Tribuna
Huja: "Promovarea în Liga Naţională este o performanţă deosebită pentru un orăşel cu 10.000 de locuitori"
Ovidiu BOICA
3535 vizualizari
Huja:
Primarul Cisnădiei a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului Tribuna în exclusivitate, despre momentul în care s-a decis să înfiinţeze echipa feminină de handbal, în urmă cu un an. Huja a făcut referire la momentul în care a început să creadă că promovarea încă din primul sezon este posibilă. Edilul-şef al oraşului de la poalele Măgurii se felicită pentru decizia de a-l numi antrenor pe Alex Weber şi este convins că, dacă vor fi aduse 5-6 jucătoare în această vară, echipa nu va retrograda din Liga Naţională.

Dezamăgit de echipa de fotbal din localitate, care a ratat în mai mulţi ani promovarea în eşalonul secund, Gheorghe Huja, primarul Cisnădiei, s-a decis să pună bazele unei echipe de handbal. Proiectul a prins contur în vara anului trecut, CS Măgura fiind înscrisă în Divizia A, al doilea eşalon valoric din România. Echipa a fost formată de profesorul Vasile Dobrău, în mare parte, dar conducerea tehnică i-a fost predată, cu puţin timp înainte de debutul sezonului, lui Alex Weber, care tocmai se despărţise de cea care avea să fie principalul adversar al Măgurii în campionat, HC Alba Sebeş.
Măgura a debutat cu o victorie, 33-29 cu SCM Piteşti. A urmat deplasarea la Rm. Vîlcea, unde a pierdut la o diferenţă de 3 goluri (33-30) în faţa unei echipe alcătuite din componentele naţionalei de juniori a României. În următoarele 6 meciuri, cisnădiencele au obţinut tot atâtea victorii, cedând doar în faţa liderului HC Alba Sebeş, la o diferenţă de 10 goluri (30-20), în ultima etapă a turului. Parcursul bun din prima parte a sezonului, rezultatele din amicale şi pregătirea ca la carte făcută în iarnă, la care s-a adăugat inaugurarea cochetei arene din localitate au aprins tuturor celor implicaţi în handbalul din Cisnădie dorinţa de a încerca promovarea. Întărită cu încă o jucătoare de lot naţional, Roxanei Gatzel alăturându-i-se şi Ionela Goran, Măgura a avut un parcurs fără cusur în retur: 9 victorii (majoritatea la scor, diferenţa de pe tabelă fiind uneori şi de peste 20 de goluri) din tot atâtea posibile. Echipa din Cisnădie a încheiat sezonul pe locul secund, nu înainte însă de a-şi lua revanşa în faţa Sebeşului (27-24). A  urmat barajul pentru promovarea în Liga Naţională. La Rm. Vîlcea, după ce s-au "încălzit" cu HM Buzău (36-29), jucătoarele lui Alex Weber şi Bogdan Niţu au avut-o de înfruntat pe Cetate Deva în meciul decisiv, nimeni alta decât singura echipă pe care toată lumea ar fi vrut să o evite. La capătul unui joc dramatic pe alocuri, Măgura Cisnădie s-a impus cu 24-22, la final sărbătorind promovarea alături de fanii prezenţi în număr destul de mare la Rm. Vîlcea.
La meciul decisiv cu Cetate Deva a fost prezent şi primarul Gheorghe Huja, însă emoţiile nu i-au dat pace, aşa că a fost mai mult afară din sală. "Am văzut tot meciul când am venit acasă, am primit înregistrarea. Din cauza emoţiilor am fost tot înăuntru şi afară", mărturiseşte edilul-şef.
La o săptămână distanţă de la promovarea în Liga Naţională, primarul Cisnădiei susţine că s-a trecut deja la treabă pentru pregătirea primului sezon în Liga Naţională. "Cine s-ar fi gândit ca Cisnădia, un oraş cu 10.000 de locuitori, să ajungă în prima divizie, alături de echipe din oraşe mult mai mari decât al nostru", se întreabă retoric Gheorghe Huja.  
- Domnule primar, când v-aţi decis să înfiinţaţi echipa de handbal fete?
- Am pus bazele acestei echipe dezamăgit fiind din cauza fotbalului. M-am reprofilat! În trecut, acum 40-50 de ani, Cisnădia avea o echipă bună de handbal. Eram copil, dar îmi aduc şi acum ainte cu plăcere. Revenind la echipa aceasta pe care am înfiinţat-o în 2014, aveam la dispoziţie o sală de sport din cele 400 construite în cadrul proiectului din trecut. O sală plasată în mijlocul unui teren de 3 hectare. Am decis să modernizăm sala, iar cum handbalul, în trecut, a fost un sport iubit la Cisnădie, am decis să înfiinţăm această echipă.
- Vă gândeaţi, în momentul respectiv, că după numai un an promovaţi în Liga Naţională?
- La vremea respectivă ştiam doar că, odată înfiinţată echipa, vom face performanţă, dar nu ne-am fixat drept obiectiv promovarea din primul an. N-am făcut valuri, cum se spune, dar am reuşit să promovăm.
- Sincer, când v-a trecut prin minte gândul că Măgura are şanse să promoveze?
- Am jucat mai multe amicale cu echipe din Liga Naţională, cu "U" Cluj, Tg. Mureş, Cetate Deva sau Rm. Vîlcea. Am jucat de la egal la egal cu ele. Am pierdut la 2-3 goluri diferenţă, dar am şi câştigat. Atunci ne-am dat seama că se poate. În pauza dintre tur şi retur am completat lotul cu câteva jucătoare de valoare, au venit Ionela Goran, Mihaela Popescu... În retur echipa a câştigat totul şi aşa am ajuns la barajul pentru promovare, d ela Rm. Vîlcea. Dintre toate echipele, doar de Deva ne temeam, doar pe ea nu am vrut să o întâlnim, dar am picat în grupă cu ea. Am reuşit să câştigăm meciul direct şi să ajungem în Liga Naţională. Am trimis în eşalonul secund o echipă de pe locul 9 din Liga Naţională. Bine că, de anul acesta, sistemul cu play-off şi play-out a fost scos.
- Cum vă simţiţi ca primar al unui orăşel care are echipă în Liga Naţională feminină de handbal?
- Să ştiţi că sunt mândru că un oraş precum Cisnădia, care are 10.000 de locuitori, este la acelaşi nivel cu oraşe mult mai mari. Această echipă de handbal este încă un proiect de-al meu în care am pus suflet, la fem cum s-a întâmplat şi în cazul şcolilor din localitate, al spitalului, al ştrandului, al bisericilor de aici.
- Revenind la momentul înfiinţării echipei, aţi pornit la drum cu un alt antrenor...
- Da, a fost domnul Dobrău, dar la un moment dat am considerat că nu putem face performanţă cu el. Aşa am crezut! A venit domnul Weber şi acum ne felicităm pentru alegerea făcută.
- Liga Naţională înseamnă buget mai mare, alte transferuri. Există banii necesari pentru sezonul următor?
- Legat de transferuri, suntem în discuţii cu mai multe jucătoare din Liga Naţională, dar până nu semnăm, nu pot pronunţa numele lor. În ceea ce priveşte bugetul, noi vom avea cel mai mic buget din primul eşalon, vom fi cea mai săracă echipă din Liga Naţională. Va fi o rectificare de buget prin care echipei îi va mai fi alocată o anumită sumă. În plus, din acest sezon intrarea la meciuri va fi contra cost, la peluze 5 lei biletul, iar în tribuna mare, 10 lei. Vom pune în vânzare şi abonamente.
- Aţi spus peluze?
- Da, anul acesta capacitatea sălii va fi suplimentată cu 500 de locuri, va fi construită o tribună, de fapt a doua peluză, în spatele celelilalte porţi.
- Liga Naţională vă obligă să aveţi un anumit număr de echipede copii şi juniori?
- Nu, nu e ca la fotbal, dar noi lucrăm în momentul de faţă cu aproximativ 200 de copii din localitate. În timp vom dezvolta o academie de handbal la Cisnădie.
- Care este obiectivul echipei în primul sezon din Liga Naţională?
- Ne dorim să ne menţinem în primul eşalon şi la finalul acestui sezon.
- Credeţi că, în momentul de faţă, echipa ar rezista în Liga Naţională. Mă refer la lotul care a reuşit promovarea...
- Cred că sunt cel puţin două echipe sub noi.


Weber: "Muncă multă, ambiţie şi seriozitate, "reţeta" acestei promovări"
Antrenorul de care se leagă performanţa Măgurii, promovarea în Liga Naţională, este Alexandru Weber. Acesta a început pregătirile cu HC Alba Sebeş, în vara anului trecut. "Mai aveam 3 ani de contract, dar am preferat să vin la Cisnădie. Am văzut proiectul celor de aici, am fost impresionat şi am ales să vin", spune tehnicianul.
- Care a fost momentul în care ai crezut cu adevărat că puteţi promova?
- Am crezut tot timpul! Problema era că echipa din Sebeş era prea puternică pentru a scăpa primul loc, aşa că şansa noastră era să mergem la baraj, ceea ce s-a şi întâmplat.
- Sunteţi la prima experienţă în Liga Naţională, ca antrenor?
- Nu, am mai pregătit-o pe Cetate Deva.
- Asta înseamnă că Deva nu a fost o necunoscută pentru voi. Cum ai colaborat cu domnul Muntean, finanţatorul Cetăţii?
- Am colaborat bine cu domnul Muntean. Am şi amintiri plăcute, dar şi mai puţin plăcute din acea perioadă.
- Care a fost "reţeta" acestei promovări?
- "Muncă multă, ambiţie şi seriozitate. O disciplină fier.
- Apropos de meciul cu Deva, de la baraj, aţi tremurat un pic...
- Puteam să ne impunem mai clar, dacă nu am fi ratat atât de mult, mai ales în prima repriză, când am avut 6-7 ratări de pe semicerc.
- Oferă Cisnădia condiţii optime pentru o echipă de Liga Naţională?
- Faţă de alte echipe din prima divizie, condiţiile sunt superioare. Avem toate facilităţile, sală modernă de antrenamente şi jocuri, condiţii bune de recuperare, sala de forţă. Din punctul ăsta de vedere stăm bine. Pentru toate aceste condiţii îi mulţumim domnului primar Huja. Pot spune că ne-a asigurat toate condiţiile. Îi mulţumim pentru asta. Vreau să le mulţumesc fetelor, care au răspuns cum m-am aşteptat la tot ceea ce le-am cerut, precum şi lui Bogdan Niţu, Bogdan Lucescu şi lui Neluţu Precup.
- Are antrenorul Alex Weber oferte pe masă, după această performanţă?
- Nu mă interesează nicio altă echipă. Sunt ma Măgura Cisnădie, avem în continuare un proiect valabil. Mergem înainte în această formulă.
- Despre transferuri ce ne spui?
- Doar că vor fi 5 sau 6, dar să nu vă aşteptaţi să vă dau nume.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA