Tribuna
Începând de duminică, Poliţia vă va verifica documentele cu aplicaţia eDAC
Începând de duminică, Poliţia vă va verifica documentele cu aplicaţia eDAC
© IPJ Sibiu

IPJ Sibiu informează că, în contextul aderării României la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate. 

Astfel, din 31 martie ora 0:00, polițiștii au folosit pentru a legitima persoanele, un dispozitiv mobil (tabletă sau telefon mobil) pe care este instalată aplicația eDAC.

Aplicația permite realizarea de interogări in bazele de date ale ministerului, prin scanarea automată a actului de identitate sau prin introducerea manuală a datelor de identificare.

Polişiştii spun că prin acest mod de verificare se reduce substanțial timpul de interacțiune dintre polițist și persoana legitimată şi că datele personale afișate pe aceste dispozitive  "beneficiază de toată protecția oferită de aplicatiile utilizate de instituțiile abilitate. Important de precizat este ca datele nu sunt stocate pe aceste dispozitive". 

După interogare, eDAC returnează răspuns cu HIT-urile/semnalările din bazele de date ale MAI și emite alerte în cazul identificării persoanelor urmărite, față de care s-au dispus măsuri preventive, persoanelor dispărute, în cazul depistării unui autovehicul furat, precum și în alte situații, în urma acestor alerte polițiștii aplicând imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Fiecare patrulă din structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale dar și poliție transporturi are la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil sau o tabletă de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația eDAC.

Pot fi efectuate verificări atât în ceea ce privește documentele de identitate sau de identificare emise de autoritățile române, cât și privind cele emise de alte state, în cazul persoanelor cu cetățenie străină.

În lipsa documentelor de identitate/identificare ale persoanelor străine, persoana este condusă la sediul poliției pentru identificarea acesteia, urmând a fi informați reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru persoanele care nu au stabilită șederea legală în România.

Prin intermediul acestui instrument, polițiștii vor putea realiza mai rapid verificările în teren, verificări ce se realizau până în prezent prin intermediul dispeceratelor sau al stațiilor de emisie recepție, iar în cazul în care vor fi depistate persoane urmărite, dispărute, implicate în săvârșirea a diferite infracțiuni, autovehicule furate, care au aplicate sechestre și în alte situații, vor putea fi dispuse cu celeritate, măsurile legale care se impun în astfel de cazuri.


comentarii
3 comentarii

Vai d capul vostru!
De
Aia a fost băgată Romania in Schengen pe aer și ape că sa va verifice identitate cu o aplicație mobilă ( care e " sigură și eficientă" la fel că și văzul) ....
Romania trebuie să accepte 30 de mii de emigranți din Austria. Așa a fost acceptată în colhozul numit EU/ Schengen
31.03.2024 21:09
Dar de al tau?
v
31.03.2024 22:54
Vai de capul tau, de Schengen vad ca ai auzit.
Despre Dublin stii ceva?
rosu
01.04.2024 12:31
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA