Tribuna
PNL
Grevă generală. Sanitas: "Personalul TESA și moașele, scăderi salariale între 900 și 1.200 de lei". Ministrul Sănătăţii: "Ipocrizie. Putem găsi soluţii!"
Rareș BIŢU
2090 vizualizari
Grevă generală. Sanitas:

Nemulţumiţi de regulamentul de sporuri şi de legea salarizării, sindicaliştii din Sănătate anunţă că declanşează o grevă generală. Ei spun că salariile nu sunt pe măsura speranţelor medicilor şi asistenţilor medicali. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, crede că pot fi găsite soluţii şi că ar fi o ipocrizie ca cei de la Sanitas să facă grevă generală.  

  • „Aceste salarii nu sunt salarii mici. Dacă nu sunt scăderi de venituri, nu cred că sunt motive pentru greva generală, ar fi o ipocrizie pentru cei de la Sanitas să declanșeze greva. Putem discuta și putem găsi soluții. Știu că sunt nemulțumiți de aplicarea sporurilor, dar acel 30% trebuie respectat. Veniturile nete nu scad, ne raportăm la luna ianuarie, februarie a anului 2018. Veniturile nete cresc”, a spus Sorina Pintea.
  • „Să nu uităm că se pot acorda sporuri din veniturile proprii ale spitalelor. Acest lucru poate fi realizat prin management performant”, a adăugat ea.

Ministrul Sănătăţii a explicat că spitalele pot oferi servicii medicale la cerere – serivicii suplimentare pe radiologie, consultații în laborator – din care pot fi plătite cheltuieli de personal.
De cealaltă parte, sindicaliştii de la Sanitas spun că personalul TESA și moașele vor avea scăderi salariale cuprinse între 900 și 1.200 de lei.
Privite prin ochii ministrului Sănătăţii, lucrurile se văd diferit: 

  • "Pentru personalul TESA se mențin sporurile din ianuarie 2018. Pentru celelalte categorii de personal sunt discuții, plus modificarea OUG 91, dar nu scad veniturile nete", a spus Sorina Pintea.
  • „Nu am înțeles de ce s-a stabilit un calendar al pichetărilor, al grevelor, pentru că nu am discutat pe fiecare categorie în parte. E adevărat, noi am spus ca vom avea grijă de medici, pentru că avem nevoie de medici pentru un act medical de calitate. Avem nevoie de tot personalul medical, dar de la bun început s-a stabilit 2022 (creșterea salariului la nivelul anului 2022, n.r.) pentru medici și asistenți, iar pentru restul progresiv”, a adăugat ministrul.

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii au decis luni, în unanimitate, să declanşeze o grevă generală din cauza regulamentului de sporuri şi a legii salarizării. 

Patru zile de proteste şi miting cu 20.000 de participanţi

Conform procedurilor, protestul va începe cu patru zile de pichetări, care vor avea loc pe 22, 24, 27 și 29 martie la sediile ministerelor Sănătății, Muncii, Finanțelor, dar și la sediul PSD.
Digi 24 a anunţat că în aprilie va avea loc un miting la care vor participa arpoximativ 20.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia