Tribuna
Ingredientul secret al murăturilor din Broșteni: apă din singura fântână cu cumpănă din sat
Ingredientul secret al murăturilor din Broșteni: apă din singura fântână cu cumpănă din sat

Gospodinele din Broșteni, sat sibian aflat la granița cu județul Alba, își ticsesc cămările cu borcane pline de murături despre care spun că au un gust aparte. Rezistă peste iarnă și sunt un adevărat deliciu pe mesele cu bucate tradiționale. Iar dacă toată lumea pune, de obicei, sare, oțet, boabe de piper, alături de legume, femeile de aici mai au un atu: apa din singura fântână cu cumpănă din sat.

Aflată în apropierea școlii generale, fântâna cu cumpănă are apă rece, cristalină și, mai ales, bună. „Analizele bacteriologice și chimice arată că apa este bună pentru consum. Este una dintre puținele fântâni publice pe care le mai avem în satele comunei noastre.”, spune Niculae Dancu, primarul comunei Păuca, de care ține administrativ și Broșteniul.

Edilul afirmă că fântâna este acolo aproape „dintotdeauna”, asigurând necesarul de apă pentru săteni și animalele din gospodării. Chiar dacă întreaga localitate este racordată la rețeaua de distribuire a apei potabile încă din anul 2016, sătenii preferă apa de fântână atunci când vine vorba de pus legume la conservat.

Maria Popa locuiește în apropierea fântânii cu cumpănă din Broșteni și se numără printre gospodinele care se aprovizionează cu apă direct de la sursă. Am întâlnit-o în timp ce scotea, cu multă ușurință, o găleată cu apă rece: „Este bună pentru pusul verzei la butoi, dar și pentru murăturile la borcan. De aici luăm apă de când lumea”.

Și tot „de când lumea” există fântâni cu cumpănă: primele atestări ale acestui mecanism de scoatere a apei datează din anii 2.000 înainte de Hristos, fiind construit în Mesopotamia antică.

Cumpăna este alcătuită dintr-un cadru pe care este montat un braț din lemn, având la un capăt o contragreutate, iar la celălalt o găleată pentru scos apa.

O cumpănă este bine echilibrată atunci când masa contragreutății este egală cu cea a găleții în care a fost pusă apă până la jumătate din capacitatea sa.

Mihai POP

.
.






comentarii
4 comentarii

Viata simpla de altădată! Stiu fantana este in fata scolii la care am învățat. In pauze aveam apa rece gratis.
Pauceanca
11.11.2024 06:57
Numai retardul mental sever si imbecilitatea fārā limite pot genera articole de gazetā si in general abordāri de felul acesta.
Ingredientul secret nu e deloc secret in pana mea, dacā apare in presa publicā cu titlu' de-o schioapā. Apoi, onanismele cutremurātoare care denotā statutul de vite oligifrene ale unor indivizi care in numele unei culturi inexistente se autoproclamā demiurgii murāturilor, urmat indeaproape de obsesia secularā a acestui popor de prosti notorii pentru crāpatul in burti de potol ca definitie a bunāstārii supreme! Orice demers capātā justificare dacā este subsumat " ticsirii cāmārilor" sau " burdusirii pivnitelor" întru satisfacerea stomacalā a poporului acesta.
In lumina unui 1 Decembrie plin de semnificatii de rahat, un cālduros " hai sictir " acestor meleaguri ipocrite!
Gogu
11.11.2024 09:02
Vedeți ce traume creează sifilisul congenital (sau dobândit) la oxiurii ieșiți din anusul defunctului Nani și migrați spre alte gazde de la Tribuna? Gogu este un astfel de caz netratabil.
B.Utoru
11.11.2024 11:26
Ce sa tratezi la oameni ca goguta?? Domnule B utoruastia asta habar nu au de traiul taranului care muncea din greu sa puna pe masa partidului ( cantinele partidului din orasele tarii-) unde gogutele mancau fara sa aive ideia ca taranul daca nu-si umplea camarile , pivnitele si podul cu slanina si carnati murea de foame - asta inseamna -INTELEPCIUNE - de care goguta om sucit habar nu are -- el batea oameni care credeau in DUMNEZEU - sluga dracusorului -- si azi dupa ce nu a muncit nimic in viata lui doar turnatorii la secu si batai oamenilor nevinovati culmea azi are o pensie cat 10 oameni care au tras la saiba ( 43000 lei ) si mai face si misto de tarani si muncitori care asigura pensia pentru care nu a muncit -- buruiana trebuie smulsa si aruncata in foc -- se va face cand la carma tarii va venii oameni cu cerebel normal
14.11.2024 03:34
Din aceeasi categorie
Filarmonica de Stat Sibiu

Filarmonica Sibiu

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna