FITS 2024
Tribuna
Guvernul are inteligenţă artificială. O cheamă Ion
Guvernul are inteligenţă artificială. O cheamă Ion
© gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că de 1 martie, Guvernul are o surpriză pentru români: un consilier guvernamental inteligenţă artificială. "Astăzi avem o surpriză, care nu aparține guvernului, ci aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Este aici, în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei "noi"", a anunţat Ciucă.

Premierul a spus despre "Ion" că "este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români să informeze Guvernul României, în timp real, și să transmită propuneri, probleme și cu dorințele pe care le au. Am menționat că este o inițiativă a unor cercetători și profesori români. Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva, prin acest proiect, decât să dea o voce românilor. Proiectul Ion reprezintă un sistem care, așa cum spuneam, folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public"

"...Este un proiect românesc 100%. Ca atare, apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi. Le mulțumesc pe această cale pentru propunerea pe care au făcut-o. Le mulțumesc pentru inițiativa de a fi venit la sediul Guvernului și a avea un dialog dacă suntem interesați pentru promovarea unui astfel de proiect. Practic, eforturile depuse de cercetători, de profesori, de cei care sunt pasionați de acest domeniu nu fac altceva decât să pună în practică și să dea sens inteligenței artificiale, pentru că un om, chiar și un guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii. Este, de asemenea, un exemplu de utilizare a tehnologiilor emergente în serviciul public. Din perspectiva mea, este un aspect care vine să asigure soluții pentru probleme vechi, la care adaug și problemele de actualitate și problemele de viitor.

 

Primul dialog oficial dintre Ciucă şi consilierului "Ion" a fost aşa:

Ion: Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum rolul meu este să vă reprezint, ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?

Nicolae-Ionel Ciucă: România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși.

Ion: Am înțeles, învăț. Te ascult.

Nicolae-Ionel Ciucă: Cum pot românii să te învețe?

Ion: Invit românii să intre pe ion.gov.ro, așa pot învăța să îi reprezint, ca într-o oglindă....

 

 

comentarii
8 comentarii

Tot "informațiile" zunt baza.
Ca-n oglindă, stânga devine dreapta și vicevercea, adică real, real, dar un pic pe dos?
Ali Gahtor
01.03.2023 17:29
Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, a avut o reacție scurtă și neflatantă pentru premierul Ciucă:

„Stimate domnule Ciucă: inteligența artificială nu poate învinge prostia umană pe care o promovați constant”.

Tare :)))
Inteligenta si prostia
01.03.2023 21:43
La cata prostie naturala e acolo, nici nu se vede inteligenta (fie ea si) artificiala!
IQ 17
01.03.2023 22:35
Prostia naturală cum se numește în germană?
Un cititor
01.03.2023 22:57
Oare nu găsind un ION inteligent natural sa ne conducă? (ION fără escu)
Alt cititor
02.03.2023 11:21
Ion de calciu,ion de magneziu ? sau ionul unei sări cuaternare de amoniu ??
Sile
02.03.2023 15:18
La Paris e bine să ai ghid. La noi nu e chiar așa .
În județul Mureș există un sat numit,, Cerghid,,!
Când mai merg pe la Cerghid ,nu-i nevoie să cer ghid !
02.03.2023 18:06
No acum guvernantilor aveti pe cine da vina daca treburile tarii merg prost -- pana acum voi ati fost de vina de aici incolo -ion- robotelul va lua asupra lui toata -- ruina tarii -- iar guvernanti doar salarii mai babane vina lor ?????e ca nu si-au largit buzunarele -- vor cere scuze si vor reglementa problema
05.03.2023 00:24
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica