Tribuna
PNL
În anul 2009
Hipertensiunea arterială a ucis peste 1.000 de sibieni
Hipertensiunea arterială a ucis peste 1.000 de sibieni
* La sfârşitul anului trecut, în evidenţele Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică erau peste 50.000 de bolnavi de hipertensiune arterială * Tot anul trecut, în judeţ au murit 859 de bolnavi de cardiopatie ischemică, 312 persoane diagnosticate cu boli cerebrovasculare şi 274 de bolnavi de diabet *
Anul trecut, în evidenţele specialiştilor sibieni au fost înregistrate 4.251 de cazuri noi de hipertensiune arterială (HTA), totalul celor rămaşi în evidenţe cu această afecţiune, la sfârşitul anului 2009, depăşind 50.000. 1.114 sibieni bolnavi de hipertensiune arterială au murit în 2009 şi alţi 337, în primele trei luni ale anului 2010. Tot anul trecut, au fost luate în evidenţă 2.333 de cazuri noi de cardiopatie ischemică, 859 de persoane diagnosticate cu această afecţiune au murit iar la sfârşitul anului în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) figurau cu cardiopatie ischemică peste 30.000 de pacienţi. În ceea ce priveşte bolile cerebrovasculare, anul trecut în judeţ s-au înregistrat 916 cazuri noi, 312 decese, şi au rămas în evidenţe 5.394 de bolnavi. Tot în 2009, medicii au luat în evidenţă 1.718 cazuri noi de diabet, 274 de persoane diagnosticate cu această afecţiune au murit şi aproape 17.000 de cazuri au rămas în evidenţele DSP.

Hipertensiunea arterială - cea mai răspândită boală cronică

HTA este o boală cronică, dată de creşterea presiunii arteriale. Ea este cea mai raspândită boală cronică, fiind considerată o adevărată epidemie, la nivel global. Stilul de viaţă la risc (sedentarismul, dieta bogată în sare şi grăsimi, consumul de alcool şi fumatul) este responsabil de răspândirea bolii, chiar şi în ţările în curs de dezvoltare (India, China, ţările africane). Este cunoscut faptul că hipertensiunea, la rândul ei, constituie factor de risc pentru o mulţime de alte probleme medicale, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afecţiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii. "HTA a devenit o problemă majoră de sănătate publică, prevalenţa acesteia fiind în continuă creştere. Dacă în anul 2000, numărul de adulţi cu hipertensiune la nivel global era de 972 milioane, se aşteaptă ca acesta să crească la 1,56 miliarde, în 2025! În fiecare an, în lume mor 7 milioane de oameni, din cauza HTA. La nivel mondial, peste 1 miliard de adulţi sunt supraponderali, iar cel puţin 300 milioane dintre aceştia sunt obezi", explică Simona Berariu, medic şef al Compartimentului de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP.

Avem cea mai mare rată a mortalităţii prin bolile de inimă din Europa

Rată mortalităţii înregistrată în România, prin bolile de inimă este cea mai mare din Europa (61% din numărul total al deceselor, faţă de 37% în Uniunea Europeană). "Din o sută de oameni care mor, 61 sunt bolnavi de inimă, iar hipertensiunea are rolul cel mai important în producerea mortalităţii", spune prof. dr. Eduard Apetrei, preşedintele grupului de lucru pentru studiul HTA, al Societăţii Române de Cardiologie. În baza acestor considerente, Institutul Naţional de Sănătate Publică, în colaborare cu Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj şi cu Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, va lansa în curând o campanie naţională de prevenire şi depistare precoce a HTA, cu sloganul: "Sănătatea inimii este în mâinile tale!". Scopul acesteia este de a conştientiza populaţia despre riscurile HTA şi de a încuraja adoptarea unui stil de viaţă sănătos, inclusiv în ceea ce priveşte diagnosticarea precoce a HTA, prin consultaţii medicale periodice.
comentarii
1 comentarii

De unde consultatii periodice cand la Cardiologie se fac programari doar in data de 1 ale lunii si asta timp de vreo doua ore.Se ocupa locurile pentru intreaga luna.Consultatii doar la particular si acolo am platit 120ron. Pot merge periodic?
ioan
20.05.2010 06:47
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia