Tribuna
Sevis
Guvernul se clatină după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. România riscă să intre în criză guvernamentală
Guvernul se clatină după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. România riscă să intre în criză guvernamentală

Demiterea ministrului Sănătății poate băga România în criză guvernamentală. Cei din USR PLUS, partenerii PNL și UDMR la guvernare, nici nu vor să audă despre alt ministru în afara lui Vlad Voiculescu la Sănătate. Surse politice au declarat pentru presa centrală că premierul Florin Cîțu i-ar fi propus vicepremierului Dan Barna, co-președinte al Alianței USR PLUS să preia interimatul la Ministerul Sănătății, însă acesta a refuzat. De asemenea, celălalt co-președinte, Dacian Cioloș, a scris, pe Facebook, că modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. În aceste condiții, Ministerul Sănătății nu are, în prezent, conducere, deși este cel mai expus în lupta cu pandemia.

 

Picătura care a umplut paharul

 

Miercuri dimineața, premierul Florin Cîțu a decis să îi înainteze președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu. Cumva, decizia premierului era așteptată, luând în calcul că în weekend, după scandalul izbucnit în urma evacuării pacienților de la Spitalul „Foișor”, din Capitală, premierul Florin Cîțu vorbea de „onoare”, referindu-se cel mai probabil la faptul că aștepta o demisie de onoare din partea ministrului Vlad Voiculescu. Demisia nu a venit și, mai mult decât atât, Voiculescu a început conferința de presă în același timp cu premierul, gest considerat nepermis de majoritatea politicienilor. Florin Cîțu a mai făcut o încercare luni, la ședința Coaliției, însă cei din USR PLUS au refuzat categoric demiterea sau o eventuală retragere a lui Vlad Voiculescu.

Picătura care a umplut paharul a fost marți seara, când secretarul de stat Andreea Moldovan a decis să publice sub semnătura ei în Monitorul Oficial noi criterii privind carantinarea unor localități, fără să aibă aviz INSP sau CNSU și fără ca premierul Florin Cîțu să fie anunțat.

În fața tuturor acestor „derapaje” de la Ministerul Sănătății, Florin Cîțu a luat decizia de a-i demite atât pe Vlad Voiculescu, cât și pe Andreea Moldovan. Premierul a decis ca interimatul să fie preluat de Dan Barna, președinte USR, însă se pare că acesta ar fi refuzat.

„Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății”, potrivit unei informări transmise de Florin Cîțu.

 

Ce se întâmplă de acum

 

În prezent, România nu are ministru al Sănătății și este o adevărată criză guvernamentală. În cazul în care Alianța USR PLUS decide să iasă de la guvernare se destramă coaliția. Rămâne, însă, varianta unui Guvern minoritar care să aibă susținere în Parlament, pe proiecte. Cei mai mulți vorbesc, însă, despre faptul că Alianța USR PLUS nu și-ar permite ieșirea de la guvernare în aceste momente. Acesta pare să fi fost și mesajul transmis de premierul Florin Cîțu, în intervenția sa, după anunțul privind faptul că ședința de Guvern, programată pentru ziua de miercuri s-a amânat.

„De un an de zile, România trece printr-o perioadă dificilă, lupta cu pandemia. Această luptă a întins la maxim resursele statului, în special în sistemul de sănătate, dar și în economie. Ca să avem succes în această luptă cu pandemia, întotdeauna am zis că este nevoie de încredere în instituțiile statului, instituții care administrează această perioadă dificilă. În acest context și pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății. Vreau să îi asigur pe toți românii că eu cred cu tărie în această coaliție de guvernare, pentru că e o coaliție de guvernare care s-a constituit în urma votului românilor, în jurul unor valori, idei, nu în jurul unor persoane. Vă doresc tuturor sănătate și trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes, de aceea vă îndemn pe toți să vă înregistrați pe platforma de vaccinare”, a spus Voiculescu, accentuând, practic, ideea că această coaliție de guvernare „nu s-a constituit în jurul unor persoane”.

În cursul serii de miercuri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care premierul preia interimar mandatul de ministru al Sănătății.

comentarii
6 comentarii

Asta e o manevra... Parca vad ca o sa revina la minister dl. Vladut.
14.04.2021 13:50
Criza guvernamentala? In Romånia?
Nu se va da nimeni la o parte de langa ciolan. Se va incheia in linia clasica
"Pupat toti piata endependenti"
Claudiu
14.04.2021 14:03
Ai noștri aplaudă democrația liberală progresistă și neomarxistă așa cum adineauri o aplaudau pe cea socialist-muncitorească. Nu sunt cu nimic mai buni corifeii neomarxismului progresist de azi decât propagandiștii comuniști de pe vremea lui Dej.
Aceleași priviri sălbatice, același fanatism și slugărnicie și același zel de distrugere a poporului român.
Niște ticăloși și incompetenți care vor să conducă o țară prin lozinci și statistici.
Inculți, neduși la biserică, fără respect pentru familie, tradiția și istoria neamului.
Istoria ne demonstrează că nu învățăm nimic din istorie.
Un cititor
14.04.2021 14:21
NOOOO se poate asa ceva...a picat felinarul neomarxismului si indolentei! USR PLUS e in trepidatii ca le-a picat echipa fantastica formata din Aiurel si Aiurica!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))) USR PLUS = LOVE PNL
marshhhhhh
sustin acest guvern :)))))))))))))))00
:))))))))))))))))))))))
14.04.2021 17:29
De unde stim ca e o masura buna? Pentru ca deranjeaza! :)))))))
14.04.2021 22:44
Cate valuri pentru schimbarea unui ministru.USR-PLUS sa desemneze un alt ministru al Sanatatii si guvernul sa mearga inaite cu investitiile si dezvoltarea infrastructurii si economiei.Mafia din Sanatate NU VA DISPAREA(santem balcanici).Cand economia va creste si sectorul privat din sanatate se va dezvolta,abia atunci se va ajunge la diminuarea Mafiei din orice sector economic si medical.Mafia,Castele,Familiile Regale si Masoneria cred ca controleaza ce este important in lume. Prin acesta miscare e PNL-ul a cam pus botnita lui USR-PLUS,PNL fiind urmasul pro-european al PCR,format din turnatorii vechi ai Securitatii(Campeanu,Ionescu-Quintus...) si o parte din PD-ul lui Basescu fost mari activisti PCR cum e Boc de la Cluj si multi altii din linia doua.Priviti la Sibiu : PNL adevarat NU A EXISTAT NICIODATA.
JIM
15.04.2021 14:07
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia