Imnul Național a răsunat de ziua lui, în fața Cercului Militar

Acasa >

Articol

 
În fiecare an, la data de 29 iulie, este marcată ”Ziua Imnului Național al României”, simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării şi sigiliul statului. Vineri, 29 iulie, administrația publică sibiană și Mitropolia Ardealulu, au organizat programul Zilei Imnului Național și la Sibiu, la „Monumentul ostașului din toate timpurile”.
Într-un desfășurător sensibil, cu inflexiuni culturale, frumos rânduite pe formatul cutumelor cazon am reținut concisul referat prezentat de istoricul PhD. Cosmin Roman, privitor la semnificația evenimentului, slujba religioasă oficiată de preoți civili și militari, pasajele muzicale interpretate de corul militar reunit al Garnizoanei și de Muzica Militară …la care am adăuga conceptul cadrului sărbătoresc, toate apreciate cum se cuvine de asistență dar și de oficialitățile guvernamentale, locale sau de reprezentanții instituțiilor deconcentrate.
 
Sub acordurile Imnului Național fost arborat pe catarg Drapelul României moment urmat de defilarea militară. Ceremonialului militar prilejuit de aniversarea ” Zilei Imnului Național” de la Sibiu a avut darul de a fi și un cadru de dialog neconvențional unde Prefectul Mircea Crețu Viceprimarului Corina Bokor, Vicepreședintele Consiliului Județean – Marcel Constantin Luca, s-au întreținut cu mediul militar și cu invitații printre fiind și reprezentanții Comandamentului NATO HQ MNC-SE de la Sibiu… care au aflat că prima înregistrare a Imnului „Deșteaptă-te, române!” s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu.
 
Cine este autorul Imnului Național
Pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituții, un grup de tineri condus de Anton Pann, a cântat pentru prima dată imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu (n.n. publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamației de la Izlaz), muzica imnului fiind atribuită lui Anton Pann. Dealtfel, prin Raportul nr. 10 al comisarului de Vâlcea, D. Zăgănescu, acesta informa ministrul Trebilor din Lăuntru al Țărilor Românești că la data de 29 iulie 1848 cetățenii orașului, adunați în grădina Zăvoiului de la poalele Capelei, au cântat pentru prima dată în mod oficial actualul imn național „Deșteaptă-te române!”.
 
Menționat în Constituția României
„Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a devenit după Revoluția din 1989 imnul național al României, prin Decretul-lege nr. 40 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 15 din 25 ianuarie 1990, această prevedere fiind menționată și în Constituția României din 1991. În perioada 1991 – 1994, „Deșteaptă-te, române!” a fost şi imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit cu imnul „Limba noastră”. Intonarea Imnului Național a fost reglementată prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 şi prin normele de aplicare ale acesteia din anul 2001.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
29 iulie 2022 la 14:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Impact frontal pe DN 14, în localitatea Târnava: doi răniți transportați la spital
Polițiștii rutieri au intervenit joi la un accident produs pe DN 14, în localitatea Târnava. Un șofer nu...
Actualitate
2 min de citit