Tribuna
Incendiile de la Mândra: „Instituțiile statului abilitate în protecția naturii nu își fac treaba”
Incendiile de la Mândra: „Instituțiile statului abilitate în protecția naturii nu își fac treaba”

Unul dintre biologii sibieni, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a transmis un text însoțit de imagini prin care zugrăvește impactul dezastruos provocat de incendiile din zona Loamneș, de pe teritoriul rezervației naturale „Eleșteele de la Mândra”.

Redăm integral mesajul, în care sunt amintite și alte deprinderi păguboase pentru ecosistemul județului Sibiu:

„Focul pus acolo este criminal pentru speciile de păsări care iernează în această arie protejata, deoarece ele se ascund în stuf de obicei, cât și pentru cele care iernează în acest areal, pentru ca le distruge cuiburile și ponta (perioada de depunere a ouălor n.r.). De asemenea, fumul este nociv atât pentru păsări, cât și pentru oameni. 

Deoarece vorbim despre o arie protejată, „Eleșteele de la Mândra”, focul este interzis prin lege. Ca atare, deoarece au apărut în presă informații despre aceste incendii ilegale, puse intenționat de oameni, Politia, Garda de Mediu și Agenția pentru Arii Protejate trebuiau să se sesizeze din oficiu și să verifice ce se întâmplă acolo. Dar, din păcate, instituțiile statului abilitate în protecția naturii nu își fac treaba. Și nu este singurul caz: distrugerile provocate de motocicletele enduro în Cindrel și Lotru, la care se adaugă, mai nou, și accesul facil cu ATV-uri și mașini de teren în Aria Protejată Frumoasa, tăierile ilegale de din toate masivele montane din județul Sibiu, construcții la limita legii în aceste areale protejate ale județului, sunt alte exemple”.

Reamintim cititorilor că pe data de 9 martie ac, 11 hectare de teren din aria protejată „Eleșteele de la Mândra” au fost mistuite de flăcări, afectând flora și fauna acestei zone cunoscute pentru biodiversitatea sa.

(M.P)






comentarii
4 comentarii

desi sint o multime de angajati in politie garda de mediu acestia nu fac nimic, vor doar salari mai mari si munca cit mai putina. afara cu cei ce nu isi fac treaba
ilie
13.03.2025 18:37
Acesti oameni care produc asemenea pagube ar trebui gasiti imediat si amendati, ulterior ceva sedinte cu un psiholog
14.03.2025 01:56
Aveți măi curajul să vă da-ȚI numele, căci, altfel, cum pueți avea un cuvânt de spus când sunteți ...anonimi!
Păi, obligația aceasta o au în primul rând primăriile şi apoi garda de mediu (intenționat cu litere mici).
garda profită de lipsa reacției primarului, vecelui, consiliului local etc. În asta constă toată ticăloşia instituțiilor locale.
Nu cumva să mai da-ȚI vina pe instituțiile centrale pe când cele din preajma voastă nu-şi fac datoria.
Asta-i relitatea romănească contemporană.
Sbarcea Nicolae
14.03.2025 10:04
Intreb ce rost are ----garda de mediu???? drept ai domnule Nicolae dar garduta asta a fost pe la comune sa transmita niste legi sa puna puctul pe -I-????? IAR DACA SE INTAMPLA CEVA, A DAT CEVA -amenzi- CA PRIMARUL -- sa ia atitudine in viitor??-- ai dreptae localnicii se cunosc intre ei si ar fi bine sa se ia masuri dar legea trebuie aplicata ( amenzi taioase din partea -garzii de mediu ) ca oamenii sa se invete minte-- Pacat-- ce a ajuns tara Romania -- inainte cand septelul era mult -- iarba se cosea , paiele se adunau pentru asternut acum septelul a disparut din sate iar ierbii si paielor li se da foc-- ( am vazut un fel de zid chinezesc din baloti undeva intre Miercurea Sibiului si Sebes Alba asta indica ca septelul e aproape ZERO )- -- lapte adus din strainatate fiindca Romanii sunt -HANDICAPATI- aici ar trebuii sa se indrepte privirea autoritatilor-- pacat de asa frumoasa tara condusa de niste --imbecili-- garboviti la vestici
15.03.2025 20:01
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB