Tribuna
Începe Festivalul Medieval ”Blestemul Vrăjitoarei”
Liuba STARII
1109 vizualizari
Începe Festivalul Medieval ”Blestemul Vrăjitoarei”
Sibiul ’’respiră’’ timp de trei zile un altfel de aer. Festivalul Medieval ”Blestemul Vrăjitoarei” începe azi, 23 august. Iarmarocul și-a deschis porțile dis de dimineață, iar cavalerii, sătenii și domnițele populează deja Centrul Istoric. Unul din punctele culminante ale primei zile, îl reprezintă, parada festivalului.

Despina este o tânără din 1519 care a fost acuzată de vrăjitorie și condamnată la ardere pe rug. Aceasta a dorit cu orice preț să scape de pedeapsa la care a fost supusă astfel încât a creat un blestem care să îi ducă pe oamenii acelor vremuri într-o lume magică plină de ”vrăjitori și vrăjitoare”. Acea lume magică este chiar orașul lor, Sibiu, dar cel din 2019, cu 500 de ani în viitor. Scopul blestemului Despinei este de a schimba concepția oamenilor despre ”vrăjitori” și ”vrăjitoare” și a-i convinge pe aceștia să o scape de condamnare. Blestemul se va rupe atunci când cele două săbii, mânuite de cei mai vrednici cavaleri, se vor încrucișa în cel mai de preț loc al orașului. Programul Festivalului Medieval va oferi publicului sibian activități cu specific medieval precum ateliere creative, competiții medievale și concerte tematice. Zilnic de la ora 11, se vor desfășura evenimente ce nu trebuie ratate, precum iarmarocul medieval, parada festivalului, concerte, lupte demonstrative și ridicarea blestemului.

Iarmarocul medieval

Meșteșugarii anului 1519 vor încerca să se adapteze noii civilizații și își vor expune lucrările în fiecare zi a festivalului, începând cu vineri, între orele 9.30 și 23, iar sâmbată și duminică, între orele 10 și 23. Acvititățile comune ale celor trei zile vor fi: reciclare creativă - cavaleri, prințese și mini-catapulte, până la ora 13, jocuri cu specific medieval, până la ora 14, tir cu arcul - micii arcași din cetate se întrec la concursuri cu premii. Începând cu orele 13 până la orele 19, vor avea loc atelierul de pictură – săbii (între orele 13-14 și orele 14-16.30), atelierul de confecționat coronițe pentru regi și regine (între orele 15 și 16), jocuri cu specific medieval (între orele 15 și 19), jocul medieval - turnul cavalerilor (de la ora 15), ateliere confecționat păpuși de mână: unicorni, cavaleri și domnițe (între orele 16 și 17), reciclare creativă - cavaleri, prințese și mini-catapulte (între orele 17 și 18), tir cu arcul - micii arcași din cetate se întrec la concursuri cu premii (între orele 17 și 19 ), joc medieval - turnul cavalerilor (de la ora 17), origami: castele și dragoni (între orele 18 și 19), Joc medieval - turnul cavalerilor (de la ora 19). Vor fi, însă și evenimente specifice fiecărei zile în parte, de la așezarea blestemului, până la ridicarea acestuia.

 

Parada festivalului

Începând cu ora 20.45, vineri, 23 august, va avea loc parada festivalului unde vor defila toate personajele magice afectate de blestemul vrăjitoarei Despina. Cei blestemați vor porni din parcul cetății și vor străbate Bulevardul Coposu – Piața Unirii – Pietonala Nicolae Bălcescu – Piața Mare. Ziua se va încheia cu recitalul medieval al celor de la ”Hoolloenek Hungarica”, de la ora 21, și cu un spectacol de teatru pirotehnic ”Balada Zmeului – Ordinul Solomonarior”.
Povești, turniruri și concerte atractive în cea de-a doua zi
Ziua de sâmbătă, 24 august, ne aduce și povești despre Evul Mediu, farse medievale, scurte lupte demonstrative cu diferite categorii de arme. Paladinii De Terra Medies, vor pregăti cei mai curajoși cavaleri pentru a înfrunta blestemul Despinei. Seara se va termina alături de concertele medievale ale celor de la Nomen est Omen, Holloenek Hungarica, Truverii și Cimpoierii din Transilvania.
Demonstrații unice în ultima zi a festivalului
Duminică, 25 august, cea de-a treia zi a festivalului, ziua în care se fac ultimele pregătiri pentru a dezlega blestemul Despinei aduce laolaltă cei mai curajoși cavaleri pentru obstacolele, ce vor sta în calea dezlegării puternicului blestem. Atelier de creație pentru copii - Teatru Gong Sibiu, ateliere creative de lucru în piele și cupru corespunzătoare perioadei medievale– paladinii de Terra Medies, atelier de scriere medievală - cavalerii Cetății Roșii, demonstrații de tir cu arcul tradițional (interactiv cu publicul) - grupul de reconstituire istorică ”Terra Ultrasilvana”, atelier interactiv cu publicul de prezentare a armelor și a tehnicii de luptă - grup de reconstituire medievală straja Cetății Sucevei, dar și ”Trixi Show”- spectacol ”Commedia dell arte” – Teatru ”Aureliu” sau demonstrații de tăiat cu spada vor completa ziua.
 

Ridicarea blestemului

Momentul culminant al utimei zile de festival va fi apariția în premieră a celor de la ”Prima Nocta”. Trupa va susține un concert medieval inedit și va da startul ridicării blestemului Despinei. Întoarcerea oamenilor din 1519 în timpurile lor va fi marcată de spectacolul pirotehnic al celor de la ”Cripsus” – ”The Art on fire”.
Informații complete despre programul oficial al festivalului, găsiți pe www.fmct.ro și pe pagina de facebook /FestivalulMedievalCetatiTransilvaneSibiu. Cea de-a 19-a ediție a festivalului este organizată de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Eveniment răcorit de Bergenbier. Partener de eveniment: Zacaria.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia