Tribuna
Geamuri termopan la clădirea Primăriei Sibiu din Piața Mare. Municipalitatea vrea să reducă pierderile de căldură
Geamuri termopan la clădirea Primăriei Sibiu din Piața Mare. Municipalitatea vrea să reducă pierderile de căldură

Una dintre cele mai cunoscute și importante clădiri din centrul istoric al Sibiului, sediul Primăriei Municipiului Sibiu, ar putea avea geamuri termopan, dacă Consiliul Local va vota joi un proiect de hotărâre propus de primarul Astrid Fodor.

Tocul original de lemn al ferestrelor urmează să fie păstrat și restaurat pentru a nu afecta fațada clădirii, iar în interior vor fi montate geamuri termopan cu lemn stratificat.

„Clădirea Primăriei Sibiu este emblematică pentru Municipiul Sibiu, dar şi pentru arhitectura Ardealului. Este construită în formă de potcoavă şi este formată din subsol, parter, ouă etaje şi un spaţi u mansardat. Decoraţia faţadelor este una eclectică, tip Secession, foarte bogată. La nivelul parterului, pe faţada dinspre Piaţa Mare, sunt aplicaţi pilaştrii susţinuţi de soclu înalt şi având capiteluri cu decoraţie eclectică. Imobilul este inclus în lista monumentelor istorice aparţinând Patrimoniul cultural naţional al României (233 SB-ll-m-A-12067). Tâmplăria ferestrelor (din lemn, cu geamuri duble), neschimbată cu ocazia reparaţiilor din 2006, nu mai corespunde din punct de vedere al protecţiei termice, fiind un factor determinant în cuantumul pierderilor de energie a clădirii”, este menționat în proiectul de hotărâre.

Tâmplăria actuală este degradată, nu se mai închide etanș, are dificultăţi la închidere şi deschidere și cauzează pierderi importante de căldură, curenţi de aer şi o poluare fonică mai accentuată.

Proiectul vizează restaurarea tâmplăriei exterioare şi înlocuirea cercevelei interioare existente cu o cercevea nouă, din lemn stratificat. Pe interior se vor monta în locul sticlei simple un geam dublu termoizolant, tocul ferestrei se va păstra cel original şi se va restaura la faţa locului.

„Realizarea obiectivului se va concretiza într-o serie de avantaje socio-economice, precum: realizarea unui confort termic pentru angajaţi şi vizitatori, prin etanşarea tâmplăriei propuse; creşterea eficienţei energetice a clădirii; păstrarea aspectului exterior iniţial al monumentului istoric”, mai este prevăzut în proiect.

Investiția este estimată la 5.486.241,54 lei cu TVA.

 

comentarii
6 comentarii

NU O SA ARATE FRUMOS. NU MAI SCHIMBATI FATADA O SA ARATE URAT.
SIBIANCA
27.09.2022 13:40
MAI ACUM MULTI ANI LOCUITORII DIN PIATA MARE AU FOST OBLIGATI SA-SI DEA JOS GEMURILE TERMOPAN SI SA LE INLOCUIASCA CU RAME DE LEMN PENTRU A SE PASTRA ASPECTUL VECHI AL PIETEI. NU STIU DACA SI CLADIREA PRIMARIEI ESTE MONUMENT ISTORIC DAR VA DA O NOTA DISCORDANTA PIETEI. SAU MAI SIFONAM NISTE BANI?
ANDREI
27.09.2022 14:27
Montând geamuri termopan ,Primăria demonstrează că nu vrea să arunce bani pe fereastră ...
Erika DeBenedictis
27.09.2022 16:31
Eu propun să treacă în caietul de sarcini, ca un criteriu eliminatoriu, ca firmele participante să aibă numele compus din cuvintele TEHNO și LEMN.
PS: poluare fonică de unde? De la pietoni?!
Doru
27.09.2022 21:37
Poluare fonica de la balamucul omniprezent nu numai sambata si duminica si in tot cursul saptamanii si tot anul.
Lae
27.09.2022 22:34
SC TEHNOLEMN SRL la mai mare!
Mircea
28.09.2022 07:31
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA