Tribuna
FOTO - VIDEO: Tot mai multe maşini vechi sufocă traficul din Sibiu
Laura BUCIU
5962 vizualizari
FOTO - VIDEO: Tot mai multe maşini vechi sufocă traficul din Sibiu

Traficul din Sibiu este din ce în ce mai sufocat indiferent de oră şi de zonă. Numărul maşinilor înmatriculate după 1 februarie atinge cote alarmante. Şi, cum nu mai există timbru de mediu, nici norma de poluare a vehiculelor nu mai este luată în discuţie atunci când omul îşi doreşte să conducă o maşină. Astfel, dacă până la 1 februarie sibienii se fereau să îşi cumpere o maşină mai veche, cu normă de poluare pentru care ajungeau să achite chiar şi mai mult decât preţul maşinii, acum au scăpat de această grijă şi îşi aduc din străinătate şi autoturisme non Euro, care pun în pericol viaţa lor, dar şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic.

 

La RAR, numărul de identificări s-a dublat

 

Directorul reprezentanţei Registrului Auto Român din Sibiu spune că din 1 februarie numărul maşinilor cărora li se face carte de identitate s-a dublat. Dacă înainte de 1 februarie se făcea identificarea pentru 40 – 42 de maşini zilnic, acum numărul este de 80 – 90 de maşini pe zi.

  • „Noi facem cărţi de identitate pentru maşinile aduse din Uniunea Europeană, dar şi din alte state. Munca noastră, de la 1 februarie până acum, s-a dublat. Am crezut, la început, că este o perioadă şi că există o limită, de o lună – două, dar văd că în continuare cererile sunt multe. Toată lumea vrea să beneficieze de faptul că s-a scos taxa de primă înmatriculare. Ne descurcăm, nu avem ce face. Şi dacă am avea mai mulţi angajaţi, nu aveam standurile necesare pentru a lucra mai mult. În loc să lucrăm pe două linii, ar trebui să lucrăm pe şase linii”, a declarat Constantin Rascarache, directorul reprezentanţei RAR Sibiu.

 

Maşini non Euro, doar roţi să aibă

 

Atunci când luau decizia să cumpere o maşină, înainte de 1 februarie, sibienii ţineau cont de norma de poluare şi de vechimea vehicolului pentru că taxa de primă înmatriculare ar fi putut chiar dubla preţul maşinii. De cele mai multe ori, alegeau să cumpere maşini cu normă de poluare scăzută, pentru care plăteau o taxă mică. Acum, nimic nu mai contează, dar scade siguranţa în trafic.

În acest context, RAR propune creşterea frecvenţei de efectuare a Inspecţiei Tehnice Periodice o dată la un an, faţă de o dată la doi ani cum era până acum. ITP-ul la un an ar fi obligatoriu, conform proiectului, pentru vehicule mai vechi de 12 ani.

  • „Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca măsură de creştere a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a anunţat, pentru Capital, George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român (RAR).

Analizând structura parcului de autovehicule de ocazie verificat de RAR, în funcţie de anul de fabricaţie, la nivelul primului trimestru al anului 2017, comparativ cu primul trimestru al anului 2016, se constată o creştere a vârstei medii a acestor vehicule de la 8,7 ani în trimestrul I 2016, la 10,5 ani în primul trimestru din 2017.

Directorul reprezentanţei de la Sibiu, Constantin Rascarache spune că de când s-a scos taxa de primă înmatriculare, maşinile cu care oamenii vin la identificare sunt mai vechi decât înainte.

  • „Acum, de când s-a scos taxa, se duc şi îşi cumpără o maşină non Euro, care poate fi din 1989 sau din 1992, care nu are nicio normă de poluare şi la care, bineînţeles, sistemele de direcţie, de frânare sunt mult mai afectate”, a spus directorul RAR Sibiu.

 

Centrul oraşului şi zonele comerciale au cel mai aglomerat trafic

 

Poliţiştii rutieri au constatat şi ei numărul tot mai mare de vechicule în trafic. Dacă anul trecut, în Sibiu era o maşină la doi sibieni, acum numărul autoturismelor este mult mai mare. În acelaşi timp, infrastructura oraşului a rămas la fel, iar reprezentanţii autorităţilor locale discută tot mai mult despre un plan care să decongestioneze traficul.

  • „Se constată o creştere a valorilor de trafic pe principalele drumuri din municipiul Sibiu, în zona centrală şi în zonele comerciale. Se fac eforturi permanente pentru fluidizarea traficului şi pentru creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei, indiferent de categoria participanţilor: conducători auto, pietoni, motociclişti, biciclişti”, a declarat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu.


comentarii
7 comentarii

Esti tare prost
Nik
25.04.2017 23:29
Mare descoperire, bravo! E la fel in toate orasele din tara, n-ati observat? Dupa coada la pruna, astept sa descoperiti si frunza din cires!
eu
26.04.2017 01:21
in nici o tara din UE nu poti inmatricula orice cotet fara sa platesti o taxa de poluare. stati sa vedeti ca pregatesc alte taxe miseii astia de la pesedeu. bucurati va prostilor ca puteti inmatricula orice. va loveste in curand cu taxa pe gospodarie si pe cei care lucrati in afara. sa vedem atunci daca mai sunteti jmecheri.
zzz
26.04.2017 08:24
In Sibiu este boierie , stai sa vezi in Cluj sau Bucuresti!
SKG
26.04.2017 09:22
7.5 ron benzina sau motorina. Sa vedeti atunci cum scade nr de masini.
Impozite marite si taxe mari la parcarea in centru.
Inainte de toate astea trebuie sa aibe oamenii alternative.
Adica transport in comun eficient.
calu
26.04.2017 09:57
Daca si in sibiu mai is masini vechi la Teleorman, Olt si multe alte judete, cum sunt de epoca?????
Mai umblati si voi prin tara asta inainte sa scriem ca sibiu e sufocat de masini vechi si sufocat de masini este ca este varza infrastructura, nu exista si o alta ruta de a travesra orasul decat Milea - Alba iulia.
Jony
26.04.2017 10:20
Oare politicienii adevarat cred ca fiecare roman are un pom de bani in fata casei din care culege in fiecare an atatia bani sa-si cumpere o masina cu tehnologie noua ? Sa nu uitam ca testele facute mai actual au dovedit ca un diesel Euro 3 polueaza mai putin ca un diesel Euro 6. Nu cumva cineva vrea sa ne ia "peste picior" ?
Goguta
27.04.2017 11:56
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia