Tribuna
PNL
Înapoi la şcoală din toamnă? Mici şanse! "Luăm în calcul să continuăm învățarea online"
Înapoi la şcoală din toamnă? Mici şanse!
© Arhiva Tribuna

Încă evită să spună şcolii online şcoală online. Se teme de cuvinte ca analfabeţii de catalog. Ca repetentul clasei când simte iar nodul ăla în gât declanşat de neîndurătorul "Scoateţi o foaie de hârtie!" detonat de la catedră. Fiorul i-a împăienjenit toată copilăria. Bâjbâie, deşi evidenţa are contururi durdulii stilizate cu cretă pe trotuar. Când n-are încotro, vorbeşte rar, tă-ră-gă-nat, să priceapă şi presa cea grea de cap, şi mu-ri-to-rii de rând cu min-tea bram-bu-ri-tă. Vremea trece cu iuţeli de zăludă, e trecut de miezul verii, iar şcoala-i tot nepregătită să reziste. Nu poate face faţă rigorilor de azi. E ca şi cum ai cere ologului să prindă măcar un bronz la maraton. N-a putut ea, sărmana, să facă faţă atunci când elevii au căutat o clasă fără îmbulzeli, o toaletă decentă, un manual cu mintea limpede sau o programă neîmbâcsită de povara unor rămâneri în urmă, apăsătoare ca un prizonierat. Unii încă mai caută. Alţii ştiu bine că, dacă n-au găsit-o preţ de trei decenii, nu are niciun rost să-şi facă iar iluzii de la următoarele trei. 
Azi, direct în ochi, o priveşte, sticloasă, evidenţa. "Sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal de la toamnă", a silabisit cu glas de dropie duduia Monica. Mona mea, cum i-ar zice dl. Învăţământ. Luni de zile a cotrobăit prin dulapul cu soluţii, dar n-a găsit decât şcheleţi şi câţiva dezinfectanţi. A solfegiat până a stors refrenul cu reîntoarcerea în bănci ori de câte ori s-a încheiat strofa. Acum ne spune verde-n faţă că "situaţia actuală nu permite ca toţi elevii să fie aduşi în clase". Hmm, numai puţin să-mi notez: deci "situaţia actuală nu permite ca toţi elevii să fie aduşi în clase". Oare îşi imagina cineva exact pe dos? Era careva gata să creadă că şcoala-i înarmată până dinţi şi că abia aşteaptă să-i facă de petrecanie păcătosului de virus? Era? ... Nu era? No, uite de asta e utilă ca spirtul Mona: dacă nu ea, cine să ne spuie că avem nu unul, ci nu mai puţin de trei scenarii. Unde mai pui că "toate trei ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii", după cum tot preapreţioasa a cugetat cu voce tare. Deci să nu care cumva să vă treacă prin cap, împieliţaţilor, să credeţi că Mona îi face-n ciudă lui Nelu. Nţţ, nici vorbă. Nu-i iese din cuvânt, staţi liniştiţi. Dintre toate - citez - "cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică.
Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred.... unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală - sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online".
E pentru prima oară, cred, când învăţământului desfăşurat exclusiv în online i se oferă şleaul. Da, ştiu, şcoala nu mai poate fi şcoală fără dascăl şi catedră, aşa a fost de când e lumea, dar astăzi lumea s-a schimbat. Şi nimic nu va mai fi ca înainte. E singura certitudine, restul sunt păreri rostogolite de autostopiştii de serviciu ori de navetiştii de carieră.
Recentele izbânzi ale imbecililor de pe Litoral care au învins prudenţa şi au înecat-o-n mare au readus în actualitate termeni colţuroşi precum "Stare de urgenţă" şi "din nou". (De-a) Va(l)ma Veche a fost din nou Mamaia şi Tataia inconştienţei. Norodul - era să scriu nerodul - a demonstrat încă o dată că fără par e greu cu priceputul. Regulile nu-s pentru el turmetele, amator de ghiorlăneli vecine cu destrăbălarea şi datul în pet(r)ec. Isprăvi ca ăstea vor curge în continuare că vin alegeri şi nimeni nu-i nebun să puie distracţiei căpăstru tocmai acum când turistul e pe cai mari şi are chef să dea bice. Îmbolnăvirile vor spori, iar sporii ăştia vor face ca educaţia online să devină, într-o zi, o hibă infinit mai mică. 
Era să uit: întrebată de un ziarist rău, probabil un beţiv care-şi bate copilul, nevasta şi sugrumă vrăbii, ce vor face cei care nu ştiu să folosească tableta uluitoarea a nestemat: "Aici intervine rolul profesorului, să îl ghideze să folosească tableta". Magistral! Aplauze! Abia aştept să văd cum dascălul îl va instrui - sic! - online pe Vasilică dintr-a doua bancă de la geam cum să mânuiască după zer drăcovenia cu internet. Vasilică de care habar n-aveţi că se trezeşte la cinci dimineaţa să-şi ajute părinţii în gospodăria în care curentul electric încă se lasă aşteptat ca un miracol din altă margine de lume. Statisticile statului arată că mii de Vasilici sunt aproape obişnuiţi să se culce flămânzi. Dar şi când o apărea dascălul cu tableta ... 

 

comentarii
3 comentarii

Chiar asa? Virusul asta pacatos ne-a intors pe toti pe dos, ne-a schimbat viata. De ce ii cereti ministrului invatamantului sa faca ce nu se poate? Si in alte tari se continua scoala online... La urma urmei, decat mort, mai bine pierzi un an de scoala. Nu trebuie sa fim cu totii filosofi, mai trebuie sa munceasca cineva in constructii, in agricultura, la dus tava la terasa...
Nu dramatizati! Nu scoala online e cea mai grava problema, ci faptul ca se infecteaza si mor oameni pe capete...
04.08.2020 20:35
Mor pe capete în capul tău prost.
Nici proprietatea termenilor n-o ai.
Să mă mai mir că pui atât preț pe școală, cât rezultă din comentariul pe care l-ai emanat?
@20:35
05.08.2020 10:32
Capul tau e prost! E vorba de o expresie, Ce proprietate a termenilor vrei? Stii ce e proprietatea termenilor, macar?
Ce ai devenit daca ai pus atata pret pe scoala? Un comentator care nu stie ce e fair-playul!
Nu toata lumea e facuta pt. scoala si asta nu e nicio rusine. Decat un inginer care se fofileaza de colo-colo, mai bine un bucatar priceput!
@@20:35
05.08.2020 18:28
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia