Tribuna
Guvernul Dăncilă a căzut. Moțiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament
Guvernul Dăncilă a căzut. Moțiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament
© AGERPRES

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Moțiunea a fost votată de 238 de parlamentari.

Au fost 238 de voturi pentru şi patru voturi împotrivă, în timp ce parlamentarii PSD s-au abţinut de la vot. Pentru moțiune erau suficiente 233 de voturi pentru adoptare.

La citirea moţiunii de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a criticat Opoziţia pentru demersul său de a încerca a doua oară în acest an să doboare Executivul. Doi foşti „apropiaţi” ai PSD, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta, au fost cei care au atacat-o pe Viorica Dăncilă, atât din punct de vedere politic, cât și la limita spre misoginism.

 

După ce a picat Guvernul, Dăncilă a făcut apel la Iohannis să numească un premier

 

Viorica Dăncilă, demisă din funcţia de premier prin moţiune de cenzură, a declarat că face apel la preşedintele Klaus Iohannis să nominalizeze cât mai curând un nou şef al Executivului.

„Au fost şi colegi din PSD care au trădat. Nu e problemă. Le doresc celorlalţi să vină cu un guvern şi o formulă guvernamentală. Fac apel la preşedinte să nominalizeze cât mai curând un premier, dacă se poate şi astăzi”, a spus Dăncilă, joi, după votul pe moțiune.

 

Ce se întâmplă în continuare

 

Potrivit Legii 90/2001 privind funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, după ce moțiunea a trecut și Guvernul a căzut, Executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă sau propuneri legislative către Parlament.

„În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menţionate.

Şi articolul 110, alineatul 2, din Constituţie spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.

Sunt aplicabile, în acest caz, prevederile articolului 103. Astfel şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, „în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar „Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103 din Constituţie.

„Guvernul al cărui mandat a încetat (...) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai artă Constituția.

comentarii
7 comentarii

jale mare pe asistatul care-si lua banii mintind pe aici !
numai ieri spunea ca partidul unic psd si hotia o sa fie vesnice.

unde esti sarmanule ?
vin zile grele pentru tine: va trebui sa muncesti si tu ca restul oamenilor normali ca nu va mai merge sa iei bani furati facand propaganda mincinoasa !

adio psd !
va reuniti la inchisoare !
pt adi3 sau cum si-o mai fi zicand acum
10.10.2019 14:45
S-ar putea ca VV Dăncilă să rămână ca premier interimar pînă după alegeri ! În cazul acesta, PSD cade în sus,în propriul program de guvernare !
Sinergistina
10.10.2019 17:15
Cei care vin la conducere va avea o mare povara si opozitie din partea celor ce au muls vacuta dar nu au dat o mana de fin slabanoagei -- Dupa ce totul a fost distrus doar punind umar linga umar banut linga banut si cu totii la post si rugaciune vom putea pune din nou tara pe fagasul cel bun TOTI TREBUIE SA INTELEAGA ASTA adica sa fie adevarati PATRIOTI -- Pentru asta ar trebuii niste legi aspre si mai ales aplicate cu rigurozitate -- Luate averile celor ce au furat tara , gata cu salariile astronomice si pensiile NESIMTITE - -- Legistii trasi la raspundere pentru debandada in legislatia Romaniei fiindca nimeni nu e mai presus de lege-- Ma intreb se va putea aplica asa ceva in Ro. sau colapsul total ne asteapta?
mike
10.10.2019 18:16
bai sula goala citeste ce am scris
stii sa citesti?iti doresc sa nu prinzi nici salarul meu minim de portar(nu la fotbal)
M..e USR
adi 3
10.10.2019 19:11
Fraierilor care va lasati mucii pe aici, nu mor caii cand vor cainii.
10.10.2019 19:30
esti candidatul ideal pentru ministru psd !
ai atat IQ-ul (cauta in dictionar), studiile si marlania necesare !
si ca sa inchei cu ceva ce poti intelege ... he he he !!!
pt adi3
11.10.2019 08:40
PSD este istorie, a facut implozie!
Fratilor, am invins! Asta a fost a 2 a revolutie pt Romania! In sfarsit am scapat de FSN !

P.S: Pt psd-isti: scoateti banii pe care I-ati imprumutat in numele Romaniei, bani irositi, bani pe care copiii nostri trebuie sa-i plateasca, au scadenta la 20-30 de ani! Banii, vrem sa restituiti banii! Sa-I aduceti de unde stiti ca I-ati imprastiat!
emil
11.10.2019 10:46
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia