Tribuna
FOTO/VIDEO:Premieră la Ocna Sibiului: un drum construit pe un munte de sare
FOTO/VIDEO:Premieră la Ocna Sibiului: un drum construit pe un munte de sare
© Răzvan NEGRU

În urmă cu mai bine de o lună, principalul drum de acces în Ocna Sibiului se închidea pentru o perioadă de aproximativ 60 de zile, pentru că pe strada Salinelor, pe o porțiune de 50 de metri artera va fi refăcută din temelii. Aparent, pare o lucrare obișnuită de consolidare a unui drum, însă nu este așa, căci vorbim despre un pod îngropat, o structură complexă, la a cărei proiectare a trebuit să se țină cont de specificul aparte al solului. Practic, acea porțiune de drum va fi construită pe un munte de sare, iar carosabilul se va sprijini pe 48 de piloți ce străpung stratul salin. Conform proiectului, atunci când după forare s-a ajuns la stratul de sare, se continuă străpungerea încă 1,5 metri, după care se toarnă pilotul cu diametrul de 80 de cm, realizat din fier beton. Cei ce lucrează pe șantier au forat fixând acești piloți la diferite adâncimi, ce variază între minim 8 și maxim 15 metri. „E o lucrare complexă, executată în premieră la Ocna Sibiului. De-a lungul timpului, am avut mari probleme cu această porțiune de drum, fiindcă din cauza solului instabil, toate lucrările se deteriorau în scurt timp. Această porțiune de drum e practic un pod îngropat ce se sprijină pe niște piloți din fier beton. Interesant e că sub acest drum se află un munte de sare, iar când s-a forat, lucrătorii au scos din pământ sare pentru a fixa cei 48 de piloți. E o lucrare care a necesitat o proiectare bine documentată și calculată în amănunt, iar povestea acestui drum va rămâne un capitol unic, aparte, în istoria orașului” explică primarul localității, Claudiu Predescu. Acesta spune că în condițiile meteorologice o vor permite, circulația rutieră va putea fi reluată la sfârșitul lunii aprilie, conform planului de execuție a lucrării, care prevede ca investiția să fie finalizată în 60 de zile. 

Lucrările urmăresc aducerea structurilor rutiere la parametri tehnici corespunzători clasei tehnice a drumului, asigurându-se condiții optime de siguranță și confort în circulația auto; realizarea unor profile transversale cu elemente geometrice care să se încadreze în prevederile legale; asigurarea scurgerii apelor pluviale în condiții optime; asigurarea siguranței circulației privind semnalizarea rutieră;

Consolidarea străzii presupune efectuarea următoarelor lucrări: realizarea unei cuve rezemate pe piloți, amplasați in șiruri de  4 piloți transversal drumului și câte două rânduri pe fiecare dală de 9 ml. Vor fi executate 6 dale și 48 piloți pe o lungime de 56,00 ml de drum și 336,0 ml de piloți. Piloții vor fi fundați în stratul de sare după ce vor pătrunde în acesta cca 1,50 m. Cuva de beton va ține loc și de borduri de încadrare a trotuarelor și de zid de sprijin în partea dreaptă și stânga a drumului pe diverse înălțimi. Astfel pe partea dreaptă înălțimea liberă a zidului va fi de 50-60 cm, iar pe partea stângă 2-2,5 ml. Pereții cuvei (zidurile de sprijin) vor fi realizați din beton armat și vor avea grosimea de 30cm.  

Peste plăcile armate structura rutieră va avea următoarea structură: 25 cm strat superior de fundație din balast, 15 cm stabilizat, 8 cm strat de legătură (Binder), geosintetic antifisură, 6 cm strat de uzură, lățimea carosabilă 2 x 3,50 ml (7 ml ) cu dublu sens, trotuare 1 x 1,2 și 1 x 2,5 ml.

 


comentarii
2 comentarii

Multumim ca stiti sa selectati si sa urmariti si alte subiecte interesante.
31.03.2021 10:36
PILÓT2, piloți, s. m. Stâlp de lemn, de oțel sau de beton (armat), fixat în pământ (vertical sau înclinat) pentru a transmite la straturile de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra sau pentru a consolida terenul; stâlp de susținere. – Din fr. pilot.
dex online disponibil gratis
31.03.2021 21:20
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia