Tribuna
Fabrica Sevis
În vizită de lucru pe şantierele oraşului
În Ţiglari, la viitorul "Binder Beach". Poate că va fi frumos, dar cum ajungi acolo?
Dumitru CHISELIŢĂ
2032 vizualizari
În Ţiglari, la viitorul
Sibiul e mai şantier decât era în şantier în perioada (era să scriu altfel, dar lasă...) când tovarăşii se rupeau în figuri să construiască noi cartiere, noi edificii, noi blocuri peste case vechi demolate, lărgiri d ecarosabil, strâmtări de trotuare. Dar măcar aveau o scuză, erau în "întrecere socialistă" şi erau obligaţi să raporteze "sus" despre cum se rup ei în figuri urbanistic vorbind, în numele partidului, iubitului conducător, al oamenilor muncii şi al lui "s-au dat în folosinţă ţ-şpe sute de apartamente, cu ţ-ţ la sută mai mult decât în cincinalul trecut. Şi mai aveau încă o scuză, erau ordonaţi, tot urbanistic vorbind.

Deci cum spuneam, Sibiul e în şantier, faza pe lucruri începute şi neterminate şi la orizont se strevăd alte lucrări care încep fără a fi terminate cele începute. Probabil oficialii de la capul oraşului vor să arate ca la Sibiu "se lucră". În Hipodrom e totul întors pe dos în numele reabilitării-defrişării dintre blocuri. Tot în Hipodrom se începe o parcare suptaterană care de fapt e un bloc între alte blocuri. Stadionul e în şantier. Calea Dumbrăvii e şi ea praf de cât va fi de "smart". Ştrandul e şi el pe tratament de dispensare de spaţii verzi şi nici Terezianul nu-l văd bine. Sub Ariniul vor şi pe el să-l "refacă", dar mi-e groază cum va arăta, că am văzut cât de autostradă au făcut din parcul "reabilitat" din Piaţa Cluj. Şi or mai fi, dar nu-mi vin în minte acum. În fine, ce s-o mai lungim, m-am gândit să comit nişte "vizite de lucru" pe şantierele patriei sibiene. Nu vizite din acelea cum vedeţi pe facebook la politicieni sau edili, cu cârd de curteni după mine şi cu pozar care face tumbe ca să se vadă cât de meseriaş e el în alegerea unghiurilor inedite, ci aşa, de capul meu. Singur, la pas, pe unde nici nu visezi. Pentru că aşa ne-a învăţat la facultă, că informaţia se ia din teren, nu servită de-a gata pe mail. Deci, am fost la Lacul lui Binder. Mai exact la şantierul de la Lacul lui Binder.

Target: Ţiglari, Lacul lui Binder.

Pentru orice sibian care nu stă acolo sau prin proximitate, "Ţiglari" sună la fel de atractiv ca "Broscărie" sau "Lupeni". Adică un loc în care nu-ţi vine să mergi dacă nu ai neapărat şi urgent şi vital nevoie. Şi, în general, nu ai. Ce ai putea face, de exemplu, în Ţiglari dacă nu locuieşti în Ţiglari? Ar fi ceva de vizitat în Ţiglari? OK, să zicem postul de transformare de la intrare, care e aproape un simbol al trecerii "frontierei" în cartier, să zicem complexul vechi care e mai nou dar care totuşi are urme de vechi, să zicem ceea ce a mai rămas din legendarul restaurant "La Lac" şi însuşi lacul. Lacul lui Binder. Pe o hartă a judeţului de o aveam mai demult în redacţie, scria "Lacul lui Bindea" şi mă lua râsul. La un moment dat, i se spunea "Lacul Binder" dar tot ca pixul suna, ca "Bindea". Sibienii îl ştiu de Lacul lui Binder. Care la un moment dat, era mai enigmatic decât Loch Ness, la ce legende se ţeseau pe seama lui. Lacul este un lac oarecum artificial. Adică la începutul secolului era fabrica de cărămidă şi ţiglă a lui Gustav Binder, ulterior, din anii ‘30, a lui Kurt Binder. Argila folosită a fost tot extrasă până când poc, un izvor subteran sau pânza freatică a inundat locul, formând lacul. Vechile clădiri ale fabricii au rămas, dar acum nu le mai recunoşti, că sunt extrem de modificate. Din legendele lacului menţionăm aici curenţii de aer rece care paralizau înotătorii ocazionali pănă la moartea prin înec, sau cheflii care, de "La Lac", cădeau în lac. Legende pe care le consider destul de reale. Mai era că în lac este rămasă o garnitură întreagă de tren industrial, cu locomotivă cu tot. Sau că imediat sub pânza apei este o întreagă încrengătură de fiare contorsionate care au înspăimântat scafandrii (???). La fel, am ami auzit şi de nişte peşti monstruoşi care îşi fac veacul prin lac şi, poate printre fiarele acelea. Ce e cert e că, până la începerea interminabilelor amenajări şi şantiere, Lacul lui Binder era un loc urât. Aşa de urât încât nici măcar păsările de apă nu poposeau pe luciul lui, care era un luciu urât şi el, cenuşiu-metalic. Ei bine, aici s-au amenajat la un moment dat locuri "de picnic", cu grătare şi mese acoperite, dar ele erau pe exclusivitate pentru localnici, care făceau adevărate chefuri cu grătare şi beri acolo. De ce nu, doar e cartierul lor. Noa, aici s-a decis să se facă Marea Grecie a Sibiului. OK? OK. Hai la ea!

Cum ajungi acolo

Cum ajungi? Păi greu. La o analiză din aceea de specialitate de-i zice SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari - Puncte slabe - Oportunităţi, Ameninţări), distanţa faţă de ORICE în Sibiu, este unul din cele mai puncte slabe. Ca şofer, te iei cu mâinile de cap. Ca pieton sau călător cu mijloacele de transport în comun, eşti mai avantajat. Dar atenţie! Traseul 18 care te duce de la Gară în Ţiglari şi retur este un adevărat tur auto al zonei de dincolo de Cibin. Adică te plimbă bine. Prin zone pitoreşti, de case, de zici că nici nu este Sibiu acolo (dar sunt şanse să se revină la "normal", asta e, din păcate...). Propunerea mea este mai simplă: iei "1"-le (autobuzul, da?) de undeva de pe traseul spre Viile Sibiului şi cobori la Gaz. De acolo ajungi cum vrei până la intersecţia Lungă cu Ţiglarilor şi o iei pe jos. Nu faci mai mult de o jumătate de oră, asta dacă o lălăi pe traseu. Eu am lălăit-o. Astfel am revăzut banda aceea de vegetaţie din mijlocul străzii, care e acolo de când o ştiu. Am re-văzut locul unde prin anii ‘90 a fost prima piaţă agroalimentară privată, acum o poartă încuiată şi o copertină care mai aminteşte ce era, am căutat fără succes fosta cârciumă "Beleaua" de care ştiu doar din auzite, am re-văzut casa aceea mică şi dărăpănată, am admirat toaletări de copaci la modul "măciucă" (bă, da' profesionişti sunteţi... Cum reuşiţi?), am urmărit cum nişte case simpatice au evoluat în nişte monstruozităţi arhitectonice, şi...am ajuns.

Pe (lângă) şantierul obiectivului turistic şi de agrement Ţiglari- Lacul lui Binder

Mi-am tras pielea de turist pe mine, combinată cu cea de vizitator incognito pe şantierele municipiului. De fapt e inexact spus "pe şantierele", şantierul propriu zis, adică lacul, este grăniţuit de un gard metalic şi nu am avut acces înăuntru, şi nici chef să cer accesul. Se vede destul de bine şi de relevant şi prin gard.
Dar, să prezentăm obiectivul. În mai 2018, ni se spunea că primarul a semnat un contract pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de amenajare a Lacului Binder pentru sport și agrement. Contractul avea valoarea de 10,87 milioane lei şi a fosr semnat cu o anumită scociere Construcții SA - Arhimus SRL. Proiectul tehnic urma să fie predat în termen de 60 de zile de la semnarea contractului, iar lucrările aveau ca termen de execuție zece luni, cu întrerupere în perioada iernii. Lacul lui Binder devenea, săracul, beneficiar al unei cosmetizări cu "instalație de transport pe cablu pentru activități nautice de tip wakeboarding și schi nautic", o clădire administrativă cu o terasă cu belvedere, o plajă cu nisip, terenuri pentru volei, loc de joacă pe nisip plus altul "plutitor gonflabil", alei pentru promenadă și evident şi mai ales, "trasee cicliste", locuri pentru "picnic sau relaxare"; locuri de parcare, "amenajarea (defrişarea adică, nu?) peisagistică a malurilor", plus mărunţişuri: bănci, cișmele, coșuri de gunoi, rastele biciclete (desigur!), umbrele, șezlonguri etc.; împrejmuirea întregului ansamblu de agrement.
Apoi am aflat, în august 2020 (!!!), că virgulă cotractul a începat pe motive că virgulă Construcţii SA are probleme financiare şi nu mai poate. Apoi am aflat iar, acum, că oau, s-a semnat iar un contract, pentru finalizarea lucrărilor, că vor fi amenajate (iar!), o instalație de transport pe cablu pentru activități nautice de tip wakeboarding și schi nautic, avansați/începători, pontoane, plajă cu loc de joacă "gonflabil plutitor modular", vestiare, șezlonguri, umbrele și terenuri de sport pentru volei pe nisip, şi promenadă, şi mal ales  piste pentru biciclete, trotinete, skate-uri că pietonii vor face oricum wakeboarding şi ski nautic sau se vor juca la şpilplaţul plutitor, plus că vor mai fi "zone de recreere și odihnă sub forma unor gradene verzi". A, şi ca de obicei, va fi o poartă de intrare cu turnicheţi, că ce ne-am face fără turnicheţi. Şi că va fi garta în opt luni din mai 2021. Deci, în decembrie 2021-ianuarie 2022, putem năvăli la plajă şi sporturi nautice în inima distracţiei Sibiului, Ţiglari.

La momentul vizitei mele acolo, mai trona panoul vechi cu informaţiile despre şantier cu Construcţii SA şi Arhimus, cu data începerii execuţiei 21 noiembrie 2018, cu data finalizării pe 21 septembrie 2019 şi termen de realizare 24 de luni. Poate ne explică cineva şi cum au încăput doi ani (24 de luni) între noiembrie 2018 şi septembrie 2019, dar nu am pretenţia.
Unul din zidurile de "La Lac" (restaurantul) a fost "reabilitat" cu un grafitti din acela de "Street Art Festival" care arată ca pixul în contextul zonei. Bine, nu e la urât decât bătrâna aceea cu batic, trening şi bascheţi, pe fond negru,de pe laterala blocului de peste drum, dar mă gândesc că cineva a vrut să facă mişto de cartier prin asta.  

Şantierul Greciei, Miami Beach-ului, Mamaiei, Ibizei de la Sâghii arată, sincer, promiţător, deşi mă ştiţi de cârcotaş şi "comentator". O alee circulară, cu ceva bănci. Bine. Locul s-ar dori un fel de plajă de Ocna Sibiului corcită cu Portul Turistic Mangalia cu Maritimo cu tot, dar fără iahturi, nave de agrement şi mare. Ba am văzut şi un pescăruş zburând, iar pe lac, la cât de intens se muncea, dormita o pereche de raţe sălbatice. Poze am făcut aşa, prin gard. Evident că porţiunea dinspre str. Zidarilor a lacului a fost chelită bine de copaci, pentru că aşa e obligatoriu la Sibiu, dacă la o lucrare nu se defrişează ceva, nu e cu noroc. Dar au mai şi rămas. Strada "Lacul lui Binder" se înfundă într-un gard de şantier şi e un loc ideal să-ţi faci trebile mici acolo (am văzut eu un om care). De lucrat, am văzut un băiat cu o roabă (era joi, în jurul amiezii, deci aproape de weekend). La şosea, totul e neschimbat, de la staţia de taxiuri la copăceii încă vii (pentru cât timp?), parapeţii de Valea Oltului şi banda de iarba alăturată. Bineînţeles, fiind un loc de plajă, starea de staţiune de la tropice va fi suplimentată de pavajele din "biscuiţi" şi hazliile "dale înierbate", care vor creşte temperatura ambiantă special pentru a năvăli la sporturi nautice în şi pe lac. Şase containere de gunoi, din serie "negrul e rezidual" şi din cele "biodegradabil", tronează lângă trotuar. Halele fostei fabrici a lui Binder îţi dau o atmosferă de postindustrial de anii 90 care nu bate nicicum cu estivaşlul de vizavi. De fapt, acolo nimic nu bate cu ce va fi la Lacul lui Binder.

Aşa cum am spus pe la început, chiar dacă promite să fie ceva, locul este foarte depărtat de alte atracţii turistice. Care turist ne-sibian s-ar aventura până aici? Ce oferă Ţiglariul ca "sprijin" logistic pentru zona plajei Lacul lui Binder? Sunt locurid e cazare în zonă? Câte restaurante cu terasă sau doar terase avem acolo? Ce aflux de maşini poate suporta parcarea? Cum ajungi şi cum peleci de acolo?

Cum pleci de acolo

Păi ori pe jos, ori cu autobuzul. Eu am luat 18-le, că am zis că ajung imediat la gară, de unde iau 12-le. Am urcat, apoi am mers pe: Magheranului, Piaţa Cluj, zona Kogălniceanu, Parcul Morţilor, Piaţa Cibin, Terezian, (de punde pornisem pe jos), Teclu şi, finalmente, gară. Traseu instructiv. Oricum abia aşept ianuarie 2022, când se va inaugura Marea Plajă a Sibiului. Pănă atunci, cine ştie, vom reveni prin zonă, să mai vedem ce şi cum. La revedere, pe un alt şantier. Că avem, taică...

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA


comentarii
7 comentarii

Am copilarit in anii 70 cand in cartier blocurile, scoala, complexul , aleile erau noi.Aveam caldura iarna, doua linii de autobuz spre oras,Campul pentru fotbal,Rozbacul pentru inot vara si patinaj iarna.Lacul era testul suprem , sa pescuiesti fara permis ,sa inoti si sa patinezi pe lac era un act de bravura.Din vremea aceea se zvonea si asteptam modernizarea si sper ca va fi spre binele tuturor
Mihai
12.05.2021 07:27
n-ati venit in turnisor, la noul pod peste cibin de pe str. Rozmarinului. Tot anul asta doar au turnat o placa si nici urma de muncitor zilele trecute, desi termenul podului, plus asfalt pe vreo 100m e iulie 2021.
12.05.2021 07:59
primaria e tot mai depasita . lucrari in dorul lelii, gropi in astfalt. pacat Sibiul decade in felul acesta
12.05.2021 11:37
Că au "igienizat şi amenajat parţial" zona, apreciez. Dar aş paria că acel lac NU va deveni vreodată un loc de atracţie turistică şi de relaxare, fie şi numai pentru sibieni. La câţiva (puţini) ani după inaugurare, totul va fi vandalizat. Păcat de fondurile investite.
BON
12.05.2021 11:46
Mai bine, redactore! Tine-o tot asa!
12.05.2021 13:35
PIATA CIBIN este urgenta cea mai mare in orasul Sibiu!!

1. scoaterea comerciantilor industriali cu flori, legume, fructe!!! si refacerea pietei de PRODUCATORI !!!!
2. reconstruirea pietei, ca sa fie igienic, si sa se foloseasca mult mai bine de spatiul dat, plus realizarea parcarii.!!!

si dupa acea ar trebui strandul de Lacul Binder, care nu e deloc PRIORITAR!!!!

nici la strandul orasului nu se duc oamenii din oras!! dar toata lumea are nevoie de piata!!!
Paul
12.05.2021 18:43
E din ce in ce mai putin la marginea Sibiului, nu se compara cu atmosfera de pana in 2000.
Nu stiu cum adica "se infunda" strada Lacul lui Binder. Face legatura foarte bine cu Tractorului, nu se infunda nicaieri.

@BON
de ce sa fie vandalizat? si de cine? aia de pe la blocurile din Tiglari (nu ca ar fi toti dubiosi, dar acolo e singurul loc din zona unde ar putea fi mai multi dubiosi) sunt depasiti serios numeric de lumea aparuta in Tineretului, in Deventer, in zona de blocuri noi de langa lac...va fi o zona din ce in ce mai buna.Asa s-a intamplat cu multe locuri din Sibiu
12.05.2021 19:08
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia