Gheorghe Lazăr – 200

Acasa >

Articol

Ctitor al școlii românești, Gheorghe Lazăr a fost comemorat, luni, 18 septembrie 2023, la Colegiul Național „Gh. Lazăr”, al cărui patron spiritual este. În semn de prețuire și respect față de contribuția esențială a acestuia la întemeierea învățământului românesc, a fost organizat un Simpozion la care au fost invitate personalități ale culturii sibiene de azi. Prof. dr. Gabriel Octavian Negrea, directorul Colegiului, prof. Gabriela Săndulescu, director adjunct al Colegiului, au rostit Cuvântul de bun-venit care a însuflețit asistența. Au fost susținute apoi trei conferințe despre cel pe care Nicolae Iorga l-a supranumit „cel dintâi învățător de ideal național”. Domnul prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, a vorbit elevilor și profesorilor despre viața lui Gheorghe Lazăr, dar și despre contribuția pe care a avut-o la crearea limbajului matematic la începutul secolului al XIX-lea. Invocând o listă de termeni din matematică, algebră și geometrie, a stârnit curiozitatea reîntoarcerii la sursele dintâi ale acestei discipline în școala românească. În conferința sa, doamna conf. univ. dr. Ioana-Narcisa Crețu a marcat, concis și într-un stil pedagogic inconfundabil, câteva observații despre activitatea ilustrului cărturar din perioada iluministă. Un moment deosebit l-a constituit prelegerea domnului Cosmin-Crăciun Cruciat, autor al cărții Istoria Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu de la origini până în anul 2017. A fost prezentată istoria de peste 300 de ani a prestigioasei instituții școlare din Sibiu, de la primele încercări (din 1692 și până astăzi). În cuvântul său, autorul a insistat asupra rolului școlii în viața comunității, dar și asupra necesității de a duce mai departe prestigiul școlii. Foarte interesante și captivante au fost informațiile (mai puțin cunoscute de publicul larg) despre numele lui Gh. Lazăr, despre faptul că, la începuturi, elevii se numeau „lazarini”, despre primele spații în care s-a învățat în Sibiu etc. Mesajul către tineri a fost rostit apăsat: Duceți mai departe, cu onoare, spiritul lăzărist!

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Evenimentul, organizat de Catedra de Limba și Literatura Română și de Catedra de Istorie a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, se înscrie în Proiectul educațional „Gheorghe Lazăr – 200”, care va continua în săptămâna dedicată activităților extrașcolare, „Școala Altfel”. Profesorii prezenți la acest simpozion (prof. Daniela Săcelean, consilierul educativ al Colegiului, prof. dr. Maria-Daniela Pănăzan Lorinczi, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, prof. Daniela Rotărescu, prof. Cătălin Dumitru) au reiterat necesitatea readucerii în conștiința elevilor lăzăriști a valorilor pe care ctitorul școlilor românești le-a promovat în mentalul colectiv al vremii, dar și al urmașilor care l-au înțeles mai bine și i-au apreciat eforturile depuse.

Parafrazându-l pe Ion Heliade Rădulescu, cel care credea că „de la Blaj a răsărit soarele românilor”, putem spune că manifestările din acest an dedicate ilustrului cărturar se înscriu sub genericul: „Și de la Sibiu și Avrig a răsărit soarele românilor”. Iar acest lucru i se datorează, fără nicio îndoială, lui Gheorghe Lazăr.

La 200 de ani de la moarte, glorie eternă Întemeietorului!

 Custom Image Custom Image Custom Image

 

19 septembrie 2023 la 13:48

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 45 minute
„Operațiunea flotant” sau cum să faci baie gratis la Ocna Sibiului
Practica solicitării vizei de flotant pentru a-ți putea înscrie copilul la o altă școală decât cea de care...
Actualitate
4 min de citit
acum 6 ore
Până la alegeri va fi urât. Şi de alegeri la fel. Nu doar meteorologic vorbind
Scriam fix cu o săptămână în urmă că "După alegeri va fi urât. Chiar şi meteorologic vorbind". Aşa...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Miriuță, după înfrângerea de pe ”Municipal”: ”Puteam scoate mai mult dacă eram mai atenți”. Acuză că l-au înjurat spectatorii…
Antrenorul echipei ieșene, Vasile Miriuță, a recunoscut, la final, în conferința de presă, că echipa sa ar fi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Stoichiță a venit să-l vadă pe Ianis Stoica. ”Poate îi vine mintea la cap!” Internaționalul de tineret a avut ceva probleme medicale
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a declarat, în conferința de presă de după finalul meciului cu CSM Poli...
Actualitate
2 min de citit