Tribuna
Gheorghe Lazăr va fi comemorat sâmbătă în Piața Mare din Sibiu
Gheorghe Lazăr va fi comemorat sâmbătă în Piața Mare din Sibiu

În cadrul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, Muzeul Național Brukenthal, în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu și Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu va organiza o ceremonie de comemorare ce va avea loc sâmbătă, 16 septembrie 2023, de ora 12, în fața statuii lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare din Sibiu.

Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 (sau conform altor surse, la 9 ianuarie 1782), la Avrig, județul Sibiu, fiind al şaselea copil al unei familii de ţărani, Gheorghe şi Maria Lăzăroaie. A fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal, care i-a remarcat aptitudinea pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe şi îl va sprijini în acest proces.

A început şcoala târziu, între anii 1791 şi 1798, fiind elevul „şcolii normaliceşti” din satul natal.

În toamna anului 1798, la îndemnul învăţătorului său, Ioan Barac, de care îl va lega o strânsă prietenie, se înscrie în prima clasă a ciclului de gramatică a Liceului academic din Cluj (Şcoala Piaristă), unde va fi declarat „eminent” la toate materiile. Se înscrie apoi la facultate, în 1801, la studii juridice şi filosofice, pe care o absolvă în anul 1806. Pe perioada facultăţii, locuise la Cluj în camere sărăcăcioase, iar pentru a se întreţine se angajase ca preceptor la familia lui Gyulay Kuhn.

Interesant este faptul că în anul 1805, Nicolae Huţovici, preşedintele consistoriului românilor neuniţi din Transilvania, aflând despre rezultatele sale strălucite la învăţătură, îl recomanda printr-o adresă Cancelariei guberniale de la Cluj, pe tânărul student în ultimul an, pentru a-i fi acordată o bursă de 200 de florini anual, pentru a fi trimis la studii teologice la Universitatea de la Viena, în vederea ocupării postului de episcop al neuniţilor din Transilvania, care era vacant de mai bine de zece ani.

În 1807 începe studiul la Viena, în perioada studenţiei lucrând ca topograf pentru Napoleon I. După finalizarea studiilor, în 1811, Gheorghe Lazăr, se reîntoarce la Sibiu, fiind hirotonisit arhidiacon și fiind încadrat la Școala teologică ortodoxă.

A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și chiar un manual de pedagogie, dar, din nefericire, a intrat în conflict cu episcopul Vasile Moga care, fiind un adept al învățământului în limba slavonă, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română.

La finalul anului 1815, în urma unei anchete disciplinare, guvernatorul Transilvaniei l-a destituit pe Gheorghe Lazăr din funcție, punându-l sub supravegherea autorităților polițienești.

Ca urmare, un an mai târziu, Gheorghe Lazăr se stabileşte la București, unde și-a câștigat existența mai întâi ca profesor particular. A fost profesor al nepoţilor banului Grigore Ghica şi a lucrat ca inginer topograf pe moşia banului Constantin Bălăceanu. În paralel, a lucrat la un plan de organizare a şcolii româneşti, de la şcoala primară, până la învăţământul universitar, plan pe care îl va prezenta personal în Divanul cel mare al ţării, în faţa domnitorului.

Gheorghe Lazăr se manifestă puternic ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil la acea vreme, în „limba maicii sale”, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă.

Lazăr a fost puternic sprijinit în ideea sa de luminaţii boieri Iordache Golescu și Iancu Văcărescu, cât şi de “eforul şcoalelor”, Constantin Bălăceanu.

La 24 martie 1818, după obținerea aprobării pentru înființarea școlii românești, aceasta și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava, elevii săi fiind, pentru început, băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, în timp ce copiii boierilor frecventau în continuare școala grecească. Noua instituție a devenit, în anii următori, unul dintre cei mai importanţi piloni ai consolidării și răspândirii culturii românești. Demne de remarcat sunt numele primilor absolvenţi ai şcolii de la Sfântul Sava: Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Simion Marcovici și alții.

Cursurile pe care le-a ținut Gheorghe Lazăr, în limba română, în timp ce limba greacă părea să fie apreciată de clasele sociale superioare, au produs o puternică impresie în epocă. În plus, în vremea în care cartea era o raritate și, de multe ori, în limbi necunoscute de popor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români. A scris manuale precum “Aritmetica matematicească” şi “Trigonometria cea dreaptă” care au însemnat introducerea termenilor tehnici în limba română, fiind cel care a reuşit introducerea în limba română a noţiunilor de adunare, scădere, înmulţire, împărţire, triunghi, sinus, cosinus, la şcoala lui Lazăr fiind predată, pentru prima dată, filosofie în limba română, disciplină studiată până atunci numai în slavonă sau greacă.

În perioada Revoluției din anul 1821, Gheorghe Lazăr și elevii săi au trecut de partea lui Tudor Vladimirescu, ajutând la fortificarea taberei de la Cotroceni și învățându-i pe panduri să mânuiască armele și să se apere. Documentele vremii atestă şi activitatea inginerească a dascălului, concretizată prin unele din lucrările sale rămase nu numai în București: ridicarea topografică a Moșiei Obislavu (Dâmbovița) sau a Moșiei Fântânele (Prahova).

Colaborarea cu revoluționarii i-a atras lui Gheorghe Lazăr persecuții din partea autorităților, el se întoarce bolnav în satul natal, Avrig, unde trece la Domnul, la 17 septembrie 1823, la doar 44 de ani, fiind înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, în imediata vecinătate a casei natale.

Ca o recunoaștere a activității sale meritorii pentru învăţământul în limba română, în multe localități din România au fost amplasate statui ale lui Gheorghe Lazăr.

În anul 1864, elevul său, contele Scarlat H. Rosetti, mare proprietar de terenuri, a ridicat primul monument dedicat personalității lui Gheorghe Lazăr, în curtea bisericii răsăritene ortodoxe din Avrig.

În anul 1886, în Piața Universității din Bucureşti, a fost amplasată o impunătoare statuie care readuce în memoria tuturor întreaga sa operă dedicată identității românești.

Tot în Avrig, în centrul localității, a fost instalat, ulterior, un bust dedicat marelui înaintaș, conceput cu mare putere de expresie de sculptorul Cornel Medrea. Și la Sibiu, în fața palatului ASTRA, se află un bust al lui Gheorghe Lazăr și în timpul comunismului a fost amplasată o statuie realizată de Radu Aftenie în Piața Mare, statuie ce va fi dezvelita duminică 17 septembrie 2023 la Avrig. Cu prilejul lucrărilor efectuate în Piața Mare din Sibiu în anul 2006 sculptorul Radu Aftenie a realizat o altă statuie ce se regăsește și astăzi.

În semn de prețuire pentru fondatorul învățământului în limba națională, mai multe instituții de învățământ poartă numele lui Gheorghe Lazăr, printre care: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu (fostul liceu al iezuiților), Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București (întemeiat sub acest nume în anul 1860), Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca şi altele.

În anul 1923, la împlinirea a 100 ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, autoritățile de atunci, membrii guvernului și instituțiile de învățământ de toate gradele au organizat o comemorare festivă.

În anul 1973, UNESCO a comemorat 150 de ani de la moartea dascălului din Avrig, aducându-se în prim plan activitatea, viața și opera unuia dintre cei mai prestigioși îndrumători ai culturii române.

Puţină lume ştie că Gheorghe Lazăr a fost şi primul inginer cadastral (hotarnic) român şi că a pus bazele limbii române ştiinţifice şi tehnice, în toate domeniile. Gheorghe Lazăr este transilvăneanul care a oprit prăbuşirea naţiei sale, a românimii din vechiul teritoriu al Daciei-Romane şi a dat un nou imbold culturii şi civilizaţiei româneşti, nu întâmplător fiind numit „voievodul culturii româneşti”.

Data sa de naştere, 5 iunie, a fost aleasă drept Ziua Învățătorului, proiectul de lege privind instituirea acestei sărbători fiind adoptat la 9 octombrie 2007. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea având un caracter educațional, național, apolitic și cultural.






comentarii
23 comentarii

Comemorarea va fi la statuia baronului ?
Till Eulenspiegel
14.09.2023 19:40
trebuie sa iimultumiti baronului ca la trimis la scoli si a scapat romania de analfabeti puneti statuiele una langa cealalta sa fie mai aproape fiul linga tata.
bp
15.09.2023 08:56
Comemorarea s-ar face in locul din care s-a dezafectat statuia lui G.Lazar?
Costica R.
15.09.2023 09:59
Cu toată osârdia lui Lazăr, cel plecat din Avrig, în 1910 erau mai multe școli românești în Austro-Ungaria, decât în România ...
Fumi Nosavan
15.09.2023 13:42
Ce-ai fumat Pisti bace? Damfurile tale de prostie parca amintesc de vremurile cand ungurii se cacau pe ei sub cizma bolsevica a lui Bela Kun. De atunci pastrezi ranchiuna asta impotriva romanilor care v-au eliberat?
Fumi Nefumi tot prost gramada ai ramas.
15.09.2023 22:12
E de așteptat ca Habsburgii să aibă realizări culturale mai mari.

Cine e mai tare : Mozart ? Sau Barbu Lăutaru ??
16.09.2023 09:41
Lasa Horty, ca nimeni nu are lucrare in piatra cum este dantelaria de pe Biserica Trei Ierarhi din Iasi si Coloana Infinitului nu este sculptata de Bela Bartok. Poate nu stii, dar nu Franz Joseph a scris Luceafarul. Mai canta pe la alta masa, lautare.
@ 09:41
16.09.2023 09:56
Fapt este că în Austro-Ungaria erau 2800 de școli românești , iar în Vechiul Regat ( vechi din 1881 ) nu erau decât 2600 .
16.09.2023 10:46
Cum adică, ,, boieri luminați,, ?

Existau și ,,boieri întunericiți,, ??
16.09.2023 11:07
Lasa propaganda Horty, lasa propaganda bozgoreasca.

Vorbesti de numarul de scoli dar nu spui ca in proportie de 90% erau scoli confesionale Greco-Catolice. Cu alte cuvinte, nenorocitii austro-hunguri ii lasau pe romani la scoala daca ISI LEPADAU CREDINTA. La fel ca in orice alt aspect social erau conditionati de asimilare. Aveau dreptul sa detina pamant daca isi maghiarizau numele si treceau la Catolicism. Asa ati facut si cu Secuii, care au disparut din istorie ca neam, exterminati de bozgorii impotriva carora au luptat. Daca se declara hunguri, le dati voie sa traiasca.
Nu ma mir ca umblati cu jumatati de adevar, prajiturele otravite si fapte criminale mascate in binefaceri. Javre ordinare si curve ati fost dintotdeauna. Mincinosi si imputiti.

Inca mai stim cum Bukow a daramat sute de biserici cu tunul si zeci de sate s-au mutat peste noapte in Regat, pentru a-si pastra credinta si a nu fi omorati de binefacatorii hunguri si haustrieci.

Asta in timp ce Romanii din Viena au ridicat in Budapesta primul pod peste Dunare, Academia Comerciala, Teatrul National, Conservatorul, Institutul Orbilor, chiar si Academia Maghiara a fost ridicata de romani.

Asa ca lasa Horty aburelile hunguriste despre cultura, ca daca nu erau romanii poate si astazi treceati Dunarea cu bacul si studiati muzica in fata cortului. Teatru degeaba v-am facut, ca oricum va dati in spectacol pe oriunde sunteti.

Natie de nenorociti specializati in crime si jafuri, ati furat de pe la toti vecinii. Si de la Sarbi, si de la Cehi, si de la Polonezi si de la noi. Dar tupeul jegos de a sustine ca aveti nu stiu ce cultura este pur si simplu incredibil.
@ Horty
16.09.2023 13:30
În 1907, 11.00 de țărani români au fost împușcați, iar colibele lor , demolate cu artileria.

În acest timp, mărginenii din zona Sibiului aveau peste 1 milion de oi...
16.09.2023 13:53
Bibliografie obligatorie pentru Valachicus Analphabetus :
,,Răscoala ,, de Liviu Rebreanu
,,Desculț,, de Zaharia Stancu
,,Arendașul român,, de I.L.Caragiale

De vizionat și tabloul ,,1907,, de Octav Băncilă
16.09.2023 14:05
Igen, igen ma Gyula. Bine vorbit cu Alphabetus. Vlahii asta nu vreau sa dam la noi nici Ardealul nici milion de oi. Eu mers la romani margineni spus dai o sute de oi, daca nu luat Ardeal. Mie daca dat o sute, eu nu mai trebuie altceva, dar nu dat nimic oi, dat numai picior in cur.
Spune la el cum este oile noastre, si castel nostru si pamant nostru si noi venit aici demult si ei nu vrut asculta la mine. Eu plange la europa ca romani rau nu dat Ardeal la mine si margineni rau nu dat oi la mine. Nici branza nu vrut sa dea, margineni rau.
Arpad a la cortus
16.09.2023 18:19
Muzeul e-n toate/E-n cele ce sunt/
Si-n cele ce maine vor rade la soare/
George Lesnea Cosmarescu
16.09.2023 20:34
o tara se cunoaste dupa drumuri si rase de animale create singura rasa recunoscuta este gat golas de transilvania si asta e pe cale de disparitie
bp
17.09.2023 10:07
Binefacerile ungurilor din timpul ocuparii Ardealului de Nord.

Povestea unui orfan, devenit academician: Mi-au împușcat părinții în cap

Tragedia din familia lui Octavian Lazăr Cosma este de nedescris. Pe vremea când Octavian avea doar 7 ani, părinții lui au fost împușcați în cap de unguri. Mama, pentru că mai mișca, i-au tăiat gâtul cu baioneta.

Se întâmpla în septembrie 1940, în Transilvania de Nord Vest, sub ocupație hortystă. Pentru că tatăl lui Octavian Cosma era directorul școlii românești din Treznea (Sălaj), ungurii erau pregățiți să-l omoare. Mama, pentru că nu a vrut să-l părăsească pe Cosma, a avut aceeași soartă. Copiii au fost salvați de bunică, refuzând să fie duși, în orfelinat, la Budapesta.

Pe atunci, tânărul Octavian, împreună cu sora sa, a plecat în pribegie. Orfan de părinți, a făcut școala la Blaj, ca apoi, să ajungă, unul dintre cei mai mari muzicologi ai României, apoi academician, cu peste 60 de cărți, editate.

Un interviu extraordinar cu academicianul Octavian Lazăr Cosma, la onorabila vârstă de 92 de ani, martor ocular al ororilor hortyste.

Detalii pe ActiveNews.ro
Alte stiri
18.09.2023 13:52
In decembrie 1989, peste 1.000 de romani au fost ciuruiti de catre Armata . Au fost impuscati in cap . Numai la Sibiu au fost asasinati peste 100 .
18.09.2023 22:30
La revolutie romanii au fost omorati de catre comunistii hunguri si rusi infiltrati in securitate. Ei au dat ordinele. Jegurile de Lazlo Tokes, Soros si Silviu Bruckner au fost in spatele uciderii romanilor la revolutie. Hoardele de ucigasi. Cultura cutitului in gat si a dansului in jurul cortului.
Propaganda iredentista hungureasca
19.09.2023 07:41
Gheorghe Lazar ...dadea meditatii ?? caci asta inseamna sa fi ,,profesor particular,, !!
Macapagals Impromptu Speech
19.09.2023 17:11
Citesc comentariile si chiar nu ma mir de ce aceasta tara este asa in urmă fata de alte tari.
Prosteala
20.09.2023 10:19
Lazăr cel Plecat din Avrig ar avea de ce să se mire, să se uimească ...
20.09.2023 14:18
ucigasi dela revolutie erau romani numai ei erau oameni de incredere a lui Ceausescu si aveau dreptul sa fie securisti si militeni .
bp
25.09.2023 13:19
Armata a ciuruit 1000 de inși ,ce-i drept, ! Da, dar a făcut asta cu mult calm,,,sine ira et studio ,, spre deosebire de horthyști !! Asta-i o mare diferență !!
28.09.2023 16:34
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA