Tribuna
Garcea, Bulai, Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste pe stil nou, sau cum să punem mâna pe TVR
Dumitru CHISELIŢĂ
2082 vizualizari
Garcea, Bulai, Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste pe stil nou, sau cum să punem mâna pe TVR
© facebook/Mugur Mihăescu
Sunt anumiţi indivizi şi anumite brigăzi şi atitudini care, în ultima vreme, fac ca cineva sau ceva care ţi-era cel mult indiferent sau antipatic, să-ţi devină, subit şi dimpotrivă, simpatic. Asta din cauza agitaţiei pe seama lor şi a diverselor campanii anti-ceva. De exemplu nu eram fan Oana Sârbu, dar când reziştii s-au luat de ea că a avut tupeul să spună că ea se ocupă de muzică, nu de proteste, mi-a devenit simpatică. Vladimir Găitan, Dumnezeu să-l odihnească, mi-era simpatic, dar mi-a devenit şi mai simpatic când i-a taxat pe actorii protestatari şi toate leliţele şi piţiponcii întrebau că da ce artist mare mai e şi ăsta. La fel e şi acum, cazul lui "Vacanţa Mare" plus sau minus TVR. Faţă de "Vacanţa Mare" aveam o atitudine de "love&hate", în funcţie de cum erau în sceciurile lor, geniali sau penibili (că erau şi geniali, şi penibili). O băgăm aici şi pe doamna Şoşoacă, de care nu aş fi auzit şi mi-ar fi fost indiferentă (scuze, asta e...) dacă o mulţime de loviţi cu AURu-n cap nu ar face agitaţie pe seama aspectului ei fizic, de parcă ei ar fi componenţii Ligii Mondiale a Frumoşilor. Dar trebuie ca penibilitatea să fie mai penibilă decât definiţia penibilului ca ceea ce nu-ţi place să ajungă, din cauză de hatereală, simpatic.

Este cazul atitudinii comuniste (care ascunde de fapt ceva mult mai lumesc, trecerea TVR de la "ai lor" la "ai noştri") privind acel "Revelion la mine-ACAS'" cu "Garcea" & prietenii lui. Uite de ce şi cum.

 

Faza pentru fraieri: "Garcea" a făcut mişto de pandemie şi vai, chiar de preşedinte

Nu m-am uitat la Revelionul de pe TVR1. E un program care, deşi a avut şansa de 30 de ani de libertate de exprimare şi de inspiraţie, tot nu se poate ridica la nivelul Revelioanelor din vremea cenzurii şi dictaturii comunisto-ceauşiste. E naşpa să râzi încă la Dem. Rădulescu de atunci şi doar să mustăceşti şi să spui sec "hă-hă" la... Vacanţa Mare de acum. Eram pe alte posturi (v-am spus asta), era concert cu muzică de film pe TVR 3, muzică veche pe un canal de muzică nouă şi un spectacol interesant pe TV5.

Apoi văd că încep să bubuie, ca petardele din noaptea cu pricina, ascendent, revoltele privind ce a fost la TVR. Că vai, că Garcea negaţionistu şi-a permis să. Că vai că a fost şi Bittman tot negaţionistu care a. Că nu s-a respectat, că a fost "o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis" (ziariştiipunctcom). Că deputatul Iulian Bulai de la USR e şi el foarte revoltat şi că " TVR1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirației".

După ei, ca la un semnal (deci a fost un semnal), revoltaţii şi postacii de serviciu au umplut reţelele cu mânia lor neo-proletară, de ziceai că e o demascare de la o şedinţă de partid din anii ‘50. Că cum îşi permit să râdă de Molimă. Că, mai rău, cum îşi permit să facă mişto de însuşi preşedintele. Că "Garcea" a fost turnător la Secu'. Că TVR aruncă banii pe prostii. Mamă- mamă, era plin pe reţele de experţi în umor de ziceai că e concurs pentru ocuparea unui post de maestru al cenzurii în cadrul Consiliului Culturii şi Educaţiei Pandemiste, pardon Socialiste şi fiecare voia să arate cât de implicat, revoltat, preocupat şi iubitor de iubit conducător e el. Comentează, de exemplu, unul la Bulai (atenţie, textul este aşa cum e el acolo): "Să dispară din TVR toți psd-isti. Să fie o televiziune națională și nu cu badjocura (hahaha!, n.n.) la adresa Autorităților (Președinție, Parlament, Guvern). Mulți trebuie să nu mai apară pe acest post național. Ne facem cu asemenea specimene de râs la toată lumea". Într-adevăr, plin de culţi printre experţii în „şoubiz”.

Acum hai să o luăm aşa, nicio lege, ordonanţă militară sau civilă, de zi sau de noapte, niciun ordin al ministrului nuştiucui NU INTERZICE, chiar dacă e pandemie, molimă, război sau altele, nu prevede că e interzis să râzi, să faci mişto, să iei în băşcălie orice ai chef. Şi pe oricine ai chef, MAI ALES din persoanele publice. Dacă se simte lezată persoana, este instanţă, poate da în judecată pe civil, trimite drept la replică, protesta cu luarea măsurilor de distanţare socială. Dar nu ceri cenzură. Dacă vrei cenzură şi să dai doar ode conducătorului multiubit, poţi merge liniştit într-o ţară specializată în aşa ceva: Republica Populară Democrată Coreeană zisă şi Coreea de Nord. Acolo te poţi dezlănţui, face tumbe, agita flori şi pancarte, sări în sus...

O doamnă de la CNA, Dorina Rusu, e şi ea revoltată de odioşenia anti şi anti şi conspiraţii "spectacolul grotesc" şi aşa mai departe de la TVR, dar mă întreb şi eu, ca telespectatorul, dacă mahalagismele de alte emisiuni sau manelele non-stop care instigă la şmecherie sunt o culme a culturii şi a civismului TV şi o încântă în mod deosebit Nu de alta dar am dat pe un canal de manele şi era plin de băieţi, care nu prea promovau comportament social corect pe acolo. Dar asta e OK şi pentru USR şi pentru CNA. Că maneliştii nu-s Garcea şi nu fac băşcălie de pandemie sau de preşedinte.

Apropo, în emisiunea ACEEA s-a făcut mişto şi de credinţa şi religia ortodoxă, dar nu am auzit nici la Bulai, nici la o parte "care trebuie" din CNA, nici la experţii în comunicare şi libertatea de exprimare, să fie revoltaţi de asta. Deci, dacă la TVR se făcea mişto la greu de religie, de pelerinaje, de biserici şi catedrale, poate emisiunea cu Mihăescu candida şi la un premiu, la o cupă, la un loc în "dacă doriţi să revedeţi..."

Din fericire, multă lume, care nu e neapărat fan(ă) sau la nivelul cultural al glumiţelor gen "Vacanţa Mare", a reacţionat urât, adică fain. Dacă intraţi pe pagina lui Bulai, vezi vedea replici mult mai amuzante la adresa lui şi a idelilor lui decât multe chestii de la Vacanţa mare sau alte producţii amuzante. Inclusiv interpelarea lui Bulai privitoare la faptul că de ce naşu' are compartimentul lui în tren.Dar, în linii mari, oamenii au înţeles, pe bună dreptate, că unii vor iar să ne bage cenzură pe gât. Au înţeles bine, dar nu au prins altă idee. Şi mai ales, de ce se agită USR, prin mai sus menţionatul parlamentar, pe tema calităţii emisiunilor TV. Mai ales a celor de la TVR.

 

Faza pentru isteţi – "Garcea" – doar un pretext pentru schimbarea politică a conducerii TVR

 

M-am dat chinului jurnalistic şi am citit destule la foc automat (deşi am ce citi altceva) despre subiect. Şi avem aşa. Perdeaua de fum, abureala, fraiereala cu "vai ce transmite tevere", "vai ce spune Garcea", "conspiraţionişti", crimele de lez-presidency şi lez-covizi. La asta am pus toţi botul, cumva, pro sau contra. Şi încă ne certăm pe tema asta. Bine. Dincolo de abureala asta aşa zis bine intenţionată şi din revolta aşa-zis legitimă şi conform, e vorba de schimbarea conducerii Televiziunii Române. Adică să plece de acolo "ai lor" şi să vină "ai noştri".

Dăm cuvântul lui Iulian Bulai. Pe 30 decembrie, înainte ca noi să visăm ce va fi la TVR de Revelion, el spunea aşa: "S-a confirmat, încă o dată (a câta oară?), că situația de la Televiziune e gravă. Că riscăm să pierdem pentru totdeauna un serviciu public esențial (da, încă sunt mulți oameni pentru care singura sursă TV de informare e Televiziunea publică) (...) TVR a fost și rămâne o prioritate pentru USRPLUS (sl.ns), iar situația în care rapoartele conducerii TVR nu au fost analizate de Parlament de aproape patru ani se apropie de final. Sper ca, până atunci, dna Gradea să nu aplice principiul „după mine, potopul“, pentru că nu poți distruge TVR și să te și dai inocent după asta.

În următoarea sesiune parlamentară, vom discuta rapoartele de activitate ale conducerii TVR. Doina Gradea trebuie să plece din această poziție. TVR are nevoie de reforme profunde.(sl.ns)"

Aţi prins ideea, nu? Pata pe TVR era deja pusă. Încă de dinainte de "Garcea". Deci şefa Tvr trebuie să plece ca sa vină... ca să vină altcineva. Păi nu?

Pe 1 ianuarie, deşi faza cu "conspiraţioniştii" şi băşcălia de Maiestatea Sa Virusu era aruncată pe calea cablului şi netului, Iulian Bulai nu spune NIMIC despre ea. Dar are, din nou, treabă cu TVR. "Teatrul ieftin de Revelion a costat statul român 140.000 euro. Enorm.

TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat (sl.ns). Alte opțiuni nu avem. Eu susțin prima variantă. Și lupt pentru asta. (...) TVR, ai nevoie de reformă. Acuși începem. (sl.ns.) Deci, dacă "acuşi începem", s-a început. Pe 2 ianuarie abia vine faza cu Mihăescu.

Bulai începe, de la nivelul său financiar propriu, să atace măsurile de ajutorare ale Guvernului pentru presă. "În ultimele 7 luni, Guvernul României a dat redacțiilor de presă private aproximativ 40 de mil. €, pentru a scrie despre măsurile guvernului luate împotriva pandemiei. Am contestat constant ineficiența acestei măsuri". (păi ia hai să facem schimb, domnule, dumneata să trăieşti dintr-un salariu pandemic de presă, iar eu invers, OK? n.n.) "Acum 2 zile, pe banii noștri, TVR1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirației. (...) Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia" (sl.ns.).

Ei, nu trebuie să ai doctorat în ştiinţe politice, să fii editorialistul mapamondului şi expertul tuturor timpurilor în lobby-uri, manipulare în masă sau geopolitică, să nu te prinzi că toată mascarada asta cu "vai ce a fost la televizor", cu masele populare revoltate online, cu articole de la trubadurii din presa de curte, cu înfierări cu mânie hashtagistă e un fel de pretext pentru ca să se schimbe conducerea TVR, cu "cine trebuie". Aia e.

 

În loc de epilog. Tot cu Bulai

"Am fost în seara aceasta la o dezbatere TV - pe subiectul Revelionului de la TVR. La dezbatere a participat și actorul Mugur Mihăescu (Garcea).

Tot ce a avut să îmi spună legat de reacția mea față de TVR este că sunt comunist și neomarxist. Mă pufnește râsul. În 1989 eu aveam doi ani. Mugur Mihăescu era, în schimb, colaborator al Securității și dădea note scrise despre relațiile colegilor lui de facultate cu cetățeni străini. Numele lui de sursă a Securității era Mihai, iar angajamentul a fost semnat pe 2 iunie 1986. Cine este oare securist și comunist?", zice tot Iulian Bulai.

Păi, în general, cenzura, pumnul în gură, prigoana pentru părerile personale, listele negre, vânătoarea de vrăjitoare, campaniile de "demascare" sunt apanajul comunismului. Şi al fascismului. Adică a ceea ce este perfect definit ca dictatură. Deci cei care se opun exprimării libere doresc dictatură. Capisci? Deci, repet când va fi vreo Ziua Porţilor Deschise la Ambasada Coreii de Nord, unii mai au o şansă de a accede la orânduirea ideală lor.

PS: nu vă supi că ne-am prins la faza cu TVR, nu?

© facebook/Iulian Bulai

© facebook/Mugur Mihăescu

 


comentarii
20 comentarii

De vina e si onor dl. presedinte care si-a facut un ideal de viata de a desfiinta PSD-ul. Iar berbecutii astia scoliti prin strainatate ( am vazut cv-ul norvegianului Iulian Bulai) au prins ideea din zbor.
Ingrozitor! Ce-si face omul cu mana lui nici naiba nu mai desface. Ati votat o Romanie fara hotie si fara penali. Asta aveti!
04.01.2021 16:58
Dacă îi iese planul oligofrenului de sef de comisie de cultură, la Revelionul 2021-2022 vom vedea la TVR ceea ce nu s-a difuzat la Revelionul 1989-1990, adică odele închinate mărețului fuhrer. Pardon, Conducător adică Președinte. Inclusiv mesajul de Anul Nou difuzat la 23.50.
eu
04.01.2021 18:12
Izbitoare asemanarea cu Lev Troțki.
Istoricul
04.01.2021 19:25
Nu este vorba despre persoane. Chiar vă place cum arată TVR ?! În rest apreciez simțul dvs. estetic. Ciocoflenderul "Garcea" împreună cu grobienii lui colegi de trupă geniali ?!
liviu
04.01.2021 20:10
mai...problema adevarata este ca s-au platit niste bani unor oligofreni cu pretentia de a distra lumea cu ocazia revelionului ...dar , acel tvr nu mai este urmarit practic de nimeni...asta e nenorocirea ca postul ala nu mai e urmarit sau cu alte cuvinte au aruncat banii degeaba
mihai
04.01.2021 20:11
@mihai
oligofreni dupa parerea ta. ei spun ca ceilalti sunt oligofreni (ce-o insemna si aia)
eu am votat cu usr, dar sa vii cu chestii din astea...chiar nu conteaza pt mine ca vor sa puna mana pe conducerea tvr, e mult mai grav pretextul. trebuie sa putem rade de covid , de masurile anti covid, de stiinta unora, nu conteaza cine are dreptate, e umor si pana una alta covidul nu e om sa-i lezezi demnitatea sau mai stiu eu ce.
04.01.2021 20:36
Ca Bulai sunt o gramada in USR-PLUS, iar motivul e cat se poate de simplu: doar acolo si-au gasit locul acesti semidocti, complexati, inculti, prosti ...etc.
Acest partid sau alianta sau ce naiba o fi adunatura aia mizerabila, e cel mai bun exemplu de ascensiune a totalitarismului intr-o societate (vezi ascensinea nazismului in Germania anilor '30).
Les Miserables!!!!!
05.01.2021 08:54
voi lasati doar comentariile care va convin? si voi vorbiti de intoarcere la comunism?
VM
05.01.2021 09:20
E greșit să spui că USR+ e partid de neomarxiști sau bolșevici. Sunt maoiști.
Un spectator
05.01.2021 10:49
Intr-o viata de om nu am adunat nici jumatate din suma cu care au fost platiti pentru o emisiune! Vi se pare normal? Dar despre sumele cu care sunt platiti Cristoiu, Dinescu, Cristea, Pieleanu etc. vi se pare corect? Vi se pare normal ca vulgaritatea sa atinga astfel de cote? Se pare ca da! TVR-ul a devenit o "feuda"!
Corny
05.01.2021 11:22
Ai dreptate, despre instituțiile statului poți să te exprimi cum vrei. Sunt permise glumele vulgare, limbajul suburban, gesturile obscene,orice cu condiția să te referi la președinte, guvern, parlament etc. Asta nu înțeleg unii și vorbesc urât despre o emisiune de înaltă ținută artistică, cum numai Garcea și gașca lui au putut s-o realizeze la o televiziune națională. Numai cu asemenea emisiuni cultura națională se va înălța pe cele mai înalte culmi. Felicitări pentru apreciere domnule Chisăliță, cu asemenea aprecieri cultura națională va ajunge chisăliță.
Miratu
05.01.2021 12:20
Domnule, măcar încercați să fiți cât de cât obiectiv. Cât despre limbaj... de nivelul lui Garcea. Penibil articol.
Calugarescu Gheorghe
05.01.2021 13:55
De acord. Umorul lor e cam suburban. Dar ce are PSD-ul cu asta ca sa elimine Bulai pesedistii din TVR cum dl. presedinte voia sa scape de pesedistii din Parlament? ( Numele acesta Bulai e foarte ciudat. Nu se prea potriveste cu cultura.)
05.01.2021 17:50
Nici eu nu am vazut ce au debitat pe TVR de revelion, nu imi sunt deloc simpatici mistocarii astia care se cred umoristi. Imi placea Divertis. In fine, nu e asa important. TVR a fost aproape mereu condusa de persoane impuse pe filiera politica. Nici conducerea actuala nu face exceptie. Era de asteptat ca noii posesori ai ciolanului sa vrea sa puna si ei mana pe TVR, nu? Ah, stai, USR+ de fapt nu vor sa isi aduca oameni de-ai lor, ci profesionisti? M-as foarte mira sa vad asta. Sa preia TVR daca "asa se obisnuieste la noi" dar sa o faca in asa fel incat sa nu puta a represiune bolsevica. Sau macar sa nu mai fluture aberatii precum desfiintarea si reinfiintarea TVR. Cine a fost gebiul care a scos perla asta? E nevoie de legi ca sa poti face asa ceva, TVR nu e un SRL ci o institutie strategica a Romaniei. Si asta mai ales acum in plina pandemie...Cel care a debitat aberatiile alea ar trebui sa mai si stea sa judece inainte sa dea cu paru'n balta.
2cents
05.01.2021 20:53
Pt nesemnatu/nesemnata !Te ingrozeste ca vor sa schimbe psdista de la Tvr ? Ai vrea sa continue si pe banii votantilor Usr propaganda psdista facuta de lacheii platiti gras adica cristoiu cristache dinescu in ultimii 4 ani? Tu ai vrea dar nu se mai poate ca va venit randul ca 4 ani sa aveti dreptul sa dati marunt din buze si sa scrasniti din dinti !
ion mos
06.01.2021 08:10
Bulă ... Buleaev ... BULAI ...
Nicolae Ivan
06.01.2021 15:26
tovarase ion mos bula, oamenii nu se impart in pesedisti si ceilalti constipati care beleau ochii la vitrina lor, mai suntem si ceilalti 70% care radem si cu curul de telenovela asta politica formata numai din figuranti care se cred mari dive.
alt nesemnat neinsemnat
06.01.2021 17:23
TVR a ajuns o mizerie! Pe vremuri (in anii '70), te uitai cu multa placere la emisiunile TVR, astazi nici nu te mai intereseaza pe ce canal este memorat. Are angajati mai multi decat telespectatori. Cum sa sa-ti pierzi vremea sa asculti pe un Garcea, un Dinescu, Cristache sau Bittman? Astia stiu ce-i umorul, cultura, decenta sau muzica ? Sa fim seriosi! Si Antenele varanului securist au ajus mai bune decat TVR-ul!!!
Mihai
07.01.2021 14:18
^^^^
TVR 2: Artă și cultură - 1.981 ore, 22,62% pondere (conform clasificării EBU, pe anul 2015, vezi wikipedia).
Hai sa cenzuram pentru ca dupa orice banc cu Bula o sa se gaseasca tot timpul cate unul care o sa se simta atacat, de exemplu un Bulai. Daca tacea nu stiam ca Bula se afla in partidul USR, makes sense.
07.01.2021 16:45
sa ne aducem aminte de mistouri,porecle,etc la politicieni
-iliescu-iliovici,etc
-constantinescu-tzapu
-basescu-matrozul,betzivul etc
-iohannis-hausclaus,dulapul,etc
nici o reacte din partea primilor trei la pamflete,glume...............................
numai cind e vorba de iohannis sar lingaii sa il apere-de cei se spune lui bulaY-cersetorul din oslo?
andrei v
08.01.2021 18:26
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia