Tribuna
Festivalul Gradinilor
Înghesuială la Biblioteca Județeană ASTRA. Aproximativ 500 de sibieni au venit la piața de semințe gratuite
Andra MARINESCU
2926 vizualizari
Înghesuială la Biblioteca Județeană ASTRA. Aproximativ 500 de sibieni au venit la piața de semințe gratuite
Aproximativ 500 de sibieni s-au înghesuit, sâmbătă, la Biblioteca Județeană ASTRA, pentru a lua semințe gratuite de la membrii grupului "Semințe cu Suflet". Evenimentul era programat să dureze circa trei ore, dar s-a terminat în 30 de minute, întrucât cererea a fost prea mare, iar semințele au fost distribuite rapid.


Sâmbătă, 9 februarie, foaierul Corpului B al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu s-a transformat într-o piață de semințe și informații utile pentru grădinărit. Protagoniștii evenimentului au fost membrii grupului "Semințe cu suflet", care au oferit gratuit semințe și butași de legume, flori și fructe din soiuri tradiționale.


Peste 30 de producători de semințe au venit la Sibiu


La eveniment au fost peste 30 de producători se semințe din întreaga țară care au oferit celor prezenți, pe lângă semințe reproductibile din cele mai bune soiuri românești, și informații valoroase referitoare la procesele de plantare, creștere și cultivare. "Suntem un grup de voluntari care circulă prin toată țara, organizând aceste piețe de semințe gratuite. Totuși, ele au un preț. Prețul nu e în bani, ci constă în faptul ca cel care le ia să le cultive, să le înmulțească și să le dea mai departe. Ca primă piață organizată în Sibiu, ne-a impresionat foarte mult prin numărul mare de participanți care au venit. Din păcate, mulți au venit doar să ia semințe, nu ca să ne urmeze exemplul. Cerința este prea mare pentru semințele reproductibile de legume, plante aromatice, aduse din toată țara. Ar trebui ca românul să se trezească, să păstreze aceste soiuri de semințe vechi, să le răspândească mai departe. Pentru că, altfel, o să dispară. Mulți oameni, în general, iau semințe, fie că le trebuie, fie că nu, deoarece sunt gratuite. Noi facem un efort, totuși, investim bani și timp. Fiecare membru al grupului vine cu ce are. Din toamna anului 2018 și până în martie anul acesta avem programate 17 piețe de semințe în toată țara, plus Chișinău", a spus Rodica Meiroșu, coordonatorul piețelor "Semințe cu Suflet", care a venit din Buzău.
Aceasta a venit la Sibiu cu semințe de la 80 de soiuri de plante, de la legume, la plante aromatice, medicinale sau flori. 
"Suntem în jur de 1.200 de membri ai Grupului 'Semințe cu Suflet', oameni din toată țara și din afară, români din  Grecia, Republica Moldova, Anglia. Sunt foarte căutate soiurile românești. Sunt oameni care duc dorul pătrunjelului, mărarului, roșiilor românești. Am trimis acum în Danemarca, Spania. Suntem solicitați mult și de către liceele agricole. Fac un apel către români să strângă toată soiurile de semințe românești de la bunici, de la bătrânii din sat", mai spune Rodica Meiroșu.


Costel Vânătoru, "părintele" a 22 de soiuri noi de legume 


Invitat special al evenimentului de la Sibiu a fost Costel Vânătoru, cercetător științific și directorul Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Acesta este "părintele" a 22 de soiuri noi de legume obținute prin cercetare, fiind vorba despre 15 soiuri clasice omologate și brevetate, trei hibrizi și alte patru soiuri pentru care așteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci în vederea brevetării.
"Am venit cu dragoste și în același timp plin de emoție la Sibiu, ca să fiu alături de grupul 'Semințe cu Suflet', un proiect la care țin foarte mult, pentru că păstrează semințele adevărate românești și le oferă mai departe. Ei dăruiesc. M-am gândit să mă alătur, să fiu parte din creațiile lor. Am adus aici o parte din semințele tradiționale vechi românești, de exemplu ceapa de Buzău, vinetele, tomatele, ardeii. Am venit cu peste 1.500 de pliculețe de semințe", a precizat Costel Vânătoru.


BJ ASTRA: "Este un experiment care ne bucură"


Pentru Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, evenimentul a reprezentat și un fel de experiment.
"Este un experiment care ne bucură, pentru că a adus la Bibliotecă un număr atât de mare de persoane. Au fost câteva entități, precum CNM ASTRA, grupul din Buzău, care au generat acest eveniment pentru micii producători urbani. Am fost luați prin surprindere. Nu am crezut că cu o viteză atât de mare vor fi epuizate stocurile pe care noi le gândisem să facă față unui interval de cel puțin trei ore. În mai puțin de jumătate de oră, toate semințele au fost distribuite", a spus Anca Vasilescu, responsabil al Compartimentului "Metodoc. Comunicare. Programe" din cadrul BJ ASTRA Sibiu.
Fond de carte de specialitate din gastronomie și grădinărit, la BJ ASTRA
Sâmbătă, de la ora 10.30, în Sala de Lectură a BJ ASTRA, de la etajul 5,  a avut loc și inaugurarea unui fond de carte de specialitate din domeniile gastronomie și grădinărit, colecție care va fi disponibilă în regim permanent pentru cei interesați să își îmbogățească cunoștințele. 
La evenimentul de sâmbătă a participar și Complexul Național Muzeal ASTRA, care a adus o expoziție fotografică, prezentări Power - Point și un aport substanțial de eșantioane de semințe legumicuole, rezultat al programelor de cercetare și de valorificare a peisajului cultural-agrar, din zonele etnografice și istorice ale României. De asemenea, Muzeul ASTRA va continua colaborarea în cadrul programului "Gusturile Sibiului - Grădini cu Suflet", generat de partenerii implicați în Programul "Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană-2019", prin amenajarea unor grădini de legume în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (zona de interacțiune Etno-Tehno Parc) folosind metode arhaice de cultivare.
Ediția din acest an a pieței de semințe și grădinărit "Semințe cu Suflet" este parte a proiectului "Gusturile Sibiului - Grădini cu Suflet" din cadrul programului "Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019", derulat de un Consorțiu format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

Festivalul Gradinilor

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia