Tribuna
Greva profesorilor continuă. Negocierile au eșuat din nou
Laura BUCIU
1178 vizualizari
Greva profesorilor continuă. Negocierile au eșuat din nou

Sindicatul Învățământului Preuniversitar Sibiu, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, anunță că și în a doua zi de grevă, 23 mai 2023, a înregistrat același procent de 95% unități de învățământ de pe raza județului Sibiu în grevă generală.

În județul Sibiu doar la Liceul Tehnologic Construcții și Arhitectură Carol I Sibiu, la Școala Gimnazială Păuca și la Școala Gimnazială Râu Sadului nu a fost grevă. De asemenea se menține numărul membrilor de sindicat în grevă respectiv 85% din total membri ai SIP Sibiu.

„ Azi, 23 mai 2023 am asistat la o premieră în ceea ce privește parteneriatul social. Primul ministru a chemat la întâlnire singurele două entități care, nu știm din ce motive arată că s-ar opune grevei din învățământ. Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM) cităm: „Marți, 23 mai a.c., Guvernul a publicat în agendă, afirmând că la ora 11:00 se vor desfășura consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi, în contextul grevei generale din învățământ. Asociațiile de elevi din țară nu au fost invitate la consultări, Guvernul mințind astfel în agenda sa de astăzi. Considerăm că această minciună vine în scopul de a denatura opinia publică cu privire la grevă, lucru încercat de Guvern în mod repetat în ultimele zile. Guvernanții își doresc să se folosească de copii, sub pretextul examenelor naționale, pentru a antagoniza greviștii și a duce la oprirea grevei” „Ne bucurăm că profesorii noștri au pus în final piciorul în prag și că nu se mai lasă batjocoriți de Guvern. Considerăm oferta propusă la negocieri de către Guvern una penibilă și salutăm decizia profesorilor de a nu o accepta. Suntem solidari cu profesorii noștri și îi încurajăm să nu oprească greva până când nu vor primi un răspuns la toate solicitările lor. Ne dorim profesori bine plătiți, care pot trăi decent din salariul lor. Manipularea exercitată de Guvern trebuie oprită de urgență, pentru că nu profesorii greviști sunt problema, ci Guvernul! Solicităm Guvernului să oprească manipularea cu privire la grevă!”

 

Ciucă: „Solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar că soluția nu este greva”

 

Greva generală a profesorilor este departe de a se fi încheiat. Aceasta va continua și miercuri, pentru a treia zi consecutiv. Negocierile cu sindicatele au eșuat din nou. Cu toate acestea, premierul Nicolae Ciucă a spus, după consultările cu reprezentanții elevilor și părinților, că solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar că soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele naționale.

„Am susținut, încă de la început, că elevii și părinții nu trebuie să fie afectați de greva din educație și că trebuie să le garantăm continuarea procesului educațional. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi și o discuție despre situația cu care ne confruntăm zilele acestea. Am repetat că solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar că soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele naționale”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El afirmă că revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie.

„În plus, ordonanţa cu măsurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanţi şi cei care predau în zone defavorizate vor intra în şedinţa de guvern de vineri. Am făcut apel la cei prezenți astăzi la întâlnirea de la guvern să susțină demersurile noastre pentru a debloca această situație. Reiterez disponibilitatea mea și a întregului aparat guvernamental la dialog, oricât va fi nevoie. Cred în continuare că doar comunicarea susținută și colaborarea sunt căile prin care putem să depășim situația creată”, încheie Ciucă.

 

Sindicalist: „Oferta este inacceptabilă”

 

Greva va dura atâta vreme cât hotărăsc profesorii, spune Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație. El precizează că în timpul grevei profesorii nu vor desfășura niciun fel de activitate, implicit neîncheierea mediilor elevilor.

„Nu va desfășura niciun fel de activitate. Asta implică din start și neîncheierea mediilor elevilor. Nu am fost chemați la negocieri. (...) Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru. Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălțimea așteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei. După mine, dacă ar putea să înceteze chiar azi greva ar fi în regulă, dar cu condiția să existe o ofertă clară, acceptată de colegii noștri. În momentul de față nu există decât varianta unor bonusuri pentru colegii debutanți și cei care lucrează în zone defavorizate. În momentul de față oferta este inacceptabilă”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație.

El a explicat ce înseamnă o „ofertă acceptabilă”.

„Dacă vor să dea un semn de încredere ar exista câteva elemente. În pachetul legislativ, pe proiectul legii învățământului preuniversitar ar fi trebuit să prindă exact acel salariu debutantului să fie salariul mediu brut pe economie. Se poate discuta de o creștere salarială până la apariția legii salarizării unitare, care să acopere rata inflației. Le-am spus tranșant, cel puțin 4000 de lei”, adaugă liderul de sindicat.

Întrebat care este reacția în condițiile în care guvernanții afirmă că România riscă să depășească deficitul bugetar, Marius Nistor a spus: „Ați auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanților în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieșit dascălii în stradă în permanență am vorbit de deficit, de criză sau de alte evenimente neplăcute și ni s-a spus să așteptăm. Nu mai putem aștepta. Așa cum am înțeles că apărarea și sănătatea sunt prioritare, așa și educația trebuie să fie prioritate. (...) Suntem dispuși la negociere”.

 

Elev: „Ne dorim să revenim la cursuri”

 

Președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Miruna Croitoru, spune că elevii își doresc ca greva din Educație să se încheie cât mai curând și că, asemenea profesorilor, elevii își pierd din ce în ce mai mult încrederea în sistem.

Este o situație care ne dezavantajează pe toți, susține Miruna Croitoru, referindu-se la greva declanșată de sindicatele din învățământul preuniversitar.

„Ne-am dori ca toată această situație să se încheie cât mai devreme, ba chiar să se încheie săptămâna aceasta, astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni. CNE mereu a susținut toate revendicările cu care sindicatele vin pentru că atunci când vorbim despre o salarizare corespunzătoare vorbim și despre o creștere a calității”, a spus Miruna Croitoru la finalul întâlnirii avute marți la Guvern.

Ea susține că elevii își pierd încrederea în sistem.

„În momentul în care sindicatele au anunțat că nu mai au încredere în sistem și că și-au pierdut încrederea, ne punem întrebarea cum mai pot elevii să aibă încredere în sistem. (...) Pe lângă că venim la școală și nu facem ore sau nu venim la școală deloc sau facem în format hibrid, greva afectează elevii din România pentru că își pierd și ei din ce în ce mai mult încrederea în sistem”, a adăugat președinta CNE.

comentarii
8 comentarii

„Elevii își pierd încrederea în sistem” - LOL
Un cititor
23.05.2023 16:27
Ciucă a călcat pe bec / Vinovat e de eșec !!
Romania educata
23.05.2023 17:03
Notele elevilor trebuiau în mod obligatoriu publicate pe net !
Și astfel, printr-un simplu click, MEDIILE S-AR PUTEA ÎNCHEIA SINGURE !!

Hai că le dăm idei !
La drona e mobile
23.05.2023 17:15
Ca vor conditii de munca mai bune si salarii mai mari, e de inteles. De neinteles e SANTAJUL, presiunea facuta pe copii si parinti! Dece nu fac greva in timpul vacantelor ?? Dece parintii si elevii nu iau atitudine? Este degadant pentru profesia de educator!
Cititescu
23.05.2023 20:11
Nu-i niciun santaj. E un drept al salariatilor sa faca greva!
@Cititescu
24.05.2023 11:56
Ba este santaj pentru ca este inainte de examene, examene pentru care copiii s-au pregatit un an de zile cel putin si acum aveau nevoie cel mai mult de profesori, sa ii pregateasca pentru examene foarte importante pentru viitorul lor. Parintii au platit o gramada pe meditatii , si aici intervine dreptul (incontestabil) la greva al profesorilor. Dar de obligatii le-a spus cineva ca ar exista? De ce sunt nevoie atatea meditatii? Prin actiunea lor arata cat de dedicati sunt meseriei si cat le pasa de copii. Cam ca medicul care inainte de operatie intra in greva, ca are dreptul.
@Cititescu
24.05.2023 17:04
Daca greva nu s-ar face acum, ci s-ar fi facut prin noiembrie, n-ar avea niciun efect! De cand li se spune ca va fi greva generala si n-au luat nicio masura! S-au saturat si profesorii de atata umilinta si marlanie! Sa vada acum parintii ce inseamna un profesor!
@@Cititescu
24.05.2023 19:23
Profesorii sunt platiti din banii parintilor in primul rand, in al doilea rand nu ii obliga nimeni sa accepte haideti in privat unde primiti marire pe baza de evaulare, munciti 8 -10 ore pe zi si aveti 21 zile de concediu, suportati? Pentru o zi de "punte" eu trebuie sa imi iau concediu. Pe langa salariul care il iau domnii profesori au beneficii cu nemiluita, inclusiv o vara intreaga de relaxare. Eu zic sa tineti de greva ca oricum nu obtineti nimic si ne raman banii din salar de pe perioada grevei. Umilinta ar trebui sa vina in primul rand de la meditatiile care se dau copiilor pentru a lua nota mare la examene,sau nu?
@@@Cititescu
25.05.2023 14:27
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA