FITS 2024
Tribuna
FOTO - VIDEO: Întâlnire cu "străjerul timpului"
Adrian POPESCU
5380 vizualizari
FOTO - VIDEO: Întâlnire cu

Chiar dacă ceasurile indică fără greşeală ora exactă se mai întâmplă ca aceste dispozitive, atât de sofisticate, fie mici, fie mari, să rămână şi încremenite, aşa din senin. În asemenea situaţii apelăm la cei care se învrednicesc cu repararea ceasurilor. Numărul lor nu este mare nici în ţară şi nici în Sibiu.

Unul dintre ei, prin numele pe care îl poartă, ne-a adus aminte de povestea "Maestrului Zacharius", ceasornicarul dornic să-i transmită ucenicului Albert (n.n.curtezanului fiicei sale) secretul fabricării ceasurilor special create de Marele Maestru.

Ei bine, pe ceasornicarul nostru îl cheamă tot Albert, iar drumul uceniciei sale pare să fie rupt din filele povestioarei menţionate de noi. Micul uncenic, Andrei Albert, a devenit azi maestrul ceasurilor de tot soiul. Din fragedă pruncie a fost atras de forma, dar şi de ticăitul ceasurilor. Unchiul lui era tot ceasornicar în Sibiu. Unchiul Nelu (Ioan Zaharie) i-a arătat tainele acestei profesii - care nu este la îndemâna oricui. Ca atare, după absolvirea liceului, Andrei Albert s-a an­gajat la Coo­perativa Teh­nica Nouă. Chiar în primul an de ucenicie, în 1975, a reparat un ceas deşteptător marca "Victoria".

  • "Ceasornicăria este mai mult decât o simplă profesie, este o mare pasiune pentru soţul meu", ne-a spus soţia lui Andrei, menţionând că ataşamentul pentru pulsul ceasurilor este aşa de mare încât riscă să-şi schimbe tot mai des ochelarii de vedere (n.n. până în prezent a schimbat trei ochelari).

Şi fiul ceasornicarului este mândru de profesia tatălui, chiar dacă a decis să urmeze o altă cale în viaţă. Am aflat că şi în casa lui Albert se mai opresc ceasurile, dar cu totul incidental. Ceasornicarul sibian are foarte mulţi clienţi. Îşi aduce aminte că a reparat câteva ceasuri speciale cum ar fi cel al regretatului Ion Besoiu. Pe vremea când nu era preşedinte, la acelaşi ceasornicar, a trecut şi Klaus Iohannis.

  • "Pentru mine toţi clienţii sunt importanţi", spune Albert, care ne-a mărturisit că pragul atelierului i-a fost călcat şi de turişti japonezi care au filmat în atelierul lui.
  • "Am aflat întâmplător că atelierul meu a ajuns să fie vizionat de mii de oameni după ce am aflat că filmarea cu pricina a fost difuzată la o televiziune japoneză şi pe YouTube", ne mai spune Albert.

Bonusul ceasornicarului

Andrei Albert ne-a mărturisit că este atras şi de istoria orologiilor. Astfel a ajuns să fie şi doctorul orologiului din Turnul Sfatului. Îl rugăm să ne spună ceva din această activitate. Andrei ne propune să-l însoţim spre acest obiectiv. Până a ajunge la destinaţie , de la atelier la turn, ceasornicarul ne oferă şi un scurt ghidaj:

  • "Este unul din cele mai cunoscute monumente ale oraşului Sibiu menţionat într-un documente datat la 1324, din a cărui construcţie iniţială s-a păstrat doar un nucleul arhitectural. După ce a fost reparat de mai multe ori în secolul al XVIII-lea, turnul a suportat intervenţii radicale în partea superioară. Accesul în interior este posibil printr-o uşă de mici dimensiuni, prin intermediul unei scări spiralate".

Ajungem la poarta cu pricina, apoi ne spune.

  • "Atenţie avem de urcat 141 de trepte până la ultimul etaj".

Noi ne oprim la penultimul etaj. După cele 133 de scări tronează cadranul actualului orologiu. Străjerul timpului din burgul nostru azi este mai sofisticat comparativ cu 1906, an în care cadranul din turn era iluminat noaptea. Acest ceas a fost realizat de firma "J.J. Fuchs & Fii" din Bernberg (Saxonia). Tropăim pe scări şi ne reglăm suflarea.

  • "Acest turn a fost vizitat în 1998 de Prinţul Charles. Eu urc aceste trepte din 2003. Atunci, l-a înlocuit pe vechiul ceasornicar. Este vorba de domnul Mihai Radu care acum are peste 83 de ani. În fine, am ajuns la destinaţie. Andrei Albert, conform unui ritual, deschide spaţiul în care se află mecanismul orologiului. Ne explică modalitatea de funcţionare. În plus, asistăm la un eveniment mecanic care se produce din patru în patru ore. Deschide o trusă sofisticată şi îşi începe munca. Stăm în linişte căci aici până şi sunetele sunt atent ascultate. În final, o ultimă intervenţie...chiar la cadranul mare. Ne pregătim să trecem la ora de vară.... "Acum totul este ok!" şi revenim la baza turnului.

Fotografiile realizate în turn şi explicaţiile ceasornicarului nu mai au nevoie de niciun fel de comentarii.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

FOTO: RĂZVAN NEGRU


comentarii
1 comentarii

Respect pentru D-l Andrei Albert si pentru celebrul ceasornicar D-l MIhai Radu,care inca mai lucreaza la o virsta inaintata! Sint oameni care au grija de mostenirea lasata de vechii locuitori al Hermannstadtului!!! RESPECT si STIMA.
LAE
23.03.2017 10:02
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica