Tribuna
Guvern: 42 milioane lei în plus la Sănătate! Creşte bugetul pentru decontarea concediilor medicale
Guvern: 42 milioane lei în plus la Sănătate! Creşte bugetul pentru decontarea concediilor medicale
© gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunţat, după şedinţa-maraton de Guvern din noaptea de miercuri spre joi, că a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 42 de milioane lei pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică, transmite gov.ro.

La fel, bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 100 de milioane, "pentru a putea susține activitatea Ministerului Afacerilor Interne și pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordinea MAI, ca Poliția, Poliția de Frontieră, Departamentul pentru Situații de Urgență şi Jandarmerie.

Se rambursează TVA până la 9 miliarde lei

Orban a mai anunţat că va fi majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare. "Majorarea plafonului am putut să o facem, în primă fază, cu 5 miliarde. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde, dacă e necesar și, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată în proporție de sută la sută".

Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion și garanția va fi de 80% pentru creditele de peste un milion. De asemenea, am stabilit împreună cu ministrul finanțelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii prin intermediul rambursării TVA, tocmai pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare".

Creşte bugetul pentru plata concediilor medicale

Premierul a mai anunţat că, la rectificarea bugetară, se va asigura creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. "...Trebuie să le asigurăm angajatorilor sumele pe care le-au cheltuit, rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit pentru plata concediilor medicale. Înregistrau o întârziere de până la un an de zile. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât să beneficieze companiile de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă", a spus Ludovic Orban.

Se asigură plata şomajului tehnic

"O altă măsură foarte importantă pe care am luat-o este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitate pentru că li s-au redus veniturile, li s-au redus încasările, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractele de muncă", a precizat premierul. "Avem, practic, două categorii de angajatori. Prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispuse de autorități în situația de urgență. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Practic, acești angajatori, aceste companii sau alte categorii de angajatori, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități în baza decretului pentru situații de urgență, este clar că nu își pot plăti angajații, pentru că și-au întrerupt temporar, total sau parțial activitatea. Ca atare, angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru şomajul tehnic, de 75%. A doua categorie de companii sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, de măsuri dispuse de autorități pentru a reduce riscul de răspândire a epidemiei, dar fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu își mai pot permite să îi plătească, ca urmare a afectării activității, companiile vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, iar condiția de acordare este să li se fi redus veniturile, să le fi scăzut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%", a mai spus Orban.

Pedepse mai mari pentru încălcarea legislaţiei anti-epidemie

Guvernul a mai decis modificarea Codului Penal, pentru infracțiunile care se petrec, în contextul epidemiei de coronavirus. De vor majora pedepsele pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus; zădărnicirea a combaterii răspândirii epidemiei, respectiv nerespectarea carantinei, a măsurilor dispuse de Direcția de Sănătate Publică sau alte măsurile dispuse de autorități. A mai apărut o nouă infracțiune: omisiunea de a da date în cazul în care, "de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități și, și în această situație, se poate constitui dosar penal", a precizat Ludovic Orban.

"Mesajul pe care vreau să-l dau este foarte clar, economia trebuie să funcționeze, mai ales în punctele cheie, în domeniul energiei, în domeniul furnizării de utilități, de servicii publice, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maximă, toată zona medicală, toată zona de aprovizionare a populației, toată zona comercială trebuie să funcționeze la deplină capacitate, pentru a asigura condiții normale de aprovizionare, pentru a asigura furnizarea tuturor serviciilor, utilităților necesare pentru funcționare", a mai adăugat premierul.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia