Tribuna
Încă o variantă pentru noul Spital de Urgență: să fie construit în curtea Spitalului vechi
Laura BUCIU
1386 vizualizari
Încă o variantă pentru noul Spital de Urgență: să fie construit în curtea Spitalului vechi

O clădire dublă ca dimensiune, dar egală ca înălțime cu clădirea spitalului Polisano ar putea rezolva situația spitalului nou de stat. Această ipoteză a fost relansată de prefectul Sibiului, după ce, în alți termeni, fusese discutată în urmă cu câțiva ani.

Prefectul Sibiului, Adela Muntean, a declarat că a fost ca pacient în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar din discuțiile cu medici și personal medical, a ajuns la concluzia că aceștia și-ar dori un spital nou în curtea celui deja existent.

„Știți ce mi-au spus în ceea ce privește locația? „Doamna prefect, vedeți clădirea de la Polisano?” Am spus „Da, o văd”. „Dacă ar fi o clădire la înălțime, mai mare de două ori, aici, în mijlocul Sibiului, ar fi loc și de clădirea unui nou spital județean, și de un helioport”. Asta a fost părerea oamenilor care muncesc și sunt specialiști. Ca cetățean, nu doar ca prefect, dacă ar sta în puterile mele, cu siguranță aș depune orice diligență ca să se facă spital acolo. Ca cetățean am beneficiar de serviciile spitalului județean. Fără să întreb pe nimeni, asta mi-au spus cadrele medicale specializate pentru că și accesul ar fi mult mai ușor față de oricare altă locație. Înainte de orice ar trebui să ascultăm vocea oamenilor”, a spus prefectul Sibiului.

Dincolo de orice discuții care ar fi între autoritățile locale și centrale despre construcția unui nou spital în Sibiu, prefectul a spus că indiferent unde ar fi acesta, el trebuie să se construiască.

„Îmi doresc să se realizeze construcția unui spital nou la Sibiu indiferent unde va fi sau cum se va numi. Cert este că acest spital va deservi cetățenii acestui județ și înainte de orice culoare sau de formă ar trebui să ne dăm mâna și să ajungem la un numitor comun pentru construcția unui astfel de spital”, a mai spus Adela Muntean.

Întrebată dacă și ea susține părerea medicilor și asistentelor, prefectul a afirmat: „Eu spun care a fost părerea oamenilor, la care eu personal achiesez ca simplu cetățean, locuitor al municipiului Sibiu”.

 

Un nou spital reduce costurile și infecțiile nosocomiale

 

Inspectorul șef de la Direcția de Sănătate Publică, Lucian Blăguțiu, a declarat, la rândul său, că spitalul nou trebuie construit, deoarece altele ar fi circuitele într-un spital monobloc, față de cel existent, multipavilionar. Un spital nou ar reduce costurile și ar reduce și infecțiile asociate actului medical.

„Trebuie construit un spital nou. La baza infecțiilor nosocomiale stau multe condiții și harta de risc creată de infecțiile nosocomiale este stabilită pe baza acestor condiții pe care le are unitate sanitară. E o consecință logică. Având un spital multipavilionar, tu ai o multitudine de structuri de circuite. Având o singură unitate sanitară, automat harta riscurilor de modifică în sensul de restrângere marcată. Controlul personalului care intră va fi mult mai bine realizat. Riscurile globale pe unitate vor fi minimizate sau anulate. Circuitele vor fi altele. Un spital nou reduce și costurile”, a spus Lucian Blăguțiu.

 

„Blestemul” spitalului nou

 

Un spital nou pe Calea Poplăcii așteaptă sibienii de 14 ani. Fiecare guvern, fiecare conducător al orașului sau județului și-a propus să facă un spital nou. De fiecare dată s-au cramponat de chestiunea proprietății terenului: este al Ministerului Apărării. L-ar da, dar nu în orice condiții. După 12 ani de discuții, a apărut ideea construirii unui spital pe Calea Șurii Mici. Când am crezut că lucrurile sunt clare și autoritățile se pot apuca de treabă, totul s-a împotmolit.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a venit, anul trecut, la începutul lunii noiembrie, la Sibiu, a vizitat cele două locații și a vorbit cu toți cei implicați. Concluzia? O luăm de la zero! Pintea a tras, însă, și o altă concluzie, care ar trebui să îi pună pe gânduri pe toți cei care au condus Sibiul și guvernele României: „Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. E, totuși, o zonă mai occidentală. Cum de a rămas în halul acesta sistemul sanitar? Nu putem da vina pe politică. Am fost cu toții la guvernare. Să fim serioși! Un spital se face în cinci ani. Noi aici de 14 ani am stat și am spus că facem”, a spus Sorina Pintea.

 

 

comentarii
5 comentarii

Este o prostie. Spitalele se construiesc in afara oraselor.
v
20.03.2019 17:10
Spitalele se construiesc ! Punct.
La Sibiu , "înțelepții " își dau cu părerea de decenii! Pana una-alta, in spitalele de stat din Sibiu , funcționează din plin principiul "Scapă cine poate "!
Vos
20.03.2019 22:23
Uite, eu propun ( zic și eu, nu dau cu parul!) doamna mistareasa sa genereze o OU prin care sa naționalizeze spitalul lui Vonica ( Si așa nu iubește clinicile private) , sa-l treacă in proprietatea statului și, astfel, sa încheiem discuția ! Avem spital public nou !
A propos, Vonica ( pe care l-ați împins pe scări ) de cât timp o fi avut nevoie sa ia decizia de a-și construi spitalele ? Nemernicii ăștia nu-s in stare, de 15 ani, nici măcar sa fete o propunere rezonabila !
G
20.03.2019 22:40
Spital la Sibiu? După ce sibienii Votează , așa cum Votează ? Sa le ajungă ce le-a lăsat Franz Josef, altcumva s-ar fi tratat prin ....lazareturi ! Am zis !
Flex
21.03.2019 07:56
cam asta e pozitia hotilor de la psd: daca nu esti cu noi atunci mai bine mori.

nu conteaza ca Sibiul contribuie la buget cu mult mai mult decat primeste, nici ca e un oras cu mai multi turisti si mai multe evenimente decat multe alte orase. pentru ca nu e votat psd in Sibiu, orasul trebuie pedepsit.

lasa ca e nevoie de stadione pentru echipa fiului lui dragnea construit din bani publici si altul in Slatina in fieful lui valcov spaima cimitirelor. ca doar in teleorman si in Slatina sunt echipe de fotbal de renume mondial, cu rezultate exceptionale.
pentru fiecare din aceste stadioane se cheltuie mai mult decat ar costa un spital nou dotat modern !

cam asta e mentalitatea si prioritatile psd-ului.
si apoi se mira ca nu ii mai voteaza decat mortii adusi de daddy la alegeri !!!
unora le e dor de stalin si metodele lui
21.03.2019 08:59
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia