Continental
Tribuna
Grade multe, clienţi puţini în Piaţa Cibin
Ana Maria MĂTUŞOIU
1565 vizualizari
Grade multe, clienţi puţini în Piaţa Cibin
La temperaturi de peste 30 de grade, comercianţilor din Piaţa Cibin le merge mai greu decât în alte perioade. Sunt la locul de muncă, lipiţi de tarabele cu legume şi fructe, dar duc lipsă de clienţi, care - spun negustorii - fie sunt plecaţi în concedii, fie nu au bani, fie nu ies din casă din cauza caniculei.

Ieri, la orele amiezii, în jur de o sută de oameni, cu tot cu comercianţi, se aflau în Piaţa Cibin. Câţiva la terasele amplasate în dreapta şi în stânga intrării în piaţă, alţii mişunau printre tarabe, cumpărând ori cântărind ofertele.

De la căldură se strică marfa

În piaţă, ca şi până acum, predomină de la un capăt la altul fructele şi legumele. Ideale şi, totodată, indicate pentru această perioadă caniculară, fructele şi legumele diferă de la un comerciant la altul. Atât la preţ, cât şi la calitate. Dacă la una dintre tarabe un kilogram de piersici costă 4,5 lei, la câţiva paşi le găsim la 4 lei. Se observă, însă, cu ochiul liber calitatea fructului, iar oamenii cumpără în funcţie de posibilităţi. Cu legumele e la fel. Roşile, ardeii şi vinetele se vând cel mai bine, dar nici aşa nu sunt comercianţii mulţumiţi. În spatele unei tejghele, un bărbat şi o femeie numără bani. Fac socoteală la marfa pe care au vândut-o şi un îndelung oftat e semn că lucrurile nu au mers tocmai bine. "Sunt zile când ne merge bine şi zile când, uite, nu facem bani să ne plătim masa", zice Gheorghe. În fiecare dimineaţă, cei doi se trezesc şi vin la piaţă, de la 7. De câteva zile, nu se bucură însă, de nimic. Nu au nici clienţi pe măsură şi, pe deasupra, legumele se strică din cauza căldurii. "Uite! Uite cum arată ardeiul şi hreanul!", strigă bărbatul, în vreme ce ridică un ardei şi o legătură de hrean. Gheorghe şi soţia sa nu sunt singurii nemulţumiţi. Dacă cei doi puneau lipsa clienţilor pe seama concediilor, o altă femeie, trecută de vârsta a doua, spune, pur şi simplu, că oamenii nu au bani. "Vindem, mamaie! Vindem aşa şi aşa", spune femeia. Iar dacă vânzările merg mai prost decât se aşteaptă, mai micşorează preţul. "Aşa e piaţa. Dacă nu te dai după ea, nu merge", e convinsă femeia. Căldura - spune ea - e cel mai periculos duşman. Are o umbrelă mare care să îi protejeze marfa de razele soarelui, dar femeia spune că stă acolo degeaba, căci toată căldura trece prin ea. "Vai, mamă de noi! Căl­durile ăstea ne omoară!", se vaită vânzătoarea.

De cinci decenii oamenii cumpără de la ea

Nici Ilenei nu îi merge ca în alţi ani, dar nu se vaită, căci are în jur de 40-50 de clienţi pe zi. Îi pare rău doar pentru faptul că toată munca ei s-a dus pe apa sâmbetei după ploile care au căzut în ultima vreme. "Ce să mai facem, mamaie? Ne-a bătut grindina. Ne-a făcut praf!", spune cu amar femeia. Şi totuşi, aici, la micuţa ei tejghea, găseşte puterea să zâmbească fiecărui client în parte, chit că vrea să cumpere ori doar să compare preţurile. Căldura nu i se mai pare ieşită din comun, şi nici faptul că pe o astfel de vreme are doar câţiva clienţi. Şi asta pentru că vine de 50 de ani din Slatina cu marfa să o vândă în Sibiu, la Piaţa Cibin. "Mamaie, de cinci decenii vin. În acelaşi loc, la aceeaşi masă. Nu le schimb".
Canicula nu ajută comercianţii care îşi vând marfa în Piaţa Cibin, dar nici nu-i descurajează. În fiecare zi, de la cinci-şase dimineaţa, fiecare îşi ocupă locul la tejghea şi îşi aşteaptă clienţii. Pentru a-şi vinde marfa, unii mai fac şi oferte.

comentarii
2 comentarii

bietii vanzatori.
david
14.08.2014 07:41
Vanzatorii se vaita , dar de Taranu care a muncit adevarat ptr acest Fruct sau Leguma nu scrieti nimic ?
Goguta
14.08.2014 22:47
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia