Tribuna
Sevis
FOTO. Weekendul FITS 2017: Motociclete care au mers cu 70 km/ oră la 40 metri înălţime, peşti uriaşi şi concerte
Andra MARINESCU
6108 vizualizari
FOTO. Weekendul FITS 2017: Motociclete care au mers cu 70 km/ oră la 40 metri înălţime, peşti uriaşi şi concerte

Teatrul este, de vineri, stăpân peste Sibiu. A transformat centrul oraşului şi nu numai într-o scenă uriaşă, pe care vor evolua peste 3.000 de artişti din peste 70 de ţări, în cadrul a peste 500 de evenimente, până pe 18 iunie. Prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost la înălţime, pentru că aşa s-au desfăşurat câteva dintre spectacolele sale, chiar şi la 62 de metri în aer. După o zi încărcată de reprezentaţii atât în sălile special amenajate, cât şi pe stradă, la miezul nopţii a fost un foc de artificii de 15 minute, pe care publicul l-a primit în ropote de aplauze.

Mii de spectatori au fost părtaşi la deschiderea volumului cu numărul 24 al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Au aplaudat spectacolele din spaţiile convenţionale, au cântat alături de artiştii care au susţinut concerte în Piaţa Mare, s-au mirat de reprezentaţiile acrobaţilor pe motociclete care au mers şi cu 70 km/ oră, la 40 de metri înălţime, pe un cablu, au fost în "marea" cu peşti creată de alţi artişti de peste graniţe şi au aplaudat minute în şir focul de artificii care a acoperit cerul de deasupra Teatrului Naţional "Radu Stanca".

  • "Prima seară de festival: o lună cât inima noastră de mare, privită prin luminile artificiilor. Festivalul aduce, ca de fiecare dată, bucurie. E prima ediţie când am avut toate biletele vândute la toate spectacolele. E o mare bucurie să vezi atâta lume apreciind frumosul, darul pe care îl aducem în mâinile noastre, cu inimă curată şi multă muncă, dăruire şi viziune.  Sperăm ca toată lumea să ia acest dar aşa cum se cuvine: cinstit, curat şi adevărat. Iubirea stă sub semnul teatrului, în aceste zile. Iubirea înseamnă a dărui. Eu vă iubesc pe dumneavoastră pe voi toţi, pe oamenii care sunt acolo în spate şi aşteaptă. Această comunitate uriaşă...", a spus Constantin Chiriac, preşedintele FITS, la încheierea primei zile a Festivalului.

Aşa cum a promis că va face la fiecare apariţie publică, Constantin Chiriac a recitat în deschiderea FITS şi un poem despre iubire, vineri fiind vorba despre "Rondelul meu", de Alexandru Macedonski.

Un tăietor de lemne şi-a căutat zâna pe Bălcescu


Sibiul a continuat să respire teatru şi sâmbătă. Mii de oameni au invadat străzile Sibiului în cea de-a doua zi de FITS încă de la orele amiezii, când povestea itinerantă „Zâna, cerbii şi tăietorii de lemne” i-a condus pe cei prezenţi pe Pietonala Nicolae Bălcescu într-un basm asiatic fermecător. În paralel cu spectacolul de stradă, iubitorii de artă sau discuţii culturale au asistat la dialogurile pline de sensibilitate ale lui George Banu cu invitaţii speciali ai Festivalului sau la discuţia lui Cătălin ştefănescu cu Robert Wilson pentru Garantat 100%.
Şi spaţiile de interior au fost pline de spectatori dornici să descopere farmecul producţiilor invitate la FITS, filmul, teatrul şi dansul aflându-se, ca de obicei, printre preferinţele tuturor. „Aglaja”, „oVIDIus”, „Tango la înălţime”, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, „Psyche”, „Un stejar” şi „Metamorfoze” sunt doar câteva dintre spectacolele care s-au jucat cu casa închisă.
Şi seara a fost specială în a doua zi a festivalului, „Incursiune în abis” şi „Din Guadelupa, cu toată dragostea” bucurând din nou mulţimea adunată pe strada Nicolae Bălcescu şi în Piaţa Mare a Sibiului, oferind energie şi un strop de adrenalină prin spectacolele vibrante dăruite. Spectatori din toată lumea, unii dintre ei la prima ediţie, alţii deja oaspeţi de demult, s-au declarat încântaţi de atmosfera de sărbătoare autentică de pe străzile Sibiului.


Robert Wilson: "Este un lucru minunat ceea ce aveţi voi aici!"

 

Bucuria nu vine numai din partea spectatorilor, ci şi a invitaţilor de marcă, încântaţi de ceea ce au descoperit în oraşul de pe Cibin.

  • „De acest lucru au nevoie comunităţile noastre artistice şi este un lucru minunat ceea ce aveţi voi aici în acest frumos oraş: un festival internaţional unde toţi ne putem întâlni pentru o perioadă de timp pentru a schimba păreri sau idei, iar asta este unic în societatea actuală”, a spus regizorul Robert Wilson despre prezenţa sa la FITS 2017.

 

O ultimă zi a "Străzii cu cărţi"


Duminică, 11 iunie, a continuat expoziţiile, conferinţele şi seminariile din zilele precedente, iar "Sibiu Book Festival - Strada cu cărţi" a aşteptat vizitatori, până seara, cu apariţii editoriale dintre cele mai noi şi mai diverse. De altfel, Octavian Saiu s-a aflat în dialog cu Saviana Stănescu şi Jim O`Queen despre teatrul american, iar Pippo Delbono, Simon McBurney şi Robert Lepage au vorbit despre teatrul la persoana I.
 

La Primărie, e FITS 2016


La ora 14, Sebastian Marcovici şi Mihaela Marin au vernisat expoziţia ce realizează o retrospectivă a ediţiei anterioare a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, "FOCUS FITS 2016", în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu. 

  • "Această expoziţie este o mărturie a ceea ce s-a întâmplat anul trecut la FITS, cu spectacole care ne-au plăcut sau poate nu ne-au plăcut. Felicitări celor doi fotografi!", a spus George Banu, critic de teatru. 

Expoziţia realizată de cei doi artişti a devenit o tradiţie în agenda FITS, realizându-se în ultimii cinci ani la fiecare ediţie.

  • "Expoziţia a devenit o obişnuinţă. Nu e o expoziţie de fotografie artistică. Este un reportaj ce face o retrospectivă a ceea ce a însemnat FITS 2016", a spus Mihaela Marin. 
  • La rândul său, Sebastian Marcovici şi-a exprimat dorinţa ca, în anii ce vor urma, să se reuşească deschiderea unei expoziţii care să fie semnată de toţi fotografii FITS. "Ne-am dorit dintotdeauna o expoziţie unitară. Poate că la anul vom reuşi. Noi încercăm şi cred că reuşim să extragem şi din spectacolele care nu ne plac fotografii bune, pentru că punem sentimente", a spus Sebastian Marcovici. 

Expoziţia cuprinde 60 de fotografii şi va rămâne deschisă până pe 18 iunie, la finalul FITS 2017.


Final de zi cu De Staat


Tot duminică, „MAL/PRAXIS”, spectacolul care încheie trilogia tânărului regizor şi scenarist Bogdan Georgescu (trilogie din care fac parte „Antisocial” şi „#minor”, de asemenea programate pe 11 iunie), a avut parte de două reprezentaţii, iar De Staat, trupa olandeză care a primit premiul Edison, cel mai prestigios premiu în materie de muzică din Olanda, a încheiat cea de-a treia zi a FITS, în Piaţa Mare, unde au concertat până aproape de miezul nopţii.

Astăzi, la FITS: trei găini din Franţa se plimbă prin centrul oraşului


Şi astăzi este o zi încărcată la FITS, atât în sălile de spectacol, cât şi pe străzile oraşului. Spectacole de toate felurile vor cuceri Sibiul, iar pe înserate, pe strada Nicolae Bălcescu, vor fi găini ce nu aparţin realităţii noastre, venind "Din ogradă, hai-hui pe stradă!". De la ora 18.30, francezii vor aduce în prim plan "Nălucirile unui somnambul", condus de un car cu marionete.
Spectacolele în aer liber se vor încheia la ora 21, cu "Omul-Pasăre şi Orchestra lui neobişnuită", un spectacol muzical. Două viori şi două goarne, un căpitan şi echipajul său vor fi protagoniştii reprezentaţiei unei companii franceze. 


Programul complet îl regăsiţi în cele ce urmează:


*Ora 8: Expoziţia "Focus FITS 2016", Sala CIT a Primăriei Sibiu.
*Ora 8: "Ziarul Orizontal, Vol. 5", zidul exterior al TNRS.
*Ora 9: Expoziţia "Atitudini", Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong". 
*Ora 9: Expoziţia "Lumea lui Purcărete", Sala CIT a Primăriei Sibiu.
*Ora 9: Expoziţia "Măşti populare româneşti", Facultatea de Litere şi Arte.
*Ora 9: Atelierul "Simplitatea este foarte sofisticată", Hotelul Împăratul Romanilor.
*Ora 10: Atelierul "Caietul de Note' (al actorului) 'bric-a brac' " - improvizaţii pe teme şi texte date, Sala Albastră a Casei de Cultură a Studenţilor.
*Ora 10: Atelier de lupte coregrafice, Sala Orange, Parter, Casa de Cultură a Studenţilor. Participanţii vor învăţa diverse mişcări de luptă pieptiş, inclusiv, dar nu limitându-se la, pălmi, pumni, lovituri cu piciorul, aruncări, rostogoliri, muşcături şi trageri de păr.
*Ora 10: Expoziţie de artă decorativă, sticlă şi metal - Ioan Tămâian, expoziţie de pictură - Tina Ecaterina Popa, Galeria UAP.
*Ora 11: Prezentare carte "Cehov, aproapele nostru", Librăria Habitus.
*Ora 11: George Banu, în dialog cu Christophe Sermet şi Vlad Russo, Librăria Habitus.
*Ora 12: "Jocurile copilăriei", Piaţa Mică. Spectacol reluat şi la ora 17.30.
*Ora 13: Prezentare carte "Lacrimile amare ale Petrei von Kant (trei piese de teatru şi un scenariu de film)", Librăria Habitus.
*Ora 16: George Banu, în dialog cu Pippo Delbono, Librăria Habitus.
*Ora 16: Spectacol de teatru "Sărbători fericite", TNRS. Preţ bilet: 40/ 30 lei. 
*Ora 16: Film "Vangelo" (2016), Librăria Habitus.
*Ora 17: Spectacol de muzică "Fado - între iubire şi păcat", Biserica Romano-Catolică. Preţ: 20 lei.
*Ora 17.45: Spectacol de teatru "Din ogradă, hai-hui pe stradă!", strada Nicolae Bălcescu. Spectacol reluat la ora 20.15.
*Ora 18: Spectacol de teatru "În adâncuri", Sala "Faust" a Fabricii de Cultură. Preţ: 40/ 30 lei.
*Ora 18: Spectacol de teatru "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal", Sala Parter a Teatrului "Gong". Preţ: 30/ 25 lei.
*Ora 18: Spectacol de teatru “N-ai tu treabă!”, Colegiul Naţional “Octavian Goga”. Preţ: 40 lei. Spectacol reluat la ora 22.
*Ora 18: Spectacol de teatru “Rezistenţă (Happening)”, Academia Forţelor Terestre. Preţ: 30/ 25 lei.
*Ora 18.30: Spectacol de muzică “Nălucirile unui somnambul”, strada Nicolae Bălcescu.
*Ora 19.15: Spectacol de teatru “Suflet de statuie”, strada Nicolae Bălcescu.
*Ora 20: Spectacol de teatru “Împăratul muştelor”, Sala Etaj a Teatrului “Gong”. Preţ: 20 lei.
*Ora 20: Spectacol de dans “Vertigo”, BRD Scena9. Preţ: 40/ 30 lei.
*Ora 21: Spectacol de muzică “Omul-Pasăre şi Orchestra lui neobişnuită”, strada Nicolae Bălcescu.
*Ora 22: Spectacol de teatru “Iarna”, Sala “Lulu” a Fabricii de Cultură. Preţ: 40/ 30 lei.
*Ora 22: Spectacol de teatru “Iubirea la oameni”, Studioul CAVAS al Facultăţii de Litere din cadrul ULBS. Preţ: 20 lei.
*Ora 22: Spectacol de teatru “Martiri”, TNRS. Preţ: 40/ 30 lei.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9 - 20, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziţionate şi online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

FOTO: SEBASTIAN MARCOVICI

 

[image=103966]


comentarii
2 comentarii

TOT ORASUL E UN BALCI. DACA SCOTI SPECTACOLELE DE CIRC, ACROBATII, LUMINI SI ARTIFICII, TEATRUL CARE RAMANE E FOARTE FOARTE SUBTIRE.
oBSERVATOR
12.06.2017 09:58
Motociclisti cu 70 km/ora in oras? Amenda!
Cazon
13.06.2017 14:19
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia