Tribuna
Sevis
În weekend, mâncăm pomana porcului în Muzeul ASTRA
În weekend, mâncăm pomana porcului în Muzeul ASTRA
Patru porci vor fi sacrificați la Târgul de Țară la Ignat, în acest weekend, în Muzeul ASTRA. Instituția organizează, în perioada 14 - 15 decembrie, două programe speciale dedicate sărbătorilor de iarnă.


Este vorba despre Târgul de Țară la Ignat și "Tradiții din Iarna ASTRA", inițiative care vor avea loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Cele două programe formează împreună cel mai important weekend din agenda Muzeului ASTRA în perioada sărbătorilor de iarnă.


"La Târgul de Țară la Ignat se vor sacrifica patru porci din rasa Bazna, una tradițională, românească. Aceștia cântăresc între 160 și 180 de kilograme, iar în cele două zile de eveniment se vor pregăti în jur de 200 de porții de pomana porcului, dar și preparate emblematice pentru masa de Crăciun, cum sunt cârnații, caltaboșul, jumările, toba și nelipsitul șorici proaspăt. Vizitatorii vor fi invitați să deguste din aceste preparate realizate în cadrul atelierelor gastronomice organizate la Târgul de țară din Muzeul ASTRA. Aici se vor ilustra toți pașii tradiționali ai Ignatului la români, adică de la pârlitul cu paie al porcului până la prepararea bucatelor tradiționale de sărbători. Scopul celor două programe este acela de a facilita vizitatorilor o intrare adecvată în perioada sărbătorilor de iarnă, trezindu-le amintirile și gusturile copilăriei sau oferind experiențe noi celor mici care vor putea simți atmosfera din satul de altădată cu tradiții, obiceiuri, colinde, dar și cu bucatele tradiționale de sărbători”, a spus dr. George Tomegea, șef secție Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală din cadrul Muzeului ASTRA.


Nicolae Furdui Iancu și fiul său, în Muzeul ASTRA


Prin programul "Tradiţii din Iarna ASTRA", atelierele culinare vor fi însoțite de colindele care vestesc Naşterea Domnului și urează "Bun venit!" noului an, prin diferitele datini şi obiceiuri de iarnă, cuprinse în calendarul popular din această perioadă. La Muzeul ASTRA vor veni în weekend artiști consacrați ca Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu împreună cu Formația „Crai Nou”, Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, Doinița Sâmbotin, dar și peste 200 de colindători din cinci ansambluri, grupuri și formații.


Care este programul evenimentelor


Evenimentele vor debuta sâmbătă la ora 10, cu demonstrații culinare dedicate Ignatului. La ora 12, va avea loc un concert de colinde susținut de Colindătorii din Ieud, Corul Bisericii Ortodoxe din Lupșa, Ansamblul vocal instrumental „Țarina”, Grupul Folcloric „Doruri sibiene”, Daniela Carmen Popa și Petra Acker & The Band.
Duminică, demonstrațiile culinare vor continua de la aceeași oră, iar de la ora 12, la Târgul de Țară, programul artistic va continua cu un concert susținut de: Colindătorii din Ieud, Ansamblul vocal instrumental „Țarina”, Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, Grupul de Muzică Tradițională Românească "Junii", Doinița Sâmbotin, Nicolae și Tudor Furdui Iancu, împreună cu Formația „Crai Nou”. (A. M.)


comentarii
2 comentarii

Oameni neduși la biserică. Comuniști.
Un cititor
11.12.2019 19:55
Porcul la porc trage și credința la credință. Zidurile, cotețele, birourile nu sunt nici biserici, nici muzee, nici instituții respectabile...
Fratele porc
15.12.2019 14:07
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia