Tribuna
În cămin studențesc cu 200 de lei sau în chirie cu 2.000 de lei?
Andra MARINESCU
1313 vizualizari
În cămin studențesc cu 200 de lei sau în chirie cu 2.000 de lei?
Au mai rămas circa trei săptămâni până când Sibiul va redeveni populat de studenți. Pe 1 octombrie va avea loc deschiderea anului universitar, când aproximativ 3.000 de boboci vor trăi pentru prima dată emoțiile vieții de student. Departe de cei dragi, mulți dintre ei vor alege să spună "acasă" unui cămin studențesc al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, în timp ce alții vor căuta apartamente pe care să le închirieze singuri sau cu câțiva colegi cu care să împartă și cheltuielile.


 

Prețurile în căminele studențești au rămas neschimbate față de anul trecut.

Cele mai mici tarife sunt la Căminul nr. 5 Energetic, unde un student la buget plătește 170 lei/ lună, iar unul la taxă 240 de lei. La Căminul nr. 7 Carol, un tânăr cu loc subvenționat la stat va achita 180 lei/ lună, iar unul cu loc la taxă 240 lei/ lună.

În Căminul nr. 4 din Vasile Aaron, prețul este de 210 lei/ lună pentru un student cu loc fără taxă, iar un student la taxă va achita 270 lei/ lună.

Căminele de pe bulevardul Victoriei sunt cele mai solicitate. La Căminul nr. 1, un student la buget plătește 200 de lei/ lună, iar unul la taxă 260 lei lunar, în timp ce la Căminul nr. 2 un student cu loc subvenționat de stat achită 220 lei, iar un student la taxă 280 lei.

Studenții care vor sta din octombrie la Căminul Facultății de Teologie vor plăti 170 lei pentru un loc bugetat/ lună sau 230 lei pentru un loc la taxă, lunar.

Cei care vor să se cazeze în Căminul nr. 3, unde sunt condiții hoteliere, cu camere cu un pat sau două paturi și grup sanitar propriu vor plăti între 305 - 615 lei.

ULBS deține și Căminul Academica, cu 25 de gasrsoniere și cinci apartamente, destinat în special doctoranzilor, rezidenților și cadrelor didactice, care vor plăti 705 lei/ lună. Un student cu loc bugetat va achita în acest cămin studențesc 645 lei/ lună, iar un student la taxă 705 lei, lunar.

Un alt spațiu de cazare al ULBS este Căminul de Teologie Protestantă, unde prețurile lunare sunt între 220 - 285 lei.

Copiii cadrelor didactice, studenții bursieri ai statului român și studenții orfani beneficiază de reducere în toate spațiile ULBS.

Potrivit calendarului de cazare al ULBS, preluarea locurilor se va face cu trei zile înainte de începerea anului universitar.

Viață mai scumpă în chirie

Cei care vor să aibă mai multă intimitate pot opta pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament. Pentru acest lucru, e nevoie și de părinți mai înstăriți, pentru că cheltuielile pot fi de zece ori mai mari în comparație cu o lună într-un cămin ULBS.

Prețurile locuințelor au explodat în ultima vreme, iar zona nu mai face o mare diferență din punct de vedere financiar. În Broscărie, Turnișor, Piața Cluj, Gușterința, zona Compa sau Cireșica, un apartament cu două camere nedecomandate costă de la 250 de euro, iar pe bulevardul Mihai Viteazu, în Ștrand sau pe Calea Dumbrăvii circa 350 de euro.

Prețul pentru a sta în centrul Sibiului este aproximativ 400 de euro pentru o garsonieră modernă, pe strada Nicolae Bălcescu, de exemplu.

Pe lângă chirie, un student trebuie să mai achite utilități, respectiv gaz, curent, cablu TV, Internet și alte necesități pe care în căminele studențești le are incluse în preț.

Fiecare alternativă, în cămin sau chirie, are suişurile şi coborâşurile sale. Liniștea dimineții din chirie nu se compară cu alarma telefonului colegei de cameră din cămin, dar nici diferența financiară nu este de neglijat.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia