Tribuna
Gastronomia introdusă în Strategia de Dezvoltare a județului Sibiu. Daniela Cîmpean: „Susținerea producătorilor locali și a unui stil de viață sănătos se numără printre prioritățile”
Sorana MAIER
647 vizualizari
Gastronomia introdusă în Strategia de Dezvoltare a județului Sibiu. Daniela Cîmpean: „Susținerea producătorilor locali și a unui stil de viață sănătos se numără printre prioritățile”

Gastronomia va fi inclusă în cele șase domenii strategice ale județului Sibiu, iar Consiliul Județean Sibiu va crea un compartiment special, de dezvoltare durabilă pentru sprijinul producătorilor locali și va elabora două documente, un manual al IMM-urilor în gastronomia locală și un ghid pentru stil de viață sănătos.

Definită ca studiul relației dintre cultură și mâncare, gastronomia, una dintre cele mai importante componente de dezvoltare a județului, a fost introdusă în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu, prin aprobarea unei hotărâri de către consilierii județeni. Aceste modificări vin ca rezultat al proiectului EUREGA Interreg Europe, în care Consiliul Județean Sibiu a fost partener alături de alte regiuni din Europa, care aspiră sau au deținut titlul de Regiune Gastronomică Europeană, din țări precum: Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Grecia și Ungaria.

„Introducerea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu este un pas firesc după titlul deținut anul trecut, gastronomia locală fiind atât la nivel național, cât și european un atu pe care putem miza în dezvoltarea economică a județului. În plus, susținerea producătorilor locali și a unui stil de viață sănătos se numără printre prioritățile asumate”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

 

Noile modificări aduse Strategiei de dezvoltare a județului Sibiu au fost direct corelate cu obiectivul proiectului, prin care Consiliul Județean Sibiu și-a propus să îmbunătățească politicile publice actuale. În acest sens au fost modificate șase domenii importante din cadrul strategiei, cum ar fi: dezvoltarea economică, agricultura și dezvoltarea rurală, turismul, educația, sănătatea, mediul înconjurător, dar și capacitatea instituțională, fiind introdus și un nou capitol dedicat Gastronomiei.

 

Compartiment special dedicat

 

Totodată, a fost aprobat și Planul de Acțiune pentru acest lucru.

Consiliul Județean a prevăzut înființarea unui nou compartiment – Dezvoltare durabilă – care va avea ca scop identificarea, promovarea și asistența IMM-urilor locale și a start-up-urilor, precum și realizarea unor acțiuni de comunicare și diseminare, pentru promovarea gastronomiei locale și implicit a producătorilor din județul Sibiu:

Vor fi realizate două documente suport pentru noul compartiment, și nu numai, care vor contribui direct la promovarea consumului local și al unui stil de viață bazat pe alimentație sănătoasă, dar și mișcare, Manualul IMM-urilor în gastronomia locală - care are ca scop creșterea ofertei de produse locale, și Ghidul unui stil de viață sănătos – care are ca scop creșterea cererii de produse locale.

Un alt factor foarte important care va avea de asemenea impact pozitiv asupra dezvoltării județului este introducerea unui nou obiectiv la capitolul Turism, care definește ceea ce înseamnă LOCAL și anume – „teritoriul județului Sibiu și teritoriul cuprins în proximitatea a 75 de km în jurul unei localități.”  

Toate modificările pe care le are în vedere hotărârea Consiliului Județean Sibiu vor avea impact și asupra evenimentelor finanțate de Consiliul Județean Sibiu, prin agenda comunității, culturală, sportivă si de tineret. Ele trebuie să promoveze gastronomia, producătorii locali și consumul de produse locale, ținând cont de cele două documente suport.

 

Parteneri numeroși

 

Etapa de documentare realizată de echipa EUREGA Interreg Europe s-a bazat pe sesiuni de comunicare directă cu factori de interes local, care au fost prezenți inclusiv la schimburile de bune practici realizate de partenerii proiectului din alte țări. Menționăm în acest sens câțiva dintre cei care au contribuit activ în această etapă a proiectului și cărora le mulțumim pentru aportul adus la reușita acestuia: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Complexul Național Muzeal „ASTRA”,  GAL  Mărginimea Sibiului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii" Sibiului, Primăria Rășinari, Grădina Verde, Sibiu Food Hub, Biblioteca Județeană ASTRA, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Hospitality Serol, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara "Terezianum", Pan Medical, Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

 

 

comentarii
2 comentarii

dna cimpan,cum denu ati fost la agapa sefului si a sefei dvs?sau faceti aici ca sa va dea note bune?
adi3
01.06.2020 17:51
Sa precizați cine se ocupa de compartimentul special aprobat ! Vreau și I-O numărul de telefon și numele sa iau legătura cu el ! Pai dc s a făcut etapa de documentare sa ne dea și noua concluziile ! Ca nu credem ! Și ce legătura are spitalul cu asta ca nu pricep ! Rog msi multe detalii !
Un cetatean
02.06.2020 06:10
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia