Tribuna
SEVIS
Gabriel Voinea cere ajutor: "Ajută-mă să vorbesc, să cânt, să aud..."
Andra MARINESCU
2703 vizualizari
Gabriel Voinea cere ajutor:
Nu poate să smulgă niciun cuvânt care să le înduioşeze sufletul părinţilor, nu poate să le audă glasul şi nici să se bucure de prieteni, afară, în faţa casei. La cei şase anişori, Gabriel Voinea suferă de hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă. În 2013, a beneficiat de un implant cohlear, iar acum are nevoie de al doilea, care, însă, costă prea mult pentru ei: 25.000 de euro. Până acum s-au strâns 19.000 de euro. Aşa că micuţul mai are nevoie de încă puţină iubire din partea noastră.

Acum şase ani, familia Voinea a fost binecuvântată cu un îngeraş. Cu Gabriel. Peste toată bucuria lor, au avut parte şi de nefericire. Micuţul a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă. Ca să se trateze, în 2013 a făcut un implant cohlear unilateral, decontat de CASMB, cu ajutorul unui program naţional al Ministerului Sănătăţii. Dar mai are nevoie de unul. Şi costul celui de-al doilea trebuie suportat de părinţi, dar este un preţ prea mare pentru puterile lor financiare. Pentru a le veni în ajutor, Asociaţia "Salvează o inimă" a iniţiat campania umanitară "Ajută-mă să vorbesc, să cânt, să aud", iar până în prezent s-au strâns 19.000 de euro, din suma totală de 25.000 de euro, necesară pentru implantul cohlear. Pe 30 ianuarie s-a plătit avansul pentru implant, iar operaţia se va realiza la Institutul ORL din Bucureşti. "Practic, îi permite să audă în limite normale, adică să-şi dezvolte vorbirea, pronunţia să fie corectă, să nu mai aibă acele tonalităţi ale hipoacuzicilor, deci îi poate asigura o integrare normală socio-profesională ulterioară. Depinde mult şi de copilul în sine, de susţinerea familiei, de câte şedinţe de logopedie se fac săptămânal, familia lui Gabi îl susţine foarte mult, deci ne putem aştepta ca în decurs de doi - trei ani să-i ajungă din urmă pe cei de vârsta lui", a spus audiologul Anca Modan.
Ajutor!
Strigătul de ajutor al mamei este puternic. "Mi-am dat seama că nu reacţiona când îl chemam. Am mers la neuropsihiatru, i s-a făcut şase luni tratament pentru ADHD, întârziere în dezvoltarea limbajului. Eu am considerat că nu are nicio treabă cu acest diagnostic şi am mers pentru a i se efectua teste de auz. Ni s-a dat verdictul că are hipoacuzie profundă bilaterală şi că nervul auditiv şi cohleea nu s-au dezvoltat suficient. Noi vrem să i-l facem şi pe al doilea implant, să îl integrăm într-o şcoală normală", a mărturisit mama.
Pentru cel de-al doilea implant cohlear, Gabriel mai are nevoie de 6.000 de euro. Cei care vor şi pot să îl ajute pe prichindel să îşi trăiască frumos anii copilăriei pot face donaţii pe platforma Asociaţiei "Salvează o inimă", www.salveazaoinima.ro/campaigns/gabriel-voinea , sau prin transfer bancar, în conturile deschise pe numele tatălui, Ilie Voinea: RO97RZBR0000060016712911 (RON) şi RO86RZBR0000060016712915 (EURO).
***
Potrivit specialiştilor, implantul cohlear este un dispozitiv electronic care transformă stimulul sonor în impulsuri nervoase. Operaţia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct în receptorul nervos din urechea internă (denumit cohlee) şi ataşarea unui computer miniatural la suprafaţa cutiei craniene, în zona urechii, sub piele. Succesul implantării depinde de vârsta la care se realizează operaţia, de gradul de surditate, de performanţa implantului şi de terapie. Auzul poate fi recuperat până la un grad destul de ridicat, însă esenţială este învăţarea, desluşirea sunetelor şi vorbirea, care presupun un efort intens, continuu ce poate dura, în funcţie de caz, şi câţiva ani de zile.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Comunicat_de_Presa_benef-finali-Amador-Concept

Comunicat de presa Jujube Atelier

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia