FITS 2024
Tribuna
"Hoinărelile" lui Louis Guermond au deschis sezonul România-Franţa la Brukenthal
Dumitru CHISELIŢĂ
2479 vizualizari


"Hoinăreli"/ "Flâneries" este titlul expoziţiei foto care a deschis, la Sibiu, sezonul cultural România-Franţa. Evenimentul a avut loc marţi, 23 aprilie, la Palatul Brukenthal din Piaţa Mare, pe un vânt destul de urât, dar care nu a împiedicat să aducă foarte mult public, mai ales de dragul...  Da, "de dragul", pentru că francezul sibian Louis Guermond este un personaj mai mult decât popular, chiar iubit de lumea culturală (şi fotografică) sibiană.
Expoziţia a fost de fapt, una triplă, alături de "hoinărelile" foto alb-negru ale lui Louis (unele chiar interesante pentru istoria recentă a Sibiului) fiind expuse şi cărţile, în număr de 25, la care a asigurat ilustraţia plus un adevărat muzeu al aparatelor foto "de epocă".

Despre importanţa expoziţiei, parteneriatul cultural româno-francez şi despre autor au vorbit curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituță, Andrei Ţărnea, comisar general al sezonului România-Franţa, Radu Stănese, preşedinete al Fotoclubului "Orizont" şi fotograful Louis Guermind, autorul expoziţiei.
Hoinăreli / Flâneries va fi deschisă vizitatorilor până pe 30 mai, în Cabinetul de Stampe al Palatului Brukenthal.
"Este incontestabil faptul că arta în general și arta fotografică în special constituie unele dintre cele mai directe și mai accesibile forme de comunicare pentru persoane de diferite naționalități și culturi. Pe simezele saloanelor de fotografie, a muzeelor sau galeriilor, interferează viziuni, concepte, idei și tehnici de exprimare de o mare diversitate. Ele oferă privitorului, pe lângă momente de emoție și bucurie estetică, o imagine de ansamblu a varietății caleidoscopice a temelor și subiectelor abordate. În „hoinăreala” sa prin lume, francezul Louis Guermont s-a stabilit în orașul Sibiu, în timpul pregătirilor pentru Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Datorită caracterului deschis și profesionalismului, Louis s-a integrat cu ușurință în viața artistică și culturală a Sibiului.  Fotografiile sale ne arată un alt mod de a privi orașul, oferindu-ne o altă oglindă în care ne putem privi pe noi înșine, prin viziunea artistului subliniată de o relevantă importanță documentară", spune curatorul expoziţiei.
În cadrul aceluiaşi ăparteneriat româno-francez, în iunie, Muzeul Naţional brukenthal va găzdui o expoziţie de grafică "Arta de a dărui", cu lucrări de Picasso, Dali şi Matisse.

 

.

.

.


comentarii
2 comentarii

felicitari dl Chituta, se vedea ce puteai face si la Filarmonica, imi pare rau
sibian
23.04.2019 21:13
Lasă, lasă, o sa vina acum un directoras al partidului PNL care o să facă treabă la Filarmonica! După fiecare concert anul asta ne va da și Pizza de la Cîmpean!
Ura
24.04.2019 18:07
Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica