Tribuna
Încep înscrierile la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte
Încep înscrierile la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte

Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte, unul dintre cele mai active și mai mai bine cotate departamente ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, anunță înscrieri în perioada 15 - 22 iulie 2019, atât pentru programul de licență cât și pentru cel de masterat. Absolvenții de liceu au posibilitatea să se îndrepte spre Actorie, Coregrafie sau Teatrologie - Management cultural, iar cei de facultate au la dispoziție două opțiuni: Arta interpretării caracterelor dramatice și Teoria şi practica managementului instituţiilor şi evenimentelor culturale. Din 2020 la acestea se va adăuga și un masterat de Regie în limba engleză.

Școala sibiană de teatru și de management cultural este gândită după principiul studiilor integrative, bazându-se pe colaborarea între specializări, oferind studenților șansa de a lucra alături de colegii lor la realizarea diverselor proiecte și mai mult decât atât, datorită sprijinului constant acordat de Teatrul Național „Radu Stancaˮ și de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, de a pătrunde în culisele realizării spectacolelor de la naționalul sibian, fiind cooptați în distribuție — în cazul studenților de la actorie/ coregrafie sau în echipa de marketing— în cazul celor care studiază Teatrologie - Management cultural. De asemenea, lor li se oferă șansa de a fi parte activă a realizării unui festival de anvergura celui menționat, care le facilitează an de an contactul cu figuri emblematice ale culturii mondiale. În plus, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, eveniment asociat FITS, este o oportunitate de a crea conexiuni cu alte școli din zona artelor spectacolului, de a se menține la curent cu noile direcțiile ale teatrului mondial și ale educației în domeniul teatral.

De asemenea, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte are propriul festival: „DATfest—Studenții sibieni cuceresc orașulˮ, ce a ajuns anul acesta la ediția a V-a. Evenimentul, ce are caracter competițional, prezintă în fiecare toamnă cele mai bune producții ale școlilor de teatru din țară, încurajând un dialog constructiv la nivel universitar.

Școala sibiană de teatru a avut încă de la înființare, în anul 1994, o perspectivă centrată pe student, pe satisfacerea nevoilor acestuia, pe încurajarea inițiativei individuale, pe dezvoltarea potențialului său, pregătindu-l pentru a deveni un factor activ la dezvoltatea comunității din care face parte.

Prin talentul, dăruirea și eforturile depuse de profesori și de studenții lor, Departamentul de Artă Teatrală și-a creat un public fidel, motiv pentru care Studiul CAVAS (Centrul de Cercetări

Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului) se dovedește neincăpător pentru numărul mare de spectatori aproape la fiecare reprezentație. În anul universitar care tocmai s-a încheiat tinerii au jucat în fața publicului nu mai puțin de șapte spectacole, fapt care ne îndreptățește să vorbim despre o stagiune studențească: „Avioane de hârtie” și „Pisica verdeˮ, ambele după texte de Elise Wilk, în regia lui Eugen Gyemant; „Love stories”, după Joël Pommerat, regia Diana Fufezan, Marius Gîlea și Adrian Neacșu; „Burzuluiţiiˮ, regia Dan Glasu; „La Lilieciˮ, după Marin Sorescu, regia Marian Râlea; „Pescărușulˮ de A. P. Cehov, regia Mariana Mihu-Plier și Veronica Pătru și „La comunˮde Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia Luana Hagiu.

Premiile și turneele în țară și străinătate și nu au lipsit nici ele în 2018-2019. Distribuția spectacolului „Pisica verdeˮ a primit Premiul III și Improviso II la Festivalul OKaua București (23-26 mai 2019) iar Alis Ana-Maria Pelle și Francesca Pop au fost nominalizate pentru cea mai bună actriță în rol principal, respectiv cea mai bună actriță în rol in rol secundar în cadrul aceluiași festival. Spectacolul „Love stories” a avut mare succes, fiind invitat la Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru București (1-7 iulie 2019), la Festivalul Open Stage de la Veneția (1-14 iulie 2019) și la Festivalul Universităţilor de Teatru – START Arad (16-20 iulie 2019).

Performanțele și prestigiul școlii de teatru de la Sibiu se bazează pe comunicarea eficientă între comunitatea academică și cea artistică, pe susținerea principiului legării teoriei de practică în programele de studiu la nivel universitar și pe accesul tinerilor la valori culturale autentice. Studiile în cadrul Departamentul de Artă Teatrală sunt structurate pe trei cicluri: licență, masterat și doctorat, studenții având posibilitatea de a învăța de la specialiști renumiți în domeniul artelor spectacolului precum: Silviu Purcărete, George Banu, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Ioan Holender și alții.

Pentru programele de licență cei interesați sunt așteptați să se înscrie în intervalul 15- 22 iulie 2019. Probele la specializările Artele spectacolului —Actorie vor avea loc în zilele de 23- 24 iulie 2019 iar pentru Artele spectacolului —Coregrafie în 25 - 26 iulie 2019..

Înscrierile pentru programele de masterat la care se susţine probă scrisă se vor desfăşura în 15 - 20 iulie 2019 iar pentru cele unde sunt necesare probe de aptitudini în 15- 22 iulie 2019. Proba scrisă va avea loc în data de 22 iulie 2019, iar proba de aptitudini în 25 iulie 2019.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA