Tribuna
Hai să panicăm lumea cu norul radioactiv. Care nu prea e pe la noi, deşi unii ar vrea
Dumitru CHISELIŢĂ
1935 vizualizari

Asta circulă pe facebook, iar lumea s-a panicat:

„Profesorul Mircea Vintilescu: “Urgent de citit, de înţeles, cât mai ales de luat în mod individual măsurile de protecţie. Norul radioactiv din nord-vestul Rusiei mătură astăzi şi mâine tot teritoriul României. Ca specialist în domeniul protecţiei mediului înconjurător, dar mai ales al vieţii, consider că trebuie să vă informez, dar nu pentru a vă alarma sau panica, ci pentru a putea acţiona fiecare în mod individual şi preventiv pentru protecţia necesară. (...) Consultându-mă cu unii specialişti români în probleme de radioactivitate, azi bravi pensionari uitaţi de pleiada analfabeţilor care ne conduc, am aflat că cea mai bună soluţie care este la îndemâna fiecăruia, este ca mâine să stăm în casă, să evităm spaţiile deschise, ştrandurile etc. Este recomandabil să ţinem şi copiii în spaţii închise. Nu trebuie să ţinem ferestrele deschise indiferent cât de cald sau canicular devine aerul ambiental. Aceste măsuri minime de protecţie sunt valabile până când ”autorităţile” interne dar mai ales cele europene ne vor da alte sfaturi sau instrucţiuni comportamentale.

Precizez că timpul de expunere la aceste radiaţii în mediu exterior trebuie să fie cât mai mic posibil, dar cel mai important este să ne ferim să ajungă în corpul nostru chiar nici o particulă radioactivă care poate pe termen scurt şi mediu să devină UCIGĂTOARE, declanşând boli cu adevărat incurabile. (...) Este recomandat să nu ieşiţi prea mult din casă şi mai ales la drum. Este bine şi să ţineţi ferestrele închise pentru că atunci trec nori radioactivi deasupra României dinspre Rusia”.

Este mesajul care a panicat pe orice utilizator de reţele sociale, de câteva zile încoace. Că vai, avem un nou Cernobâl şi că vai de noi.  Acum omul e liber să creadă ce doreşte. Chiar şi că va fi iradiat de norul radioactiv care obligatoriu va trece peste România. Nu ştim cui foloseşte zvonoteca asta, am mai avut tot felul de apeluri la panică de-a lungul vremii, dar uite că, iar, cei abilitaţi sunt nevoiţi să trimită comunicate anti-zvon.

 

Ce spun Protecţia Mediului, Comisia pentru Activităţi Nucleare şi IGSU despre „norul radioactiv”

 

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) informează populaţţia că, potrivit monitorizării continue, realizată după toate normele impuse de legislaţia internaţională în domeniu, nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere al radioactivității mediului.

De asemenea, precizăm că CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare. Şi IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, este în contact permanent cu partenerii noștri la nivel european.

ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeană EURDEP.

La ora emiterii comunicatului, nivelul radiaţiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivităţii mediului natural.

În acest context, CNCAN, ANPM şi IGSU asigură populaţia că nu există niciun pericol radiologic pentru aceasta sau pentru mediu”.

 

Acum fiecare crede ce vrea, că mai nou aşa e moda. Panicaţii cu orice preţ pot aştepta să sune sirenele pentru a anunţa că norul care nu a venit, a plecat. Şi nu mai credeţi în zvonuri de la alţii.

comentarii
1 comentarii

Când există cu adevărat radiații, AERUL MIROASE A FIER ÎNCINS ( datorită tocmai radiaților ionizante).
Hareton Ironcastle
20.08.2019 13:35
Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia