Tribuna
PNL
Începutul anului universitar scumpeşte chiriile din Sibiu. Între 300 - 500 de euro pentru un apartament cu două camere
Andra MARINESCU
2231 vizualizari
Începutul anului universitar scumpeşte chiriile din Sibiu. Între 300 - 500 de euro pentru un apartament cu două camere
© Liuba STARII
Începutul lunii octombrie înseamnă, în fiecare an, creşterea preţului chiriilor. Pentru că cererea pentru locuinţe închiriare creşte odată cu revenirea studenţilor la cursuri, proprietarii profită şi măresc preţul cu 10 + 20 de procente faţă de restul anului. Dacă în luna mai un apartament cu două camere putea fi închiriat şi cu 250 de euro, acum aceeaşi locuinţă costă 300 de euro pe lună. Chiar dacă unii studenţi au învăţat lecţia şi îşi rezervă din timp locuinţe la preţuri mai mici, rămân destui clienţi care caută să închirieze o garsonieră sau un apartament, la începutul anului universitar.


Bineînţeles, preţul e influenţat de zonă, dotările locuinţei şi, uneori, de vechimea acesteia.
Unele dintre cele mai căutate zone în Sibiu sunt Bulevardul Mihai Viteazu, Hipodrom şi Cireşica, unde un apartament cu două camere costă în jur de 300 de euro, faţă de 250 de euro, cât era în primăvara acestui an.
Proprietarii unui apartament din zona Mihai Viteazu explică în anunţurile postate online avantajele de a închiria aici o locuinţă decomandată, spunând, totodată, că este la distanţă "de cinci minute de facultăţi şi aproape de farmacii, magazine, bănci şi staţii de autobuz".


"Chiriile sunt mari faţă de ce era, de exemplu, în primăvară. Stau cu o colegă mai mare cu un an decât mine. Dacă ştiam că sunt atât de mari chiriile, ne căutam din luna mai, când erau cu 50 de euro mai mici. Asta e! Ne adaptăm!", spune Izabela, studentă în anul II la o facultate din Sibiu.


500 de euro, locuinţă "de lux"


Chiria lunară în apartamentele de pe Mihai Viteazu ajunge şi la 500 de euro. De exemplu, un apartament cu două camere, "finisat de lux", după cum explică unul dintre proprietari, aflat aproape de Casa de Sănătate, cuprinde două dormitoare spaţioase, o bucătărie separată complet mobilată, baie şi spaţiu de depozitare. Apartamentul "de lux", de 56 mp, dispune şi de un balcon spaţios şi un loc de parcare securizat, în faţa blocului.  Proprietarul care cere 500 de euro pe lună pentru a închiria acest apartament mai spune că "Principalele avantaje ale acestei locuinţe sunt: zonă Premium - aproape de numeroase puncte de interes, finisaje de lux - pentru confortul dumneavoastră, imobil cu lift, loc de depozitare - atât de necesar în zilele noastre, aproape de centre universitare, apartament prevăzut cu sistem de alarmă".
Preţuri ridicate se găsesc şi în Ştrand, unde chiria unui apartament cu două camere costă, în medie, 280 - 300 de euro. În zona Magnolia, un astfel de apartament este închiriat cu 300 de euro lunar, iar în zona Dioda cu 380 de euro.
O zonă căutată în această perioadă este şi cea de după podul Gării, pe care proprietarii apartamentelor o numesc "centrală, aproape de viitorul Mall". Chiria unui apartament cu două camere este, aici, 350 de euro/ lună.
În Turnişor, Terezian şi Piaţa Cluj apartamentele cu două camere sunt, în medie, închiriate cu 250 de euro/ lună, iar în Valea Aurie cu 300 de euro.


350 de euro pentru camere


Locuinţele cu trei camere sunt închiriate cu peste 350 de euro/ lună. În Valea Aurie, un astfel de apartament costă, lunar, 390 de euro, iar pe Calea Cisnădiei 350 de euro. De obicei, chiria se împarte la trei, acest tip de locuinţe fiind închiriat de studenţi care plătesc pentru o cameră.
În zona Shopping City Sibiu, un apartament cu trei camere, "de lux", costă, lunar, 450 de euro. Locuinţa de 65 mp este mobilată şi utilată cu toate cele necesare, "cu mult bun gust. Totul este nou, aici nu s-a locuit", după cum spun proprietarii în anunţurile postate online.


Garsoniere de la 180 de euro/ lună


Nici garsonierele nu mai sunt o variantă foarte avantajoasă, pentru că au intrat şi ele în "zodia scumpirilor".
Chiria unei garsoniere pe Calea Dumbrăvii sau pe strada Lucian Blaga este în jur de 250 de euro, iar în zona Trei Stejari 220 de euro/ lună.
O garsonieră mai ieftină se găseşte, de închiriat, pe Calea Poplăcii, cu 180 euro / lună. În Ştrand, se găsesc garsoniere la circa 200 de euro/ lună, comparativ cu 150 - 180 de euro, cât costau în luna mai.
La toate aceste preţuri se adaugă cheltuielile lunare de întreţinere (apă, gaz, energie electrică, taxă de salubritate), cei care închiriază trebuind, totodată, să achite şi o garanţie ce echivalează cu preţul chiriei pentru o lună.

comentarii
3 comentarii

Da, a ajuns sibiul o metropola si nu stim noi ?
gicu
02.10.2019 16:48
Chirii ca in Madrid...
02.10.2019 22:35
Chiriile în Hipodrom I, zona Cedonia de exemplu pornesc de la 200 EUR, în nici un caz de la 300. Aruncați în titlurile articolelor niște cifre umflate doar de dragul audientei sau va plătesc agențiile imobiliare sa le creșteți preturile?
Ady
03.10.2019 22:19
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia