Tribuna
Ia-n Sărbătoare: ”Cea mai atent construită formă a frumuseții sufletului românesc”
Sorana MAIER
20048 vizualizari
Ia-n Sărbătoare: ”Cea mai atent construită formă a frumuseții sufletului românesc”
© Razvan NEGRU

Ia - cu tot cuprinsul ei de sacru, frumos și spririt românesc - este sărbătorită zilele acestea în Muzeul Cuvilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu.
Deschiderea oficială a Zilei Universale a avut loc vineri, în Sala Auditorium a Pavilionului Muzeal Multicultural, cu o lansare de carte semnată de Elena Găvan şi Silvia Tecoanţă, "Tezaur uman viu. O lecţie de ţesut", precum şi cu vernisajul expoziţiei "Ia aidoma".

Părintele Necula: Cine vrea să reînfrumusețeze România are obligația de a începe să poarte corect hainele românești

Părintele Constantin Necula a fost invitat să vorbească în deschiderea evenimentului.

  • ”În Maramureș când le vedeam pe femei că pregătesc pânza pentru hainele populare, credeam că îngroapă sfinții în Biserică.  Am avut conștința hainei rupte din Tabor, din lumina frumuseții Taborului. Cine vrea să reînfrumusețeze România are obligația de a începe să poarte corect hainele românești, de a nu le amesteca. Într-o lume a amestecului de forme, ia rămâne cea mai atentă și perfect construită formă a frumuseții pentru sufletul românesc. Omul în ie, dacă vreți, este o Biserică în mișcare, o Biserică dinamică. Dincolo de toate, îmi îngădui să spun că cine este în ie este în Christos, cine este în Christos este în lumină. De aceea mă bucur. Fiți ai luminii!”, a spus părintele Necula.

© Razvan NEGRU

El a pomenit și însemnătatea Sărbătorii de Sânziene și a nașterii sfântului Ioan Botezătorul.

  • ”A purta ia este un element de sacralitate - cum noi nu putem purta epitrahirul la pantaloni scurți, nu poți purta ia decât în integritatea sa sacră. M-am gândit foarte multă vreme de ce legăm ia de Sânziene, că nu-i de ici de colo. Toată lumea aleargă după tot felul de mituri, dar Evanghelia este mai simplă și mai la îndemână alor noștri. Și cred că trebuie să ne amintim că cel care se naște mâine, Sfântul Ioan Botezătorul, în ciuda faptului că trăiește cu maximă asceză, moare pentru păstrarea unității familiei. El îi reproșează lui Irod că a luat-o de soție pe soția fratelui său și îi atrage atenția că încalcă o lege. Legea curăției, legea albului imaculat, legea Iordanului limpede. Acum când ne zbatem în Iordane tulburi mai mult ca niciodată, a aminti lumii că există o limpezime a apelor care ne străbat țara și că cel puțin limpezimea apelor noastre nu este negociabilă înseamnă extrem de mult”, a spus preotul Constantin Necula.

Silvia Tecoanță: ”Am mângâiat cu mâinile astea firul de bumbac”

Silvia Tecoanţă, ţesătoare, creator popular, răsplătită cu titlul de Tezaur Uman a vorbit, înconjurată de trei generații de femei din familia sa, toate îmbrăcate în port autentic românesc, despre meșteșugul coaserii iei.

  • Faptul că am mângâiat cu mâinile astea firul de bumbac, și de lână, și de cânepă și am făcut cu ele atâtea frumuseți care au ajuns nu numai în țară ci și în alte țări nu are decât să mă bucure”, a spus Silvia Tecoanță.

© Razvan NEGRU
 

Prof. univ. Ilie Moise, semnatarul prefaței cărții, a vorbit și el despre inegalabila țesătoare din Alțâna.

  • Muzeul ASTRA a adus omagiu discret acestui om deosebit, pentru că Silvia Tecoanţă este cu siguranță unul dintre aleși, unul dintre oamenii pe care destinul i-a transformat în stâlp al identității noastre”, a spus prof. univ. Ilie Moise.

Ia aidoma - perfecțiunea meșteșugului adus în zilele noastre

Mii de tinere încearcă și astăzi să preia din trecut și să aducă în zilele noastre pentru a transmite mai departe arta coaserii unei ii. Asociația ”Semne Cusute” strânge la un loc mii de femei care au demostrat că pot să dea viață unei ii desăvârșite, preluând modele atentice românești.

© Razvan NEGRU
 

  • Astăzi deschidem oficial Ziua Universală a Iei cu asociația Semne Cususte. În cadrul expoziției ”Ia aidoma” o să vedeți o ie cusută impecabil astăzi. Dacă vorbim despre Ie, cred că poveștile încep cu ”Ia aidoma”. În cele trei zile pe care o să le avem la dispoziție în Muzeul ASTRA va fi nu doar expoziție, ci și meșteri, proiecte pentru copii, obiceiuri de Sânziene și încheind dumincă cu Hora de Sânziene”, a spus Andreea Ciortea, organizatorul evenimentului și reprezentantul Ia Concept Sibiu.


Trei zile de sărbătoare

Între 23 și 25 iunie, Ziua Iei va reuni în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului 20 de ateliere meșteșugărești, ateliere educaționale, un târg de ii și obiecte tradiționale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice și un concert pe scena de pe lac susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit. Potrivit conducerii CNM ASTRA, cei care vor purta ie în acest sfârşit de săptămână vor avea acces gratuit în sediile instituţiei.
Printre atelierele interactive organizate pe tot parcursul evenimentului, se află și unul de îngrijire a iei, dar și un atelier de cosițe împletite, cununițe și obiceiuri de Sânziene. De asemenea, sâmbătă , 24 iunie, va fi organizat concursul "Salvează o ie", întrecere în care cei înscriși vor prezenta iile din colecțiile proprii, cu tot cu povestea lor (cât sunt de vechi, din ce zonă etnografică provin, cum au ajuns în posesia lor, când le poartă). Un juriu alcătuit din specialiști și creatori populari va stabili care este cea mai frumoasă ie și cea mai frumoasă poveste. Duminică, 25 iunie, de la ora 12, la ieșirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, va deschide Hora de Sânziene.

 

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
 
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU


comentarii
1 comentarii

Corect se scrie iia-n sarbatoare....asta-i scoala azi? asa cunosc limba romana tinerii ziaristi?...

Monica Irimie
26.06.2017 13:58
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia