Tribuna
PNL
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Banciu:
"În fiecare localitate avem un proiect în derulare"
Ioan Banciu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, spune că s-a adaptat la cerinţele instituţiei judeţene şi la proiectele pe care instituţia condusă de Martin Bottesch le are în vedere. Vicepreşedintele CJ spune că starea drumurilor judeţene este acceptabilă, însă este supărat pe foştii miniştri PD-L, Berceanu şi Dobre, că au blocat lucrările la centura Sibiului. Fondurile structurale europene sunt, în opinia sa, o sursă principală de finanţare pentru proiectele judeţene, în condiţiile în care bugetul judeţului este destul de restrâns.
 Cum v-aţi adaptat în postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean?
- M-am adaptat bine muncii de la Consiliul Judeţean şi există o relaţie foarte bună de colaborare cu preşedintele Martin Bottesch şi domnii Gheorghe Dicu şi Iosif Moldovan, dar şi cu aparatul propriu al instituţiei judeţene. Este o atmosferă bună şi sper ca rezultatele acestei administraţii să fie cunoscute cât mai curând. Rezultatele muncii noastre nu sunt vizibile imediat, însă dorim ca în fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ, împreună cu primarii, indiferent de apartenenţa lor politică, să se realizeze investiţii importante în infrastructură. Aceste lucruri se pot realiza numai printr-o colaborare bună cu primarii, iar atunci când proiectele sunt puse în practică, să ne putem bucura şi noi, ca instituţie, că am contribuit la rezolvarea acestor neajunsuri. Trebuie să spun că în acest în moment în judeţ se află în derulare proiecte în valoare de 530 milioane de lei. Practic, în fiecare unitate administrativ-teritorială (comună sau oraş) din judeţ se află în acest moment un proiect în derulare. Totodată, la acest moment, au fost adjudecate şi urmează să fie demarate lucrările efective pentru proiecte în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de lei. Sursele de finanţare sunt diferite: Ordonanţa 7, Hotărârea de Guvern 577, Sapard sau Phare.

- Sunt deosebiri faţă de postul de viceprimar al Sibiului, pe care l-aţi ocupat nu de mult?
- În ceea ce priveşte deosebirile dintre activitatea de la CJ şi cea de la Primărie şi Consiliul Local Sibiu, pot să afirm că la Consiliul Judeţean există lucrări care depind mai puţin de instituţie şi nu au un impact direct, aşa acum se întâmpla când ocupam funcţia de viceprimar. Practic, noi sprijinim primarii în realizarea proiectelor, oferindu-le consultanţă. Noi trebuie să realizăm proiecte pentru a putea accesa fonduri, indiferent că acestea se desfăşoară la nivel naţional, regional sau cum este Programul Operaţional Regional. Din păcate, din momentul depunerii proiectului şi până la obţinerea finanţării durează destul de mult, însă acest lucru nu depinde de Consiliul Judeţean. Este o procedură greoaie însă aşa merg lucrurile, pentru că altfel bugetul judeţului este destul de restrâns şi nu poate suporta investiţii de anvergură, aşa cum este cazul investiţiilor în infrastructură.   

- Cum se prezintă strategia Consiliului Judeţean din punct de vedere al accesării de fonduri extrabugetare, ştiut fiind faptul că între judeţe este o luptă acerbă pentru fondurile structurale ale Uniunii Europene?.
- Atenţia noastră se îndreaptă către Programul Operaţional Regional şi spre cel Sectorial de Mediu, în condiţiile în care dorim să implementăm două proiecte extrem de necesare la nivelul judeţului în domeniul apă şi canal, în sensul creării a doi operatori regionali. Astfel, în acest moment se află în derulare proiectul "Apa Târnava Mare", ce vizează realizarea reţelei de canalizare pentru localităţile din zona Mediaşului şi Agnita. Valoarea proiectului este de 90 milioane de euro. Pentru acest proiect a fost aprobată finanţarea şi urmează să aibă loc licitaţia de execuţie. Celălalt proiect, care în principal urmăreşte acelaşi lucru, vizează zona Sibiului, Valea Oltului şi Valea Secaşelor, valoarea proiectului fiind de 76 milioane de euro. Aici, am finalizat mastreplanul, urmând să terminăm şi documentaţia necesară, astfel încât să propunem proiectul spre finanţare la Bruxelles. Sper ca în lunile următoare să terminăm, iar în primăvară să depunem proiectul.
O altă direcţie este gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului. În acest moment se pregăteşte înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, pentru gestionarea integrată a deşeurilor la nivelul judeţului. Practic, acest proiect urmăreşte închiderea rampelor neecologice din judeţ, crearea unor staţii de sortare zonale pentru gestionarea deşeurilor la Mediaş, Sălişte, Agnita, Avrig, Cisnădie şi Sibiu şi apoi transportarea deşeurilor la groapa ecologică din Cristian, care are capacitatea de a prelua deşeurile pentru întreg judeţul. Valoarea proiectului este de aproape 30 milioane de euro şi el se va afla în derulare din 2009.

- Ce alte proiecte importante mai aveţi în pregătire?
- Pe lângă aceste proiecte majore, am pregătit mai multe proiecte în infrastructură, social, sănătate, cultură, care sunt propuse spre finanţare fie de la Guvern, fie prin POR sau POS. Desigur, există şi varianta unor împrumuturi bancare, însă deocamdată nu s-a făcut nici un demers.
În lunile august şi septembrie am promovat două proiecte majore, reabilitarea ambulatoriilor de la Spitalul Clinic Judeţean şi de la Spitalul de Psihiatrie "Gheorghe Preda", valoarea proiectelor fiind de 6,7 milioane de lei, respectiv 1,6 milioane de lei, prin POR. Există însă şi un inconvenient, în măsura în care Ministerul Sănătăţii tergiversează eliberarea avizului necesar. Nu mi se pare normală această atitudine, deoarece proiectele au şanse mari la finanţare. Dacă luăm construcţia noului spital de urgenţă, de această investiţie se discută de 3 ani, iar lucrurile nu merg foarte bine. Nu se poate vorbi despre o concurenţă între proiectele noastre şi cel al spitalului de urgenţă, decât cel mult că sunt proiecte complementare. Ar trebui să avem tot concursul, astfel încât proiectele să fie puse cât mai repede în practică.

- Care este stadiul spaţiilor de expoziţie pentru CNM ASTRA?
- Proiectul este în pregătire şi urmăreşte crearea de spaţii de expoziţie şi depozitare şi laboratoare în incinta Muzeului ASTRA. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro. Această investiţie va fi promovată spre finanţare din fonduri norvegiene, după ce Consiliul Judeţean a probat de curând cofinanţarea proiectului. Prin efortul comun al conducerii muzeului şi al CJ, documentaţia va fi depusă spre aprobare în Norvegia. De altfel, acum, după această înşiruire de proiecte, pot să spun că la nivelul CJ există două servicii care se ocupă de realizarea proiectelor şi de depunerea acestora la diferite surse de finanţare. Este vorba despre Direcţia Tehnică şi Serviciul de Management al proiectului, care urmăresc pas cu pas procesul de aprobare şi finanţare al proiectelor.

- Cum apreciaţi starea drumurilor judeţene?
- Starea drumurilor judeţene nu este proastă, însă nici nu putem să fim mulţumiţi. Asfaltul, ca şi omul, îmbătrâneşte. Şi aici, am realizat mai multe proiecte, care vor fi şi ele depuse spre finanţare. Este vorba despre tronsoanele Sadu - Râu Sadului - Sădurel, a cărui valoare este de 50 milioane de lei, Sibiu - Agnita, care se află în faza de aprobare a finanţării prin POR, Răşinari - Poplaca - Orlat, Dârlos - Hoghilag, aici incluzând şi construcţia noului pod, Slimnic- Ocna Sibiului - DN1 şi Cristian - Jina. Totodată, la Alba Iulia a fost aprobat şi tronsonul Jina - Şugag, care se completează prin aprobarea proiectului de creare a domeniului schiabil Jina.

- Cea mai mare durere a sibienilor este centura ocolitoare a Sibiului. Cum vedeţi această situaţie?
- Politicenii trebuie să renunţe la discursul politic şi să vină în sprijinul autorităţilor locale. Mi se pare jenant ca tocmai reprezentanţii PD-L să critice starea actuală a centurii, pentru că tocmai doi miniştri PD-L, Gheorghe Dobre şi Radu Berceanu, ne-au adus în situaţia în care ne aflăm, aceea de blocare a lucrărilor la centura Sibiului. Au reziliat contractul cu TODINI, fapt care a dus la întârzierea lucrărilor. Cei doi nu au blocat numai centura Sibiului, ci şi autostrada Transilvaniei Braşov - Oradea. Când am demarat noi, PSD, lucrările la autostradă, au venit şi au spus că preţul de 3 miliarde de euro este prea mare, iar sub tutela miniştrilor democraţi preţul s-a dublat, ajungând la 6 miliarde de euro. Interesant este şi faptul că cei care şi-au petrecut concediul în această vară în Croaţia, au putut vedea cu ochii lor autostrăzile din Croaţia, care au fost realizate tot de TODINI şi BECHTEL.
Noi am început centura, noi o s-o terminăm. Dacă din ianuarie vom avea un Guvern în care va intra şi PSD, atunci prin atribuţiile pe care le am, voi interveni pentru clarificarea situaţiei centurii ocolitoare a Sibiului. Autorităţile locale trebuie susţinute, iar cei în măsură să facă lobby să nu se mai ascundă. În cazul în care şi atunci lucrările la centură vorcomentarii
4 comentarii

johannis il cunoaste de fraier , accepta orice orbeste, nu gandeste, vicele perfect
pe asta la luat johannis ca are moaca de fraier
04.12.2008 07:23
esti cu ceva mai bun daca ii faci pe altii fraieri? daca sunteti atat de buni incat toti ceilalti sunt fraieri sau "infractori", de ce nu candidati, sa faceti ceva bun pentru judetul si orasul asta?
eu unul v-as sterge comentariile, sunteti niste nulitati care improasca cu noroi orice.
miju
04.12.2008 09:06
pai si daca ar candida l-ai vota? Omul nu face decat sa exprime un punct de vedere ( corect pe fond )din pacate oamenii voteaza fara sa cunoasca nimic despre candidati asa ca incearca sa respecti dreptul la exprimare...cine stie poate mai afli si tu cate ceva.
Pt miju
04.12.2008 15:14
Pana la venirea comunistilor, satul Fofeldea a fost un sat prosper, avea propia banca (Cordiana) si se pare fara probleme, fiindca si le rezolvau ei (locuitorii) insusi. De la instalarea comunistilor si pana astazi din pacate nu s-a mai facut nimic pentru acest sat, fiindca totul se decidea de la comuna (Nocrich). De aceia a ramas cu 50 de ani in urma si fara perspective in prezent. As dori domnilor de la comuna Nocrich si judet (indiferent din ce partid faceti parte) ca sa stiti ca si acest sat face parte din judetul Sibiu. Daca si voi veti uita de acest sat, sa stiti ca spiritul lui A.T. Laurian, E. Cordescu si al tuturor persoanelor semnificative nascute in acest sat nu va vor mai lasa liniste.
Petru Comsa
04.12.2008 17:50
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia