Tribuna
Hala Cibin e curată ca lacrima!
Ioan VIDRIGHIN
4170 vizualizari
Hala Cibin e curată ca lacrima!
* Spre surpriza inspectorilor veterinari, carnea, brânzeturile şi ouăle expuse la vânzare respectau întrutotul normele sanitar-veterinare * Producătorii s-au plâns că, deşi au fi marfă bună, proaspătă, nu mai au cui o vinde *
Ieri, la prânz, o echipă de inspectori sanitar-veterinari formată din Ioan Albu şi Radu Paul de la Serviciul Inspecţii din cadrul DSVSA Sibiu, secondaţi de cei 3 medici de la Circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Piaţa Cibin a efectuat un control inopinat la boxele de carne, lactate şi ouă din hala agroalimentară din Piaţa Cibin. Din păcate, la acea oră, în hala pentru brânzeturi se aflau peste 20 de producători şi doar un singur cumpărător. La boxele de carne erau prezenţi cu carne de porc doar 3 producători.
"Ne aflăm aici, în cadrul unui control tematic care vizează combaterea efectelor temperaturilor ridicate, în zonele considerate cu risc ridicat pentru siguranţa alimentelor şi sănătatea consumatorilor. Din fericire, atât comecianţii de carne, cât şi cei de brânzeturi respectă graficele de monitorizare a temperaturilor în spaţiile frigorifice, deţin certificate de sănătate a animalelor, certificate de calitate a produselor, certificate de sănătate personală, ultimul buletin de analiză de la DSVSA, precum şi documente care atestă trasabilitatea produselor" - ne-a declarat inspectorul Ioan Albu.
Cu toate acestea, producătorii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că deşi au produse de cea mai bună calitate, rămân cu ele pentru că nu mai au cui să le vândă.
"E păcat că am bătut atâta drum cu caşul ăsta frumos şi bun, din Ghijasa de Sus până la Sibiu. Lumea caută acum, pe căldura asta, fructe şi legume. Carnea şi brânza se trec tot mai rar" - ni se plângea Ana Itu din Ghijasa de Sus.
Tot ieri, inspectorii Ioan Albu şi Radu Paul, însoţiţi de Nicolae Ştefănuţă, director coordonator adjunct al DSVSA Sibiu s-au deplasat la Primăria Răşinari unde au discutat cu primarul Bucur Bogdan aspecte legate de amenajarea unei hale agroalimentare în locul pieţei care funcţionează neautorizat, precum şi a unui spaţiu destinat colectării subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. În context, conducerea DSVSA Sibiu a abordat cu responsabilii locali şi problema implicării reciproce în stoparea tăierii clandestine de animale. Data de 15 septembrie este termenul limită pentru intrarea în legalitate a celor 3 puncte discutate cu primarul Răşinarului.

comentarii
11 comentarii

e scumpa branza
22.07.2009 08:42
Na ca se poate sa faceti un articol si despre ceva bun. Fara istericale si morti. Deci: se poate.
Je
22.07.2009 09:13
Din pacate oamenii considera ca branza e scumpa, la fel si carnea. Dar o curiozitate: cat au scazut vanzarile la tutun in ultima vreme? Cred ca oamenii gasesc bani de tutun, dr nu de branza proaspata si curata. :-(
Je
22.07.2009 09:15
CAUT OAMENI SA-I ANGAJEZ , BANI DESTUI PENTRU MUNCA PRESTATA .PRIMELE CUVINTE :" NU-MI DAI BANI SA-MI CUMPAR UN PACHET DE TIGARI ?" UNUL NU CERE O PAINE SAU O CIORBA !! UNU !!! SI MAI ZICEM CA SUNT OAMENI NECAJITI ? BA !!
PENTRU JE
22.07.2009 09:27
Reabilitarea pietei Cibin,are ca rezultate:
1.Cresterea preturilor la produse(datorita chiriilor incasate de Primarie-2,3 ori mai mari ca inainte de reab.)
2.Disparitia producatorilor.Singurii care se mai gasesc,sunt cei care vand fructe de padure (daca acestia se pot numii "producatori")
3.Sprijinirea evaziunii fiscale.Toate firmele care opereaza ca si "producatori",conf. legislatiei nu sunt obligate a elibera documente (chitanta,bon etc).Conf. bilanturilor contabile au beneficii minore,sau chiar sunt pe pierderi.Faceti o comparatie cu preturirile din alte zone (Medias,Rm.Valcea,Sf. Gheorghe sau chiar Bucuresti) si vedeti diferente in +cu chiar 50,100%.In conditiile de aprovizionare din aceleasi surse.Preturile sunt in general peste hypermarketuri,sau egale.
4.La piata nu se mai negociaza pretul,nu-ti este permis sa-ti alegi marfa,tratarea clientului "cu sictir",micile
"smecherii"(furturi)la ordinea zilei.
In aceste conditii, nu este mai la indemana sa cumperi din marketuri ???
P.S. Cei care vand branza, sa mai scada pretul.Cum se explica?- acelasi producator din Sadu, in Ploiesti (tot in hala) vinde acelasi produs cu 3,4 lei mai ieftin ?Sa nu punem in discutie calitatea, cei de la DSV,OPC etc. stiu cum se prepara aceste produse traditionale?Lapte de vaca+margarina+sau de oaie=produs original de oaie, la pret de pret!!!Pofta buna ca este "original,traditional"
JEJE
22.07.2009 12:31
Sint de acord cu cele spuse;mai adaog doar ca in Sibiu lucreaza doar magistratii si bugetarii, in rest amarastenii traind de azi pe miine n-au ce cauta la piata.Umblati la pret si veti vedea rezultatul.
Pentru JEJE
22.07.2009 15:29
Margarina nici nu poti sa o faci telemea sau cas,eventual branza topita(zic pt. ca nu-i cunosc tehnologia).In piata in general branza este de vaca sau de oaie.Telemeaua de oaie este alba si cea de vaca are o tenta galbuie.Casul majoritatea este de vaca si comerciantii (nu producatorii)spun ca este de oaie.Multa lume vrea branza ieftina.Casul se face din mai mult lapte decat telemeaua si pentru ca cumparatorii vor ieftin , li se ofera cas de vaca cu eticheta de cas de oaie.Cine are oi nu are si vaci in acelasi loc si nu amesteca laptele.
eu
22.07.2009 19:23
Daca nu stii despre ce-i vorba de ce nu stai pe locul tau?
Pt. eu
22.07.2009 21:15
Preturile sunt cam occidentale,afisate sau nu...se pune mana pe branza,apoi pe bani,apoi iar pe branza.Nu se poate asa ceva ! Am renuntat sa cumpar din hala de branzeturi,datorita lipsei de igiena si preturilor mari
Mircea Marinescu
22.07.2009 22:47
DOMNUL INSPECTOR ALBU SI DOMNUL INSPECTOR PAUL AU CONTROLAT SI NENUMARATELE "ABATOARE "CLANDESTINE SI FARA NICI-O AUTORIZATIE CARE SACRIFICA ZILNIC ZECI DE ANIMALE ?
DOAR O INTREBARE....
22.07.2009 22:50
MERGETI DRACULUI DE RASINARENI DIN HALA DE BRANZA CA SANTETI CEI MAI JEGOSI
ioan
27.12.2009 10:43
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia