockner, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, discuții cu reprezentanții Uniunii Fermierilor Germani, precum și vizite la ferme agricole din landul Brandenburg și din orașul Bornheim, situat în landul Renania de Nord-Westfalia.
Potrivit ITM Sibiu, vizita de lucru a debutat cu o întrevedere a delegației române cu reprezentanți ai Proiectului "Faire Mobilität/Mobilitate echitabilă", organizație care, prin centrele de consiliere răspândite pe întregul teritoriu al Germaniei, se ocupă cu sprijinirea lucrătorilor mobili din Europa Centrală şi de Est care provin din state membre ale Uniunii Europene, în scopul impunerii drepturilor lor la salarii corecte şi condiţii de muncă echitabile pe piaţa muncii germane.

Temele comune de discuție abordate în toate întrevederile au avut în vedere principalele probleme cu care se confruntă cetățenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei, în special în ceea ce privește aspectele legate de legislația muncii și de condițiile contractuale. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru și inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, au cerut informații privind contractele de muncă: modalitatea de acordare a salariului, perioada de preaviz, modalitatea de decontare a transportului dus-întors, asigurarea medicală, condițiile de cazare, precum și despre cele mai frecvente motive pentru care lucrătorii românii reclamă condițiile de muncă. Scopul discuțiilor cu oficialii germani a fost găsirea unei soluții pentru lucrătorii români aflați într-o situație dificilă în această perioadă.


”Inspecția Muncii din România va continua, prin campanii de conștientizare și control, să îi informeze și să îi sprijine pe lucrătorii români, înainte de plecarea acestora din țară, cu privire la contractele de muncă pe care urmează să le semneze, în special în ceea ce privește prevederile obligatorii ale unui contract de muncă în străinătate. În acest sens, reamintesc că Inspecția Muncii a înființat o linie telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, Suport pentru cetățenii care vor să muncească în străinătate, și a alocat alte două linii telefonice directe (021.302.70.52/ 021.302.70.53). Recomand tuturor cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze aceste numere de telefon pentru a fi îndrumați de inspectori de muncă de specialitate”, a declarat inspectorul general de stat Mihai Nicolae Ucă.


De asemenea, Inspecția Muncii din România, împreună cu instituțiile germane omoloage vor continua să facă verificări în teren, atât în România, la firmele de plasare de forță de muncă, cât și în Germania, cu scopul de a preveni situații precum cea semnalată de lucrătorii sezonieri din ferma din Bornheim.


comentarii
5 comentarii

vorbiti de fiul fostului procuror comunist,apoi avocat N Uca?
adi3
23.05.2020 13:20
Transmisiunea live a fost realizată din hala unde românii sortau sparanghelul și îl ambalau. Erau sute de români la acea oră care lucrau în acea hală, femei, sunt bărbați, majoritatea tineri. Lucrează opt, nouă, zece, 11, chiar 12 ore pe zi. Fac asta de mult timp și, deja, își cunosc foarte bine treaba.

Dolores una dintre fetele care munceau acolo a declarat: „Am aproape două luni, o lună și două săptămâni de când sunt aici. Sunt din Alba Iulia și am 20 de ani. Pentru mine, să îmi fac şi eu banul meu. Se plătește bine, nu este o muncă grea. Părinții mei sunt acasă, în România. Mi-au spus că, dacă eu cred că nu mi-e greu şi o să mă descurc, nu e nicio problemă, e decizia mea”.

Tânăra romîncă a mai adăugat: „Acasă, din cauza coronavirusului, stăteam în casă toată ziua. Nu aveam ce să facem. Voiam să încep facultatea, dar nu am mai început-o. Aici câștig nouă euro pe oră. Toți banii sunt pentru mine, o să-mi iau o maşinuţă sau nu ştiu… investesc în ceva, probabil. Mă duc la facultate și o să am nevoie de ei”.
scena9
24.05.2020 09:11
O cursă cu 100 de muncitori români care au lucrat în Germania a aterizat vineri pe aeroportul din Cluj.
Mulți dintre ei nu mai aveau unde să muncească, așa că s-au văzut nevoiți să se întoarcă acasă.

Unii dintre cei care au muncit în Germania și s-au întors vineri în țară cu o cursă specială au răbufnit imediat ce au pășit pe pământ românesc


„Asta-i România, te trimite dincolo și nu se respectă drepturile. Ne-au mai ținut în carantină, ne-au mai scos în câmp, așa este.
Cât am câștigat, dar cât trebuia nu am câștigat dacă am stat în carantină”, este de părere unul dintre cei proaspăt întorși din Germania.

Oamenii trebuie să stea două săptămâni în izolare la domiciliu.

„Sunt 96 de români care au avut contracte de muncă în Germania care s-au finalizat.
Unii dintre ei au plecat în Germania și s-au întors pentru că n-au fost mulțumiți de condițiile pe care le-au găsit acolo.
Vor merge spre domiciliile declarate după triajul epidemiologic realizat de către DSP Cluj”, a declarat prefectul de Cluj.

În timp ce unii se întorc acasă nemulțumiți, au fost deja programate noi zboruri pentru muncitori care speră la un viitor mai bun în afara țării.
adevarul
24.05.2020 09:26
Da așa e
24.05.2020 13:50
O parte dintre muncitori români care au plecat în Germania în timpul stării de urgență au revenit ieri în țară, după ce zborul lor a avut o întârziere de 3 ore. Cauza întârzierii a fost pusă pe seama unor scurgeri de kerosen, conform declarațiilor pasagerilor.

14 zile de autoizolare
Aeronava care a decolat de la Nuremberg s-a întors din drum, iar aceasta a fost înlocuita la Frankfurt. Trei ore mai târziu, a aterizat pe Aeroportul Internațional ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

„Persoanele care vor coborî din avion vor fi verificate de DSP Cluj, urmând apoi să plece către locațiile de domiciliu cu mijloace proprii de transport, fiind obligați să stea 14 zile în autoizolare. Majoritatea sunt oameni care au încheiat contractele de muncă din Germania, dar sunt și români care se întorc acasă, fiind nemulțumiți de condițiile de muncă de acolo”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

2.000 de euro, a fost ok
,,Am fost pe o perioadă de trei luni și nu a fost rău deloc. Sper că o să mai plec. Am câștigat în jur de 2000 de euro, cazare gratuită, transport gratuit. Tot a fost ok!”

,,Mi s-a terminat munca la hamei. Am stat trei săptămâni, pe 27 am plecat. Condițiile nu au fost rele. A fost totul ok. Nu a fost de lucru, am vrut să stau mai mult. Ne-a promis că nu e mai mult de o lună de lucru (când am plecat). (Cu avionul) am avut probleme pe traseu, a avut scurgere de combustibil, ne-o schimbat aeronava, am stat și ne-o adus apă. (Am făcut test COVID) când am intrat, temperatura a fost luată. Aici am dat o declarație și să stăm la izolare acasă.”

,,Față de aici e super. Am plecat de pe Cluj în timpul stării de urgență. Pe Internet am aflat de firmă. Un neamț măritat cu o românca (a fost persoana de contact).”

,,Am plecat pe 22 luna trecută și acuma ne-am întors. Ăsta e al șaptelea an (de când merg). Sunt din Bistrița.”

Totuși, cei intervievați, în absența unui alt loc de muncă în România, s-au declarat mulțumiți de condițiile oferite de unii angajatori din Germania.
Cristian Lungu
24.05.2020 15:10
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia