Tribuna
PNL
În lumea vecinătăţilor de altădată
În lumea vecinătăţilor de altădată
*Vecinătăţi există şi astăzi, chiar dacă numărul saşilor din România s-a diminuat, chiar dacă timpul şi-a pus amprenta şi asupra acestui tip de organizare* În lumea vecinătăţilor de altădată ne duce cea mai recentă expoziţie a Muzeului de Istorie din Sibiu*
Povestea vecinătăţilor din Sibiu începe înainte de 1563, anul în care ele sunt atestate documentar. Aşa că de peste cinci sute de ani, "vecinii" se întrunesc periodic şi sunt alături la necaz sau bucurie. Aceasta este una dintre ideile pe care muzeografi ai Muzeului de Istorie din Sibiu şi-au construit cea mai nouă expoziţie. Din depozite, au scos la iveală Steagul din 1929 al fraţilor şi surorilor de la Poarta Ocnei, lăzi de vecinătate, pictate în 1673 şi 1768 sau sculptate în lemn în 1936, regulamente de funcţionare a vecinătăţilor din 1798 sau semne de vecinătate din îndepărtatul an 1484 sau mai apropiuatul secol XIX. "De interes sunt şi aceste convocatoare din lemn, pe care care sunt înscrise numele membrilor vecinătăţii. Aceste semne reprezentau glasul tatălui vecinătăţii şi erau trimise din vecin în vecin de tatăl veciniei, la început cu ordinul verbal, iar mai târziu cu cel scris, pentru a anunţa întrunirile", spune muzeografa Olga Beşliu.
Multe dintre piesele expuse în "Vecinătăţi sibiene" se regăsesc acum pentru prima oară într-o expoziţie şi multe dintre ele provin din donaţii de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În anul 1892, într-un articol din ziarul Siebenbürgisch – Deutsches Tageblatt se propunea ca „lăzile, rechizitele şi paharele” vecinătăţilor desfiinţate în anul anterior să fie date Muzeului Brukenthal din Sibiu, iar propunerea s-a finalizat prin donaţia amintită.
comentarii
1 comentarii

Si la rom^ni exista vecinatati . Este de notorietate asociatia CAPRA VECINULUI.
bucuria de veci a vesnicelor vecinatati
01.10.2009 18:41
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia