Tribuna
Gunoiul care a scos sibienii în stradă. De la "cine e de vină" la cum să plăteşti pentru cât arunci
Gunoiul care a scos sibienii în stradă. De la
Chiar dacă unii au încercat să minimizeze protestul de duminică, acesta a fost unul important pentru viaţa oraşului. O dată că nu a fost organizat de vreo asociaţie, de un grup civic (ei au altă treabă, desigur), vreo categorie bugetară sau vreun sindicat, ci doar de sibienii nemulţumiţi de mărirea extrem de consistentă a taxei de salubrizare, cât şi de modul de aplicare a acesteia. Da, pare ciudat că la Sibiu, oraşul admirat de toată ţara, să existe cetăţeni nemulţumiţi de ceva.

Dar când ajungi la locul I pe naţional la plătit gunoaie, când plăteşti şi ce nu consumi (sau arunci) chiar dacă ideea este că "plăteşti cât arunci", asta înseamnă că totuşi e o problemă, indiferent de cât e ea justificată sau argumentată de iniţiatorii ei. Cert este că sibienii s-au mişcat cumva pe 10 ianuarie şi culmea, au făcut-o civilizat şi "pandemic", fără a fi nevoie de tămbălău, intervenţii ale forţelor de ordine sau amenzi pentru "nerespectarea"... Deci ei au semnalat public că ceva nu e OK. Şi au luat atitudine pentru că deja nu vorbim de chestii abstracto-politice, ci de ceva care ne arde la buzunar într-o perioadă în care, tot pandemic, veniturile omului de rând nu au crescut, ci dimpotrivă.
 

Protestul, între bucurie şi dezamăgire sau ce îi lipsea ca să fie mai eficient

Am fost, cum era şi normal, la protestul anti-taxă pe gunoi din ziua de duminică, 10 ianuarie. Sincer, mă aşteptam la mult mai PUŢINĂ lume, deci numărul participanţilor a fost mulţumitor, deşi unii au luat de bună ideea lansată de cineva din media că au fost doar 200 şi ceva de oameni în Piaţa Mare. Am fost acolo, au fost mult mai mulţi. Nu 3.100, câţi membri are grupul "Stop triplarea taxei de salubrizare!! SIBIU !!", dar, dacă erau prea mulţi, intervenea problema respectării deciziilor privind întrunirile publice, distanţarea, etc., şi poate se lăsa mai rău, cu amenzi, scandal şi dezordine. Nu a fost un protest organizat "ca la carte", pentru că, o dată, nu a avut lideri, doar oameni nemulţumiţi. Poate, data viitoare, va avea şi lideri. Mulţi, chiar pe grupul "mamă", şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la prezenţa scăzută, că lumea a preferat să stea acasă, că pe facebook toţi sunt tari dar la o adică, atunci când e vorba de acţiune, se fac că plouă, că s-au dus să se dea pe zăpadă la Pălti', etc. etc.
Deci, de ce a fost puţină lume? Hai să vedem. O dată, că "mişcarea" aceasta de protest este "proaspătă" şi repet, nu are "şefi" sau reprezentanţi. A doua, că protestul nu a fost unul autorizat şi nici nu s-a dorit aceasta (De ce? De teama de a-ţi asuma ceva?), iar unii au ezitat să participe la ceva "ilegal", de teamă, deşi nimeni nu a păţit nimic în piaţă, forţele de ordine s-au comportat super OK, doar că mai interveneau atunci când grupurile se prea înghesuiau în jurul presei. (Apropo, şi la noi, la presă ni s-a spus că să nu stăm unul într-altul). A mai fost motivul general, jena aceea de a te deranja de acasă, unde-i cald şi bine şi de a-ţi strica un program de duminică cu nişte ture, pe frig, ne-senin şi fulguială, prin Piaţa Mare. Probabil au fost şi alţii care au spus că e degeaba şi nu are rost. Fiecare cu opţiunea lui, nu poţi obliga un om să facă ceva dacă nu vrea că e liber în timpul lui liber.

Ce i-a lipsit protestului? Nu lozincile strigate (Nu e voie!), nu coloane cu steaguri (a fost, totuşi, un drapel), nu numărul de participanţi, nu atitudinea aceea hotărâtă a omului ieşit să-şi spună nemulţumirea.
I-a lipsit coerenţa ideilor promovate. I-au lipsit chiar coerenţa nemulţumirii, că fiecare era nemulţumit pe cont propriu, în funcţie de nemulţumirea proprie, de unde rezultă că a lipsit şi unitatea nemulţumirii şi a ideilor promovate. A fost o înghesuială, o îmbulzeală de of-uri, de nemulţumiri, de cereri, de orice. Fiecare îşi spunea problema proprie fără ca să existe, cumva, un "centralizator" al fiecărei probleme în parte, care ar fi cam două de fapt. Prima: scumpirea aceea "Number one" pe ţară, a doua, taxarea per locuinţă, locuită sau nu. Dar mai ales scumpirea. Ar mai fi fost nişte chestii de reprezentare, de genul "cine a propus scumpirea" şi "cine ne reprezintă", la prima existând răspunsuri, la a doua la fel.
I-a mai lipsit protestului "targetul": adică cei împotriva cărora se protesta. Normal, era duminică, era zi liberă la bugetari, era zăpadă la Păltiniş şi Platoş, s-au deschis restaurantele în locaţii superbe, ce aţi fi dorit, să se ostenească vreun consilier local sau reprezentant SOMA ori ADI ECO să vină în Piaţa Mare? OK, au fost 2-3 lucrători de salubritate, dar ei erau în timpul programului...
O ultimă problemă a fost că oamenii nici nu prea ştiau exact împotriva cui, ca persoană fizică/juridică să protesteze. Nu exista, ca la "Rezist", un "Dragnea" sau un "OUG 13". Aşa că a fost un amestec de nemulţumiri generale la adresa SOMA, a Primăriei, a ADI Eco (un om a spus ceva, la un moment dat despre "domnul Adi Eco"), a consilierilor locali şi a partidelor care conduc Sibiul. Da, au fost câteva voci care au spus concret şi argumentat, chiar în faţa presei, dar mulţi erau cum să spun, încurcaţi în detalii.

 

Problemele şi (ne)rezolvarea lor

Nemulţumirea sibienilor este că scumpirea taxei de salubrizare umblă cam mult la buzunar. Dacă ar fi fost nu chiar aşa de "sărită" cu mult la sută, ar fi fost OK, că doar trăim în oraşul lui "păi dacă aşa trăbă...", şi ar fi trecut uşor, cu câteva înjurături şi nervi pe reţele. La aceasta se adaugă alte nemulţumiri mai "mici", care decurg din prima. Ca ne-informarea şi ne-explicarea şi ne-justificarea scumpirilor de către artizanii acestora. Da, s-au găsit unii dintre "civici" să facă oamenilor trimiteri la "Regulament" (de Salubrizare) şi la noul proiect de Regulament ("de instituire şi administrare a taxei speciale (sl.ns.) de salubrizare în Municipiul Sibiu, să te îndemne să te uiţi online la şedinţele Consiliului Local, să cauţi ce a declarat cine ştie cine în 2017, ca să fie mai bine informaţi. Oau. Bănuiesc că majoritatea sibienilor nu sunt aşa de bine vorbitori ai limbii române bugetar-administrativ-juridice încât să înţeleagă exact despre ce e vorba răsfoind cele 82 de pagini ale Regulamentului Serviciului de salubrizare al Municipiului din iulie 2018, cele 45 de pagini ale Proiectului de Hotărâre privind aprobarea...." plus alte declaraţii publice, articole informative, etc. CERT este că nimeni nu a explicat, până acum, ca să înţeleagă toată lumea (ATENŢIE!) cum e cu taxa asta "specială" care ne arde aşa de "special".  Abia după ce situaţia s-a inflamat până la nivel de protest, au început să apară dovezi de "implicare", explicaţii ori trunchiate ori care nu explică mare lucru sau propuneri oficiale care nu prea bat cu lozinca aceea fîlfâită public cu "Plăteşti pentru cât arunci". Cert este că acestea, dincolo de atitudini şi păreri ale consilierilor locali, au fost APROBATE în şedinţele de Consiliu Local.

 

De fapt, cum e cu colectarea (selectivă) a deşeurilor?

Din câte am înţeles, la Sibiu şi nu numai, colectarea deşeurilor şi taxele aferente sunt ceva mai complicate decât erau pe vremuri.
Deşeurile sunt colectate de firma SOMA, asta se ştie. Însă taxa de salubrizare se plăteşte Primăriei Sibiu. Primăria Sibiu are în subordine Serviciul Public de Management Salubrizare şi Protecţia Mediului, care, teoretic, monitorizează (şi) activitatea de salubrizare de pe raza municipiului. Aflăm astfel că există un contract de delegare prin concesiune, activitatea de gestiune a colectării şi transport a deşeurilor, cu Asociaţia de Dezvoltare Comunitară ADI ECO Sibiu şi SC SOMA SRL. Serviciul monitorizează îndeplinirea clauzelor contractuale, informează ADI Eco privitor la neregulile constatate şi propune stragegii privind managementul salubrizării. Serviciul Public de Management Salubrizare şi Protecţia Mediului are în componenţă 12 persoane, dintre care un director, un director adjunct, un consilier juridic, cinci inspectori de specialitate şi patru referenţi. Bun, OK, dar ce e cu ADI ECO în treaba asta?

Ce ne interesează pe noi este că ADI ECO se ocupă, de fapt, de problemele colectării deşeurilor din Sibiu. Conform statutului actualizat pe 2020 al Asociaţiei (se găseşte pe pagina web a lor), asociaţii (aici vorbim de primării), "Mandatează Asociaţia (ADI ECO) să exercite, în numele şi pe seama lor (sl.ns.)" drepturile "pe care acestea le au faţă de operatorii de salubrizare" printre care şi dreptul de a aproba, ajusta sau modifica tarifele propuse de operatori, de a monitoriza activitatea sau de a sancţiona operatorul sau chiar să refuze aprobarea stabilirii tarifelor. La fel asociaţii (primăriile) mandatează ADI Eco şi cu privire la obligaţiile pe care le au faţă de operatorii serviciului de utilitate publică, inclusiv "să respecte angajamentele asumate" (sl.ns) faţă de operator, prin contractul de delegare a gestiunii serviciului. Preşedintele ADI ECO este Daniela Câmpean, preşedinte al CJ Sibiu, iar director executiv este Claudia Iordănescu. Aceasta e relaţia Primăriei Sibiu cu ADI ECO, pe scurt.


 
Plăteşti pentru cât arunci? Nu prea bate ideea

Am spus, se tot vehiculează în public şi oficial ideea că "Plăteşti pentru cât arunci". Sună simplu şi corect: plăteşti cantitatea de gunoi ce o "produci" în casă şi o depui la... gunoi, conform cerinţelor reciclării. Arunci mult, plăteşti mult. Arunci puţin plăteşti puţin. Reciclezi ca la carte, eşti RECOMPENSAT, ca şi alţii să îţi urmeze metoda şi să fie şi ei recompensaţi şi astfel vom avea un Sibiu eco şi reciclat. Corect, nu? Faptul că nu am aflat nicăieri de recompense, doar de penalizări, asta nu e vina mea.

Deci taxarea aşa cum era iniţial, pe locuinţă "proprietate", NU e "plăteşti pentru cât arunci", ci plăteşti pentru că ai o proprietate. Într-o locuinţă pot sta o persoană, două, trei, cinci sau nimeni. Care aruncă mult, puţin sau deloc (în cazul "nimeni") Păi atunci cum plăteşti fix, per locuinţă? S-a motivat că de fapt e vorba de un abonament, că e ca la cablu (???) sau că trece maşina de gunoi prin faţa casei tale (adică e ca şi cum ai plăti abonament la autobuz pentru că e staţia lângă tine), dar nu bate. Efectiv locuinţa nu aruncă, ci locuitorii. Deci NU.

Alţii au oferit varianta simplificată, că plăteşti la numărul de persoane. Deci cine îmi stabileşte mie, ca persoană şi familiei, care e alte persoane, cât arunc? Arunc fix aceeaşi cantitate de gunoi, 12 luni pe an? Produc eu acelaşi gunoi, cantitativ vorbind, ca, să zicem, un copil de 5 ani care şi el e, nu-i aşa, persoană sau ca un pensionar care oricum nu e risipitor şi abia aruncă un sac de gunoi pe zi? Asta apropo de "focusul pe echitate", cum lăuda cineva, pe pagina ADI ECO ideea USR Sibiu de a se taxa pe persoană.

Ca să plătesc cât arunc, trebuie să ştiţi cât arunc. Concret. Da, la case e mai simplu, e fiecare cu pubela lui, la bloc e mai complicat dar, apropo de bloc, cine a scos din ecuaţia asta asociaţiile de proprietari? Şi de ce? Ca să plătesc cât arunc, trebuie o infrastructură care nu e problema mea, ci a celor care au aruncat în public sloganul acesta. Stabiliţi cât am aruncat, ca să plătesc cât arunc: în kilograme, pubele, containere, "clopote" de reciclat.

Da, se mai vorbeşte în ecuaţie şi de "ridicări" şi de "volum"-ul pubelei. Păi, volumul pubelei poate fi unul gol sau unul plin cu o CANTITATE de gunoi. Cine verifică dacă "volumul", la momentul când e colectat, e plin, semi plin, sau deloc? Se poate plăti un volum gol pe post de "plin" doar că este un volum în calcul? Indem e problema numărului de ridicări: e eficient sau tot aşa, se bifează ridicări de unde nu e nimic de ridicat? Departe de mine reaua intenţie sau să acuz pe cineva de incorectitudine, dar nu este doar întrebarea mea, ci a mult mai multor sibieni. Da, ştim cine verifică, teoretic. Dar cât se verifică, practic, acesta? Deci, ca să plăteşti cât arunci, ai nevoie de o infrastructură clară care să-ţi spună CÂT arunci. Punct.

A, mai este acuza că, parcă, avem 50.000 de neplătitori ai taxei de salubrizare. Sună revoltător, dar cum s-a ajuns la numărul acesta? Mai ales în contextul în care există un serviciu de evidenţă a populaţiei care spune clar câţi stau într-o locuinţă şi unde e locuinţa? OK, sunt răi platnici. Ce s-a făcut împotriva lor? Concret? Li s-a transmis un document acolo, că să aibă grijă că dacă mai fentează taxa, vor fi executati silit şi li se va pune poprire pe banii proprii? Nu de alta dar nu suntem în armată, că dacă o comite unul, se dă cu burta de pământ tot plutonul, numa aşa, de aia. Adică să plătească cetăţeanul corect şi pentru cel incorect. Deci nu cred că ar fi un efort deosebit identificarea răilor platnici sau a ne-platnicilor.

 

În loc de concluzie: se poate şi mai bine, din ambele tabere

Ar fi bine ca autorităţile să găsească o soluţie mulţumitoare pentru toate părţile şi mai ales pentru cel care plăteşte. Ar fi bine ca informaţiile să fie concise şi găsite într-un singur loc şi să fie făcute în limba română uzuală, nu şi birocratică, pentru ca fiecare să priceapă exact şi să nu mai întrebe la infinit. Ar fi bine ca fiecare din cei implicaţi să aibă timp să explice sau să pună, tot oficial, întrebări în numele cetăţenilor, nu să aibă reacţii doar când începe lumea să strige pe stradă. Deci o comunicare dincolo de triumfalism, de acuze că "hoţi şi putori" (vorba ziarului aceluia) sau de învinovăţiri la vrac, ci în slujba cetăţeanului şi a comunităţii.

Ar fi bine ca şi cei nemulţumiţi să se organizeze concret, că aşa toţi sunt supăraţi, toţi înjură, toţi îi dau cu "hoţii care" deşi nu aşa rezolvi lucrurile şi să facă presiune pe factorii decidenţi. Că dacă insulţi pe reţele persoane în funcţii, ori nu rezolvi nimic, ori mai rişti şi un proces "pe civil" pentru defăimare. La fel şi cu petiţiile online (că se tot defilează cu ele), nu cred că au o eficienţă în terenul real, decât faptul că eu pot face o ştire cu petiţia care are atâtea semnături şi cam atât. Iar dacă există nereguli, să fie puse pe tapet concret, cu subiect şi predicat, pentru a se acţiona legal şi conform, vorba aia.

OK, sunt bune şi protestele, dar un protest fără solicitări concrete este doar o adunare de nemulţumiţi şi atât.
PS: amuzant e că pe pagina facebook a lui ADI ECO se discuta despre relaţia mea cu "Vă Vedem". Un aspect, pot spune, esenţial în problema noilor tarife pe salubrizare. M-am amuzat şi am râs. Şi mi-a venit ideea să scriu ceva pe tema asta, dar nu acum şi aici. Aşa că închei spunând doar atât: dacă e ceva incorect sau eronat aici, e din cauză că informaţiile sunt foarte împrăştiate, iar cine e în drept să aducă completări sau să corecteze erori, este binevenit. 


comentarii
2 comentarii

Am citit în altă publicație că principiul lansat de Comisia Europeană este "plătești pentru cum arunci". Poate aveți timp să verificați.
Liviu Canciu
14.01.2021 13:31
Platesti pentru cat arunci e aiurea. Se plateste pe nr. de persoane. O persoana nu ppoate produce deseuri cat 4!
16.01.2021 09:45
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia