Articol
Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au respins, marți, sesizarea USR și Forța Dreptei privind majorarea salariilor primarilor, astfel că legea va fi pusă în aplicare și aleșii locali vor câștiga mai mult cu circa 10 procente.
„A fost respingerea criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, a spus Marian Enache, președintele CCR.
Acesta a afirmat că nu era necesară fișa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor.
„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamerntară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, a mai spus Enache.
Legea a fost adoptată în septembrie 2022 cu voturile PNL-PSD-UDMR. Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.
Cât câștigă un primar ?
Potrivit legii, salariul primarului general, cel mai mare din țară, crește cu 2.200 de lei brut. Salariul unui viceprimar sau al primarilor de sector, al președinților de consilii județene, al primarilor de municipiilor reședință de județ crește cu 1.980 de lei brut, al vicepreședinților de consilii județene cu 1.760 de lei brut, în timp ce al unui primar de municipiu ajunge să fie mai mare cu 1.650 de lei brut.
Potrivit acestor reglementări, primarul Sibiului, Astrid Fodor, și președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, ar putea primi în plus la salariul brut suma de 1.980 de lei, în vreme primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman va putea beneficia de o majorare de 1.650 de lei la salariul brut.
Vicepreședinții CJ Sibiu, Marcel Luca și Vlad Vasiu, vor avea salarii crescute cu 1.760 de lei la venitul brut.
În cazul primarilor de comună, aceștia vor primi în plus de la 1.150 de lei brut până la salariul unui primar de oraș, în funcție de numărul de locuitori.
În urma acestor măriri va putea să crească și plafonul de salarizare al angajaților din instituțiile publice locale, în prezent condiționat la salariul vcieprimarului sau vicepreședintelui de CJ plus 25%. Așadar, și în cazul bugetarilor din administrația locală ar urma să mai poată fi mărite salariile cu până la 10%.
Legea va intra în vigoare doar după ce va fi promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.
Primar de comună: „Este o falsă majorare”
Primarul comunei Loamneș, Maria Greavu, a declarat că nu vede nicio majorare, pentru că în prezent calculul se face la salariul minim de 2080 de lei, începând cu 2019.
„În funcție de acest salariu se calculează salariul primarului și al viceprimarului, iar celelalte salarii ale funcționarilor publici nu pot depăși salariul viceprimarului. Deci eu am 2080, viceprimarul la fel. Eu am fost de bună credință și colegilor funcționari publici le-am majorat în funcție de salariul minim pe economie. Deci colegii mei au și acum 2500 și ceva. Nu pot să îl majorez la 3000, că și cu această creștere a noastră, de la 2080 la 2300 tot nu o să poată crește salariile”, a spus primarul.
Maria Greavu spune că sunt comune mari, cu sate multe și se limitează foarte mult salariile tuturor în funcție de salariul primarului sau al secretarului. Asta face ca angajații buni să plece spre locuri unde să fie mai bine plătiți.
Primarul din Loamneș are un coeficient 4, astfel că salariul ei crește cu circa 880 brut, adică circa 500 de lei net, de la 4700 de lei net.